- IS bruker seksuelle overgrep mot kvinner og barn som våpen

1500 kvinner, tenåringsjenter og gutter skal ha blitt tvunget til å bli sexslaver, ifølge FN.

BRUKER OVEGREP SOM VÅPEN: Ifølge FN kan nå over 1500 kvinner, tenåringsjenter og gutter blitt tvunget til å bli sexslaver av Den islamske staten (IS). På bildet ser man Abu Bakr al-Baghdadi, som fra juni 2014 ble leder for et selvoppnevnt kalifat, med tittelen kalif Ibrahim. Hans virkelige navn skal være Awwad Ibrahim al-Badri al-Samarrai. Foto: AFP/NTB SCANPIX
BRUKER OVEGREP SOM VÅPEN: Ifølge FN kan nå over 1500 kvinner, tenåringsjenter og gutter blitt tvunget til å bli sexslaver av Den islamske staten (IS). På bildet ser man Abu Bakr al-Baghdadi, som fra juni 2014 ble leder for et selvoppnevnt kalifat, med tittelen kalif Ibrahim. Hans virkelige navn skal være Awwad Ibrahim al-Badri al-Samarrai. Foto: AFP/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Vi er dypt bekymret over de gjentatte rapporterte om overgrep, inkludert seksuelle overgrep mot kvinner, tenåringsjenter og gutter som tilhører irakiske minoriteter», skrev FNs øverste representant i Irak, Nickolay Mladenov, i en pressemelding sist måned. 

Ifølge FN kan nå over 1500 kvinner, tenåringsjenter og gutter blitt tvunget til å bli sexslaver.

«Vi fordømmer, på kraftigst mulig måte, de målrettede barbariske overgrepene utført av Den islamske staten (IS) mot kvinner og barn», står det i pressemeldingen fra FN.

- Bortfører familier For to uker siden publiserte Amnesty International en rapport hvor de skriver at hele familier har blitt bortført av IS, og blitt utsatt for seksuelle overgrep eller verre.

Da den irakiske millionbyen Mosul ble tatt over at IS i sommer, ble det meldt om gjentatte overgrep hvor IS-opprørere gikk fra dør til dør og kidnappet og voldtok Mosuls kvinner.

Den islamske staten utfører seksuelle overgrep på «industrinivå», skriver Aki Peritz og Tara Maller i Foreign Policy tirsdag.

Brukes som våpen «IS kan godt rettferdiggjøre overgrepene med religion ved å si at ofrene brøt islamske lover, eller var hedninger, men deres ledere er ikke dumme. Dette er bare en annen form for krigføring», skriver Peritz og Maller. De begge jobbet for CIA som analytikere under invasjonen av Irak og den påfølgende borgerkrigen.

«På den tiden levde vi med den irakiske konflikten hele tiden, likevel kan vi ikke huske å ha sett en eneste rapport om seksuelle overgrep hele den perioden. Dette på tross av sterke bevis for at seksuelle overgrep ble omfattende brukt som våpen og represalier under konflikten midt på 00-tallet».

De etterlyser at overgrepene får mer internasjonal oppmerksomhet.

- Det er terrorangrep «Sammenlikn dette med de siste henrettelsesvideoen til IS og den oppmerksomheten det har fått, og se hvordan de seksuelle overgrepene blekner i nyhetsbildet», skriver Peritz og Maller. De ber nå det internasjonale samfunnet gjøre mer for ofrene, og mer aktivt rapportere og etterforske overgrepene. I tillegg ønsker de at seksuell vold utført av terrorister skal bli klassifisert som «terroristangrep».

«Den eneste gruppen som tjener på uvitenhet om overgrepene», skriver Peritz og Maller.

For mange av kvinnene og barna som flykter fra krigen i Syria og Irak er ikke trusselen over når de kommer til flyktningleirene, skriver The Daily Beast. I Libanon er det nå over 1,7 millioner flyktninger, blant dem 200 000 barn.

Ifølge The Daily Beast har nå giftermål med eldre menn og jenter blitt mer utbredt blant flyktningene. Jenter ned til 15-årsalderen blir tvunget av sin egen familie til å gifte seg med eldre menn for å gi familien beskyttelse, skriver The Daily Beast.