IS får økt fotfeste i Afghanistan

Landets sikkerhetsmyndigheter følger nøye med på situasjonen.

AFGHANISTAN:  Antallet IS-sympatisører øker i Afghanistan. Foto: AFP PHOTO
AFGHANISTAN: Antallet IS-sympatisører øker i Afghanistan. Foto: AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Terrorgruppa IS begynner å få fotfeste i Afghanistan, og har rekruttert flere sympatisører i 25 av landets 34 provinser. Det melder nyhetsbyrået AFP, og viser til en FN rapport som ble publisert fredag.

I rapporten står det at antall grupper og enkeltpersoner som åpent erklærer lojalitet eller sympati til IS fortsetter å vokse en rekke steder i Afghanistan.

Taliban-krigere IS har lenge prøvd å etablere seg i Afghanistan, og skal også ha rekruttert flere Taliban-krigere.

Bland de profilerte IS krigere, plekter rapporten ut Abduk Rauf Khadem, som var rådgiver for den tidligere Taliban-lederen Mulla Omar. Etter å ha besøkt Irak i 2014 skal Khadem ha dannet sin egen gruppe i Helmand i Farah-provinsen. Siden skal han ha klart å kjøpe til seg flere følgere.

Ingen umiddelbar trussel Kilder fra landets regjering, bekrefter at antallet sympatisører har økt i 25 av landets 34 provinser, og at tidligere krigere fra Pakistan og Usbekistan, med nære bånd til al-Qaida, nå kjemper under IS-flagget.

Opp mot 70 IS-krigere skal ha kommet fra Irak og Syria. Disse utgjør nå kjernen av det jihadistiske miljøet i Afghanistan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.