- Is er en dødsfelle

BÅTSFJORD (Dagbladet): I time etter time banker fiskerne løs på isen som dekker båtene. Det er tungt og kaldt, men livsviktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Isen er farlig, den tynger fartøyene. Forsømmer vi isjobbingen, kan båtene forlise, sier de to russiske fiskerne Aleksandr Kovaljov og Viktor Voridinov til Dagbladet.

I går hamret de løs på ismassene med slegge og spett, øks og hammer mens tråleren «Melodetsjno» lå ved kai i Båtsfjord.

Ingen vet sikkert, men svært mange antar at sjøisen var med på å brekke ned «Geir Peder» under uværet utenfor finnmarkskysten søndag.

- Selvsagt passet vi på å fjerne så mye is som mulig. Men i slikt vær legger isen seg hurtig på skroget, forteller en av mannskapet på den forliste Møre-båten til Dagbladet.

Sier lite

Ingen av de overlevende vil snakke åpent om årsaker til havariet. Politiet har bedt dem si minst mulig før sjøforklaringen i Ålesund.

I går var det igjen stille og et praktfullt vintervær i Finnmarks største fiskevær. Noen norske og russiske trålere lå ved kai. Båtene bar tydelig preg av en røff seilas på opprørt ishav.

- Vi tåler ingen slendrian når det gjelder isen. De siste døgnene har folk banket is natt og dag, forteller maskinsjef Jan Erik Eliassen på «Makkaur».
- Sjøisen er svært tung. Alle vet at ispanseret på båten er farlig, derfor tar vi dette svært alvorlig, sier han.

Tøff jobb

Søndag var det ekstremt vær utenfor Båtsfjord. Tett snødrev og kuling, høye bølger og streng kulde. Sjøsprøyten slår over båtene, isen legger seg tjukk i løpet av kort tid. Et forlis setter en støkk i alle fiskere. Mannskapet på «Geir Peder», bortsett fra én, ble reddet av overlevingsdraktene. Kompisbåten «Frode junior» lå på fiskefeltet bare seks mil unna og tok om bord de overlevende etter en drøy halvtime.