Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS får mer positiv omtale på sosiale medier i Europa enn i Syria og Irak

Det viser en undersøkelse av arabiske Twitter-meldinger, kommentarer og blogginnlegg, gjort av The Guardian.

OPPSLUTNING:  Terrorgruppa Den islamske stat (IS) har erklært et kalifat på tvers av Irak og Syria med Abu Bakr al-Baghdadi som leder, kalif. Gruppa tiltrekker seg fremmedkrigere fra hele verden. Gruppa la ut dette bildet fra sitt hovedsete i Raqqa 30. juni.  Foto: Raqqa Media Center of the Islamic State group / AP Photo / NTB Scanpix
OPPSLUTNING: Terrorgruppa Den islamske stat (IS) har erklært et kalifat på tvers av Irak og Syria med Abu Bakr al-Baghdadi som leder, kalif. Gruppa tiltrekker seg fremmedkrigere fra hele verden. Gruppa la ut dette bildet fra sitt hovedsete i Raqqa 30. juni. Foto: Raqqa Media Center of the Islamic State group / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorgruppa Den islamske stat (IS) har tiltrukket seg fremmedkrigere fra hele verden og fått støtteerklæringer fra jihadistgrupper fra Indonesia til Libya. 

En undersøkelse «Voices from the Blogs» har utført for avisa The Guardian, viser at IS får mer positiv omtale på arabisk i sosiale medier i Europa, enn de gjør i Syria og Irak.

- ISILs evne til å bruke sosiale medier har vært enestående. De har forstått effekten av det, spesielt rettet mot Europa og Vesten, sier Midtøsten-forsker Nils A. Butenschøn til Dagbladet.

- Har fått gjennomslag Terrorgruppa kom i sommer inn i Irak fra Syria og tok på kort tid over store områder i Nord-Irak. Tross de USA-ledede luftangrepene de siste månedene, og støtten til kurdiske og irakiske styrker, har de fortsatt kontrollen i sine kjerneområder.

- Men spørsmålet er om de har nådd toppen av det de kan klare å erobre, og om de ikke var en så sterk trussel som vi kanskje kunne fått inntrykk av gjennom sosiale medier og medieoppslag, sier Butenschøn til Dagbladet.

IS har brukt sosiale medier for å nå ut til radikale islamistmiljøer verden over. En tale terrorgruppa publiserte på sosiale medier i september, hvor de truer med terrorangrep mot Vesten, er deler av grunnen til at PST slo alarm om økt terrorfare i Norge. Det har aldri før vært så stor terrorfare i Norge, som det er nå, ifølge PST.

Den siste tiden har det også vært en rekke enkle angrep på symboltunge mål i flere vestlige land.

- Bruken av sosiale medier har vært vellykket, sett fra deres synspunkt. De har fått gjennomslag og har visst hvilke strenger de skulle spille på for å tiltrekke seg oppslutning - både i regionen og i Europa, sier Butenschøn.

Hovedbudskapet i undersøkelsen fra The Guardian, er at IS får mer positiv omtale i Storbritannia, Frankrike og USA, enn de gjør i landene hvor de faktisk kjemper. Snittet for positive blogginnlegg, Twitter-meldinger og forumkommentarer i Nord-Amerika og Europa lå på 21,6 prosent.

Vanskelig støtte lokalt Til sammenligning var 19,7 prosent av meldingene i Irak og 7,6 prosent av meldingene i Syria positive. Men Butenschøn sier det er vanskelig å si hvor stor oppslutning ISIL faktisk har lokalt.

I sitt opprør mot den sjia-styrte regjeringen i Bagdad, har IS vært avhengige av støtte fra lokale sunnimilitser i Nord-Irak. Flere lokale sunnimilitser har blitt med i kampen mot den irakiske hæren.   

- Det er mer et spørsmål om hvordan lokale grupperinger som støtter dem ser sine lokale interesser tjent. De støtter dem ikke nødvendigvis fordi de liker ISIL så godt, men enten fordi de føler seg tvunget til det eller ser seg tjent med det i en kamp mot den sentrale regjeringen, sier Butenschøn til Dagbladet.

I Syria er det flere hundretalls opprørsgrupper som kjemper mot Bashar al-Assads regime, og hverandre. Butenschøn sier ISIL har mer forankring lokalt i Irak, enn i Syria.

- Det er veldig stor motstand mot de lokalt, og i Syria hvor Assads styrker er i ferd med å ta grepet, så gjør den syriske befolkningen opprør mot ISIL. Sunnimuslimene i Syria har ikke noen sterk tradisjon for militant jihadisme. Den type organisasjoner er nok fremmed for grunnfjellet av sunnimuslimer i Syria. Den svakeste oppslutningen har de nok der, sier Butenschøn.

LES OGSÅ: Slik fungerer IS' propagandaapparat

Terrorgruppa presses nå fra alle kanter - fra andre opprørsgrupper, Assads regime og kurdere i Syria. Og fra kurdiske og irakiske styrker i Irak. Likevel holder de fast på sine kjerneområder rundt Raqqa og Mosul.

Nylig har de imidlertid tapt store områder ved den strategisk viktige byen Baiji og ved byene Jalula og Sadia i Diyala.

The Guardian-undersøkelsen har sett på over to millioner meldinger på sosiale medier fra 1. juli til 22. oktober i år. 93 prosent av meldingene er fra Twitter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling