IS bygger stat med skoler, domstoler og lokalt byråkrati

- Utvikler institusjonene i Raqqa.

HOVEDKVARTER: Den islamske staten pareder i den syriske byen Raqqa i juni i år. Byen er blitt terrrorgruppens viktigste bastion. Foto: NTB scanpix
HOVEDKVARTER: Den islamske staten pareder i den syriske byen Raqqa i juni i år. Byen er blitt terrrorgruppens viktigste bastion. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørsgruppen IS er blitt beryktet for sine halshogginger, korsfestelser, massedrap og forfølgelse av alle annerledestenkende både i Syria og Irak.

Men IS sørger også for driften av skoler, domstoler, lokalt byråkrati og forbrukerrådet i byen Raqqa, ifølge lokale kilder som nyhetsbyrået Reuters har vært i kontakt med.

- Sivile som ikke har noen politisk tilhørighet, har tilpasset seg det faktum at Den islamske staten er her. Grunnen er at folk er trøtte og utslitte, men også - hvis vi skal være ærlige - fordi IS utvikler institusjonene i Raqqa, sier en innbygger i byen som selv er motstander av IS.

Selverklært kalif IS' mål er å etablere et styre basert på ledernes rigide tolkning av islamisme i et område som overskrider grensen mellom Syria og Irak.

Sitt nåværende navn tok gruppen i sommer da lederen Abu Bakr al-Baghdadi utropte seg selv til kalif og dermed overhode for alle verdens muslimer. På sikt innbiller han seg å regjere over et kalifat som skal strekke seg fra Kina til Europa.

At resten av verden vil tillate noe slikt, er ytterst usannsynlig. Men etter sommerens lynraske offensiv i Irak kontrollerer IS et område som minst er på størrelse med Belgia. Åtte millioner mennesker antas å bo i områder som er helt eller delvis kontrollert av IS.

Raqqa i Syria er blitt IS' viktigste bastion, og fungerer som en slags hovedstad. Her har ekstremistene forbudt alkohol og krevd at folk må holde seg innendørs etter solnedgang. Kommunikasjon med omverdenen er angivelig kun tillatt fra IS' eget mediesenter.

- Pisker kvinner Strenge straffer venter dem som ikke godtar IS' nye regler, og det er kommet tallrike rapporter om likvideringer av personer som gruppen definerer som lovbrytere.

I Raqqa er det offentlige «henrettelser» og korsfestelser nærmest daglig, hevder en avhopper fra IS som nylig ble intervjuet av TV-kanalen CNN.

Kvinner som nekter å gå med heldekkende nikab, blir angivelig straffet med pisking. Butikkeiere som holder åpent når det er bønnetid, risikerer å bli banket opp eller satt i fengsel. Og i skolene er læreplanene endret i tråd med IS' fundamentalistiske ideologi.

Ifølge lokale kilder forsøker IS imidlertid også å få offentlige institusjoner til å fungere. I Raqqa er både sivile domstoler og det lokale forbrukerrådet oppe og går. Nye offentlige tjenestemenn er blitt utpekt, med titler hentet fra Koranen.

- Vi er en stat. Det er storartet her fordi vårt styre er basert på Guds lov, sier en av IS' ledere til Reuters.

Salg av olje IS' brutale regime er godt finansiert, og opprørsgruppen regnes som verdens mest velstående. Ekstremistene antas å ha tilgang til verdier tilsvarende over ti milliarder kroner, ifølge BBC.

Pengene kom opprinnelig fra rike støttespillere i land rundt Persiabukta. I dag har gruppen store inntekter fra egne skatter og avgifter, smugling, løsepenger for gisler og salg av olje fra oljekildene den har erobret.

IS skal også ha sikret seg kontanter fra bankene i byene opprørerne har erobret i Irak.

Amerikanske myndigheter mener IS har om lag 15.000 aktive krigere, men andre kilder oppgir betydelig høyere tall.

Utenlandske krigere Suksessen på slagmarken og opprettelsen av «kalifatet» har virket tiltrekkende på ytterliggående islamister flere steder i verden, og mange har reist til Syria og Irak for å kjempe sammen med IS. Så mange som 12.000 utlendinger kan ha sluttet seg til opprørerne, ifølge enkelte kilder.

IS' brutalitet har imidlertid fått en del av utlendingene til å miste troen på prosjektet, og noen har klart å slippe ut av de opprørskontrollerte områdene.

- Den islamske staten sprer urett i rettferdighetens navn, sier avhopperen som CNN nylig intervjuet.

(NTB)