Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS frister med lønn og en mening med livet: - Da blir vi et lett bytte

Det forteller talsmannen for minoritetsgruppa i skyggen av Kuwaits oljerikdom.

UTSATT: Abdulhakim al-Fadhli (t.h.) møter Dagbladet i en dewaniya - et møtested der mennene i lokalsamfunnet møtes for å drikke søt te og løse verdensproblemer. Men nå bekrefter al-Fadhli at disse møtestedene også er blitt en rekrutteringsarena for IS. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
UTSATT: Abdulhakim al-Fadhli (t.h.) møter Dagbladet i en dewaniya - et møtested der mennene i lokalsamfunnet møtes for å drikke søt te og løse verdensproblemer. Men nå bekrefter al-Fadhli at disse møtestedene også er blitt en rekrutteringsarena for IS. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TAIMA (Dagbladet): En liten times kjøretur utenfor oljemetropolen Kuwait City finner vi en av Den islamske stat (IS)' nye, viktige rekrutteringsområder.

- Da'esh driver omfattende rekruttering, dypt inne i lokalmiljøet vårt her i Taima, sier Abdulhakim Al-Fadhli til Dagbladet.

Terrorpenger Dagbladet har dokumentert hvordan Kuwait er et av verdens fremste sentrum for finansiering av både islamistisk motivert nødhjelpsvirksomhet - og terror. Sammen med Qatar er Kuwait pekt ut som det viktigste stoppestedet for pengene som finansierer krigen i Syria.

Da'esh er den arabiske uttalemåten av Den islamske stat (IS). Abdulhakim Al-Fadhli er den fremste forkjemperen for rettighetene til folkegruppa bidun - ei gruppe på anslagsvis 120 000 statsløse, som lever på skyggesiden av den kuwaitiske oljeøkonomien. Kuwaits behandling av bidun er blitt kritisert av både menneskerettighetsgrupper og nasjoner en rekke ganger. USA og FN mener begge at Kuwait - og Qatar - er blant landene der mest penger sluses til terrorgrupper i Syria. Men bidun har en annen utfordring i så måte.

- Ungdommen vår er i en spesiell posisjon. Mange unge føler ikke at de har noen framtid. Og nå utgjør sosiale medier en ny trussel - mange kommer over Da'esh-propaganda på Twitter og Facebook, sier al-Fadhli.

Selv har al-Fadhli vært arrestert ti ganger, og sultestreiket seks - den lengste streiken var i 2013, da sultet han seg i fengsel i 70 dager. Al-Fadhli sier han er blitt torturert både med stokker og elektrosjokk av kuwaitisk politi.

Lette mål Nå står den diskriminerte, frustrerte ungdommen overfor en ny fiende. Den islamske stat (IS, eller Da'esh på arabisk), terrorgruppa som sjokkerer verden med sine grusomheter i Syria og Irak.

- Da'esh utnytter rasismen og apartheid-regimet vi lever under, sier al-Fadhli.

- Vår ungdom blir lette mål. Da'esh bruker situasjonen vår til å trigge aggresjonen til ungdommene våre. Jeg driver en fortløpende kamp for å fjerne Da'esh fra lokalsamfunnet vårt, sier al-Fadhli.

Han møter Dagbladet i en dewaniya - et møtested der mennene i lokalsamfunnet møtes for å drikke veldig søt te og løse verdensproblemer. Men nå bekrefter Abdulhakim al-Fadhli at disse møtestedene også er blitt en rekrutteringsarena for IS.

POPULÆR: I løpet av sine timer med Dagbladet blir Abdulhakim al-Fadhli stoppet på gata en rekke ganger. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
POPULÆR: I løpet av sine timer med Dagbladet blir Abdulhakim al-Fadhli stoppet på gata en rekke ganger. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Da'esh holder hemmelige religiøse møter her, midt i samfunnet vårt. De oppsøker ungdom på klubber som her vi sitter nå, og forsøker å lokke dem med seg til Syria. Men jeg og mine folk gjør det samme. Vi møter ungdom og andre her for å diskutere politikk og menneskerettigheter. Da kjemper jeg aktivt for å få ungdom og andre i lokalsamfunnet til å skjønne at de må holde seg unna Da'esh.

Hemmelig tjeneste Al-Fadhlis forteller at hans bidun-bevegelse er inndelt i tre nivåer. Som al-Fadhli selv sier det på engelsk: «The first line, the back line and the secret line».

Førstelinja består av 6-7 personer, som alle er høyt utdannet - eksempelvis har en av lederne studert seks år i Europa og snakker tre språk flytende. Baklinja er hjelpere som bistår når de mer profilerte, som eksempelvis Al-Fadhli selv, settes i fengsel. De kontakter advokater og politikere, og bistår med praktiske formål. «The secret line» består av demonstranter, aktivister - og hackere.

- Vi har flere ganger hacket kuwaitiske statlige nettsteder. Du kjenner til hackergruppa Anonymous? De har samarbeidet med oss, hevder al-Fadhli.

Selv er han svært aktiv utad, og er intervjuet av en rekke av Europas og verdens fremste aviser. Men «the secret line» driver også kamp i det skjulte - en kamp han i aller høyeste grad deltar selv. Der IS aktivt rekrutterer blant bidun-ungdommene, driver Al-Fadhli selv en like aktiv propagandakamp tilbake.

Ber om fred Al-Fadhli gjentar imidlertid flere ganger at hans viktigste mål er fulle borgerrettigheter for bidun - og han håper å en gang kunne leve i frihet, likestilt med «vanlige» kuwaitere.

- Mange er blitt torturert. Mange er blitt drept. Mange er blitt fengslet på falske premisser. Vi får ikke lov å leve fredelig, slik vi vil. Vi vil ta utdanning, skaffe en god og redelig jobb og leve vanlige liv. Det får vi ikke lov til. Da spør jeg: OK, dere vil ikke ha oss her. Kan vi da få reise til et annet land? Og da får vi ikke lov til det heller.
 
Al-Fadhli driver aktiv politisk virksomhet omkring biduns sak - også rettet utover Kuwaits grenser.

- For en måneds tid siden satt jeg sammen med ambassadørene fra Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Polen, Spania og Italia, på den italienske restauranten på Sheraton-hotellet inne i City, og fortalte om bidus sak - leveforholdene, hvordan vi behandles av regimet og om hvordan Da'esh nå aktivt rekrutterer blant bidun-ungdommer. Jeg fortalte om hvordan Da'esh tilbyr seg å lønne fattige bidun-ungdommer som verken har jobb, utdanning eller noen framtid. Vår ungdom blir nå lette mål for Da'esh, på grunn av måten vi behandles på her i Kuwait. Regimet driver systematisk undertrykkelse av oss, og ungdommen ser ikke noen mening med å bli her. Så kommer Da'esh og tilbyr en mening med livet og lønn for å krige i Syria. Da blir de lette mål.

STUDERER BIDUN: Marie Brokstad Lund-Johansen (27). Foto: Privat
STUDERER BIDUN: Marie Brokstad Lund-Johansen (27). Foto: Privat Vis mer