IS er ikke verdens dødeligste terrororganisasjon nå

- En myte at IS er mye verre enn andre terrorgrupper.

PROPAGANDA: IS bruker sosiale medier aktivt og får bred dekning i vestlige medier, men er likevel ikke verdens dødeligste terrororganisasjon akkurat nå. Foto: SCANPIX / ISIS.
PROPAGANDA: IS bruker sosiale medier aktivt og får bred dekning i vestlige medier, men er likevel ikke verdens dødeligste terrororganisasjon akkurat nå. Foto: SCANPIX / ISIS.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Den siste uka har nyheter om IS' handlinger og terrorangrepene i Paris preget mange medier, men nye tall fra Global Terrorism Index viser at den islamistiske militante gruppa Boko Haram i fjor drepte flere personer enn IS gjorde i samme periode.

De offisielle tallene forteller at Boko Haram drepte 6664 mennesker, mens IS drepte 6073. Boko Haram drepte 5049 flere mennesker i 2014 enn i 2013.

Global Terrorism Index for 2015 ble nylig publisert, og indeksen tar for seg terror i verden de siste 15 årene, med spesiell vekt på 2014. Det er tredje gang indeksen kommer ut. 

- IS har høy kompetanse - Det er en myte at IS er mye verre enn alle andre terrorgrupper. Det er svært mange med høy utdannelse i IS, folk fra Europa som har kompetanse innen filming og Photoshop. De bruker denne kompetansen i kringkastingen av volden. Boko Haram besitter ikke denne typen kompetanse, men de er likevel den afrikanske utgaven av IS. De begår samme typer overgrep, sier Lars Gule til Dagbladet. 

BOKO HARAM: Det som skal være Imam Abubakar Shekau, lederen for den islamistiske militante gruppa Boko Haram, dukker opp i flere videoer de har laget. Relativt få bilder slipper ut, annet enn de gruppa selv legger ut. Tidligere har det versert påstander om at Shekau er død, men dette har blitt tilbakevist av ham selv. Foto: AP Photo / File
BOKO HARAM: Det som skal være Imam Abubakar Shekau, lederen for den islamistiske militante gruppa Boko Haram, dukker opp i flere videoer de har laget. Relativt få bilder slipper ut, annet enn de gruppa selv legger ut. Tidligere har det versert påstander om at Shekau er død, men dette har blitt tilbakevist av ham selv. Foto: AP Photo / File Vis mer

Gule stiller seg kritisk til at tallene er såpass konkrete, fordi man ofte ikke kan vite helt sikkert hvor mange slike organisasjoner har drept. Dermed kan både Boko Harams og IS' tall være enda høyere enn statistikken oppgir. Totalt har over 250 000 mennesker dødd i Syria-krigen så langt.

I mars 2015 sverget Boko Haram troskap til IS, men den nigerianske terrorgruppa får likevel mindre publisitet enn IS.

Saddams etteretningsfolk Gule forteller at IS har brukt drapene i psykologisk krigføring, på en helt annen måte enn andre grupper og regimer gjør.

Han trekker frem at flere personer som tidligere var ansatt i Saddam Husseins etteretningstjeneste i Irak, i vår tid har gått over til IS og ofte har høye posisjoner der. Den teknologiske kompetansen og etteretningskompetansen gjør dermed at IS' budskap når lenger og har større slagkraft enn Boko Harams budskap, som i stor grad er det samme.

De offisielle dødstallene for Boko Haram ble kjent på onsdag, samme dag som det var en bombeeksplosjon i Kano State i det nordlige Nigeria.

På tirsdag ble Boko Haram mistenkt for å ha forårsaket en eksplosjon som drepte og såret dusinvis i en annen region.

«Bring back our girls» Boko Haram ble først kjent for «folk flest» i vestlige land i 2014, da de kidnappet 276 nigerianske skolejenter. Kidnappingen førte til store opprop på sosiale medier, der både berømte personer og andre lastet opp bilder og videoer med hashtaggen #bringbackourgirls.

Denne «kampanjen» har siden blitt sterkt kritisert av hjelpeorganisasjoner og diverse medier, som har påpekt at dugnadsånden for å redde de 200 jentene dabbet av da det ikke var så lett å få dem tilbake.

- DET AFRIKANSKE ISIS: Lars Gule forteller at Boko Haram er den afrikanske utgaven av IS. For eksempel bruker de det lett gjenkjennelige IS-flagget, med hvit skrift på sort bakgrunn. Sammenlignet med IS' rapportering om hva de gjør, slipper ikke like mye informasjon om Boko Haram ut til folk flest. Det er blant annet fordi de ikke har like gode kunnskaper om sosiale medier, som IS har. Foto: AFP PHOTO / BOKO HARAM
- DET AFRIKANSKE ISIS: Lars Gule forteller at Boko Haram er den afrikanske utgaven av IS. For eksempel bruker de det lett gjenkjennelige IS-flagget, med hvit skrift på sort bakgrunn. Sammenlignet med IS' rapportering om hva de gjør, slipper ikke like mye informasjon om Boko Haram ut til folk flest. Det er blant annet fordi de ikke har like gode kunnskaper om sosiale medier, som IS har. Foto: AFP PHOTO / BOKO HARAM Vis mer

I mai var omkring 230 av jentene fortsatt savnet, ifølge BBC.

Gule er kritisk til at mange medier fokuserer på IS' handlinger, og at journalister lager den type saker IS ønsker seg.

- Pressedekningen preges til en viss grad av at journalistene går i IS' felle. De formidler ofte at dette er det verste og det grusomste verden har sett, og det er dét de vil. Det er ikke uten grunn at de har presentert overgrepene på sosiale medier. IS trenger pressedekning rundt overgrepene sine, og de liker at folk tror at de er verst. Det samme gjelder når journalister, men også president François Hollande, sier at man er i krig med IS, sier Gule til Dagbladet.

Telegram stenger IS ute IS har blitt kjente for å bruke sosiale medier aktivt for å spre budskapene sine, og i en lengre periode brukte de Twitter for å gjøre nettopp dette. Etterhvert gikk de over til Telegram, en app som krypterer meldinger etter at de er lest.

I etterkant av terrorangrepene i Paris ble det kjent at Telegram-selskapet har stengt 78 IS-tilknyttede kanaler, og hackergruppa Anonymous har forteller at de har hacket hundrevis av IS-kontoer på sosiale medier.

Likevel, til tross for at Telegram har stengt de IS-tilknyttede kanalene, vil ikke private samtaler påvirkes av dette. Dermed kan IS-krigere som allerede snakker sammen via appen, fortsette å gjøre nettopp dette. Dette betyr at nettverket deres ikke nødvendigvis vil minskes selv om Telegram har stengt noen kanaler.

- IS ønsker å rekruttere fremmedkrigere og borgere til IS, så de henvender seg langt utover regionen de opererer i. Deres budskap er strømlinjeformet, og presenteres på flere språk. De er djevelsk dyktige på å bruke moderne kommunikasjonsmidler, og har systematisk og bevisst brukt sine overgrep for å nå taktiske og strategiske mål. De har også lykkes i betydelig grad, sier Gule.

HJEMMESIDE: IS har sin egen hjemmeside, og dette bildet stammer derfra. Det skal være tatt i Ninive-området i Irak. Lars Gule forteller at ISIS er «djevelsk gode» til å bruke den tilgjengelige teknologien. De har tatt på seg ansvaret for terrorangrepene som rammet Paris fredag 13. november. Foto: Balkis Press / ABACAPRESS.COM
HJEMMESIDE: IS har sin egen hjemmeside, og dette bildet stammer derfra. Det skal være tatt i Ninive-området i Irak. Lars Gule forteller at ISIS er «djevelsk gode» til å bruke den tilgjengelige teknologien. De har tatt på seg ansvaret for terrorangrepene som rammet Paris fredag 13. november. Foto: Balkis Press / ABACAPRESS.COM Vis mer