I LIBYA: IS tok seg i fjor inn i Libya. Nå skal de ha tatt byen Sirte. Foto: AP/NTB scanpix
I LIBYA: IS tok seg i fjor inn i Libya. Nå skal de ha tatt byen Sirte. Foto: AP/NTB scanpixVis mer

IS erklærer seier i libysk by

Etter kamper mot lokale militser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS-tilknyttede opprørere i Libya hevder de har erobret hele den libyske kystbyen Sirte.

Opprørerne kontrollerte allerede store deler av byen da de tirsdag erobret et kraftverk i utkanten av Sirte.

- Kraftverket er tatt. Nå er Sirte fullstendig frigjort, skriver IS-kilder i et innlegg på sosiale medier.

Libyske militærkilder bekrefter meldingen. Krigere fra Libya daggry (Fajr Libya), militsalliansen som innsatte opprørsregjeringen i Tripoli, trakk seg ut av Sirte etter IS-angrepet mot kraftverket tirsdag morgen. Tre soldater ble drept i angrepet, opplyser en militærkilde til Reuters.

Døde militskrigere IS-tilhengere publiserte tirsdag bilder av tungt bevæpnede IS-krigere som inspiserer kraftverket og byen for øvrig, samt bilder av døde Libya daggry-krigere, ifølge det amerikanske overvåkingsselskapet SITE.

Militsgrupper tilknyttet IS, som har erobret enorme landområder i Syria og Irak, har kontrollert store deler av Sirte siden februar. Sirte er blant annet kjent som byen der Libyas tidligere leder Muammar Gaddafis fødeby. Det var også her han ble drept av opprørsstyrker under det NATO-støttede opprøret i 2011.

Gaddafis fødeby Sirte ligger omtrent halvveis mellom hovedstaden Tripoli i vest og Benghazi i øst. Det nordafrikanske landet er i dag herjet av et blodig kaos med to rivaliserende regjeringer og et vell av militsgrupper som kjemper om kontroll og ressurser. De IS-tilknyttede krigerne har også utnyttet kaoset og skaffet seg et solid fotfeste i landet.

Tripoli-regjeringen, som ikke er anerkjent av verdenssamfunnet, har erklært krig mot IS og bedt det internasjonale samfunnet om hjelp i kampen

Fredsforsøk Den internasjonalt anerkjente regjeringen har holdt til i Øst-Libya siden den ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i august i fjor. FN gjør i disse dager et nytt forsøk på å mekle fram fred mellom de to rivaliserende regjeringene.

Men den folkevalgte nasjonalforsamlingen i østlibyske Tobruk skal tirsdag ha avvist FNs forslag om å danne en nasjonal samlingsregjering.

Parlamentet skal dessuten ha forbudt sine delegater fra å reise videre fra forhandlingene i Marokko til et planlagt toppmøte i Berlin.

Fra Marokko melder FNs spesialutsending imidlertid at de representantene som har møtt opp til samtalene, er positive til verdensorganisasjonens hittil fjerde fredsforslag for Libya.