IS bygger stat med skoler, domstoler og lokalt byråkrati

- Utvikler institusjonene i Raqqa.

HOVEDKVARTER: Den islamske staten pareder i den syriske byen Raqqa i juni i år. Byen er blitt terrrorgruppens viktigste bastion. Foto: NTB scanpix
HOVEDKVARTER: Den islamske staten pareder i den syriske byen Raqqa i juni i år. Byen er blitt terrrorgruppens viktigste bastion. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Opprørsgruppen IS er blitt beryktet for sine halshogginger, korsfestelser, massedrap og forfølgelse av alle annerledestenkende både i Syria og Irak.

Men IS sørger også for driften av skoler, domstoler, lokalt byråkrati og forbrukerrådet i byen Raqqa, ifølge lokale kilder som nyhetsbyrået Reuters har vært i kontakt med.

- Sivile som ikke har noen politisk tilhørighet, har tilpasset seg det faktum at Den islamske staten er her. Grunnen er at folk er trøtte og utslitte, men også - hvis vi skal være ærlige - fordi IS utvikler institusjonene i Raqqa, sier en innbygger i byen som selv er motstander av IS.

Selverklært kalif IS' mål er å etablere et styre basert på ledernes rigide tolkning av islamisme i et område som overskrider grensen mellom Syria og Irak.

Sitt nåværende navn tok gruppen i sommer da lederen Abu Bakr al-Baghdadi utropte seg selv til kalif og dermed overhode for alle verdens muslimer. På sikt innbiller han seg å regjere over et kalifat som skal strekke seg fra Kina til Europa.

At resten av verden vil tillate noe slikt, er ytterst usannsynlig. Men etter sommerens lynraske offensiv i Irak kontrollerer IS et område som minst er på størrelse med Belgia. Åtte millioner mennesker antas å bo i områder som er helt eller delvis kontrollert av IS.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer