IS er ikke verdens dødeligste terrororganisasjon nå

- En myte at IS er mye verre enn andre terrorgrupper.

PROPAGANDA: IS bruker sosiale medier aktivt og får bred dekning i vestlige medier, men er likevel ikke verdens dødeligste terrororganisasjon akkurat nå. Foto: SCANPIX / ISIS.
PROPAGANDA: IS bruker sosiale medier aktivt og får bred dekning i vestlige medier, men er likevel ikke verdens dødeligste terrororganisasjon akkurat nå. Foto: SCANPIX / ISIS. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Den siste uka har nyheter om IS' handlinger og terrorangrepene i Paris preget mange medier, men nye tall fra Global Terrorism Index viser at den islamistiske militante gruppa Boko Haram i fjor drepte flere personer enn IS gjorde i samme periode.

De offisielle tallene forteller at Boko Haram drepte 6664 mennesker, mens IS drepte 6073. Boko Haram drepte 5049 flere mennesker i 2014 enn i 2013.

Global Terrorism Index for 2015 ble nylig publisert, og indeksen tar for seg terror i verden de siste 15 årene, med spesiell vekt på 2014. Det er tredje gang indeksen kommer ut. 

- IS har høy kompetanse - Det er en myte at IS er mye verre enn alle andre terrorgrupper. Det er svært mange med høy utdannelse i IS, folk fra Europa som har kompetanse innen filming og Photoshop. De bruker denne kompetansen i kringkastingen av volden. Boko Haram besitter ikke denne typen kompetanse, men de er likevel den afrikanske utgaven av IS. De begår samme typer overgrep, sier Lars Gule til Dagbladet. 

Gule stiller seg kritisk til at tallene er såpass konkrete, fordi man ofte ikke kan vite helt sikkert hvor mange slike organisasjoner har drept. Dermed kan både Boko Harams og IS' tall være enda høyere enn statistikken oppgir. Totalt har over 250 000 mennesker dødd i Syria-krigen så langt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer