VIL UTVIDE:  IS-sjefen Abu Bakr al-Baghdadi og hans folk jobber nå med å etablere seg i Libanon, ifølge kilder som har pratet med The Daily Star. Her fra juli i fjor, da han etablerte den såkalte islamske staten i Irak og Syria. Foto: Ap / Scanpix
VIL UTVIDE: IS-sjefen Abu Bakr al-Baghdadi og hans folk jobber nå med å etablere seg i Libanon, ifølge kilder som har pratet med The Daily Star. Her fra juli i fjor, da han etablerte den såkalte islamske staten i Irak og Syria. Foto: Ap / ScanpixVis mer

IS forsøker å etablere seg i Libanon

Vil utvide territorie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorgruppa IS forbereder seg på å erklære et islamsk emirat i Libanon veldig snart, melder libanesiske The Daily Star. IS-sjefen Abu Bakr al-Baghdadi erklærte at den såkalte «islamske staten» skal bli utvidet i fjor, sier sikkerhetskilder til avisa.

IS skal ifølge avisas kilder ha begynt forberedelsene med å bygge opp en militær komité som skal ha ansvaret for Libanon. Men IS sliter med å finne ut hvem som skal lede deres ønskede emirat.

Møter i grenseområdene Det er den syriske IS-kommandanten Khalaf al-Zeyabi Halous, som går under kallenavnet Abu Musaab Halous, som skal ha ansvaret for å utvide emiratet. Han skal ha spilt en nøkkelrolle i IS-offensiven der de tok over kontrollen i Raqqa-provinsen i 2013. Den syriske byen Raqqa blir i dag sett på som hovedsetet for IS.

Abu Musaab Halous og en rekke andre IS-militær-sjefer var nylig i Qalamoun-regionen, som ligger ved den libanesisk-syriske grensa. Her skal følget ha diskutert hvordan de skal organisere seg over grenseområdene.

IS skal nå også være i Libanon for å rekruttere selvmordsaksjonister i de sjia-dominerte områdene i Beirut, skriver The Daily Star.

Får hjelp fra USA Libanon har til vanlig drøye fire millioner innbyggere, men antas nå å ha over to millioner syriske flyktninger. Regjeringen klarer ikke å hjelpe alle flyktningene, og frykter for sikkerheten i landet, som jo sjøl har vært gjennom en svært blodig borgerkrig fra 1975 til 1990.

På grunn av de nye truslene fra IS, er nå den libanesiske hæren enda mer på alerten enn tidligere. USA vil nå tilby den libanesiske hæren seks militærfly, ifølge rapporter. Obama-administrasjonen skal også ha gått med på å selge jagerfly til Libanon i løpet av de nærmeste månedene.

USA har allerede sendt våpen, ammunisjon og pansrede militærkjøretøy til Libanon.

..og fra Jordan I tillegg til de amerikanske bidragene, har nå Libanon mottatt 30 stridsvogner og våpen fra Jordan, melder innenriksminister Nouhad i dag.

Den libanesiske hæren melder om at de har et stort behov for flere våpen i kampen mot de IS-militante som lurer ved grensa mot Syria.

Les også: Flyktningforeldre fortviler: - Du blir kastet ut av landet og havner på gata. Hva tror du barna vil bli i framtida?