SLUPPET FRI: I oppladningen til felttoget mot Kirkuk slapp ID løs omkring 200 kidnappede medlemmer av yezidi-minoriteten, som hadde overlevd fem grusomme måneder i terrorgruppas fangenskap. Foto: AP / NTB scanpix
SLUPPET FRI: I oppladningen til felttoget mot Kirkuk slapp ID løs omkring 200 kidnappede medlemmer av yezidi-minoriteten, som hadde overlevd fem grusomme måneder i terrorgruppas fangenskap. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

IS etterlot eldre og svake fanger langs veien. Så slo de til mot oljebyen

Har drept peshmerga-styrkenes høyest rankede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorgruppa Den islamske stat (IS) har innledet en storoffensiv mot den viktige oljebyen Kirkuk nord i Irak.

Seks personer er drept og 46 skadd i intense kamphandlinger i byen, melder NTB - deriblant brigadegeneral Shirko Rauf, de kurdiske peshmerga-styrkenes høyest rankede mann.

IS-angrepene fredag skjedde i de sørlige og vestlige delene av byen Kirkuk. Angrepene startet rundt midnatt og fortsatte fredag.

IS-krigere har blant annet tatt over kontroll over et hotellkompleks sentralt i byen, som tidligere ble brukt som politistasjon. Kilder i det lokale politiet og hos peshmerga-styrkene sier til CNN at skarpskyttere nå ligger utplassert på flere hustak i byen. Det er ventet at dødstallene, også blant sivile, vil stige.

Som følge av angrepet har det blitt innført portforbud i store deler av Kirkuk-provinsen, opplyser en sikkerhetskomité i byen.

Viktig oljeby Kirkuk er en av Iraks mest kjente oljebyer, og ligger midt i Iraks viktigste område for oljeproduksjon. Irakiske kurdere tok kontroll over viktige oljefelter i byen i fjor.

Det antas nå at disse er noe av målet for IS' storoffensiv mot byen - som av flere blir betegnet som en overraskende manøver etter at IS gikk på et stort og viktig tap på en annen front nylig, da kurdiske elitestyrker tok kontroll over den viktige grensebyen Kobani i Syria, mot grensa til Tyrkia.

I oktober uttalte en lokal offiser i Kirkuk at islamistene hadde flyttet tunge våpen inn i området, ifølge den kurdiske nyhetssiden Bas News. Den USA-ledede koalisjonen i Irak og Syria har gjennomført flere luftangrep mot IS-styrker utenfor byen.

Slapp løs fanger I oppladningen til felttoget slapp IS løs omkring 200 kidnappede medlemmer av yezidi-minoriteten, som hadde overlevd fem grusomme måneder i terrorgruppas fangenskap.

Fangene som ble sluppet var eldre, funksjonshemmede og barn. Praktisk talt samtlige var i svært dårlig forfatning ifølge en fotograf fra nyhetsbyrået AP som fotograferte fangene da de ankom Kirkuk for snaue to uker siden.

BBC meldte da fangene ble sluppet løs at det var uklart hvorfor det skjedde - men det framstår nå som at årsaken til at fangene ble sluppet løs ikke var godvilje, men sannsynligvis at de ble oppfattet som unødvendig ballast når IS planla angrepet mot Kirkuk.

Flyktet I fjor drepte og fordrev IS tusenvis av yazidier i Nord-Irak, da terrorgruppa i august erobret byen Sinjar - og yezidi-befolkningen flyktet opp i fjellene utenfor byen.

Flere tusen medlemmer av yezidiminoriteten satt fanget i fjellet i flere måneder, i tillegg til at et titalls yezidier ble drept for å nekte å konverterte til islam.

Det anslås at rundt 3000 kvinner og barn fortsatt blir holdt fanget av IS. Overgrepene mot yezidi-befolkningen var en av hovedårsakene til at USA begynte bombingen av IS i Irak. Siden har peshmerga erobret betydelige områder fra IS nord i Irak.