IS gir sine sexslaver prevensjonsmidler så de kan selges videre

Få graviditeter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorgruppa IS gir sine sexslaver prevensjonsmidler for å forsikre seg om at de ikke blir gravide, skriver The New York Times.

De har intervjuet flere yezidi-kvinner som har flyktet fra den militante gruppa, som har fortalt at krigerne ga dem p-piller og p-sprøyter slik at de kunne gå på deling mellom krigerne uten å bli gravide.

Dette for at de igjen skal kunne selges videre.

Minst en kvinne skal ha blitt tvunget til å ta abort slik at hun kunne fortsette å ha samleie med krigerne, skriver avisa.

Få graviditeter Yezidiene er en eldgammel, religiøs minoritet i Irak og områdene rundt. De er blitt forfulgt og opplevd angrep og massakrer gjennom store deler av sin historie ettersom både islam og kristendommen har ansett deres religion som djeveldyrking.

Gynekologen som utførte undersøkelsene sier at av 700 yezidivoldtektsofre som hadde oppsøkt en FN-klinikk -støttet klinikk i Irak, var det bare 5 prosent som var gravide.

- Tallet er mye lavere enn vi forventet, sier Nezar Ismet Taib, leder av Helsedepartementet i den kurdiske byen Dohuk i Irak.

FN og andre menneskerettighetsgrupper har anklaget IS for systematisk bortføring av tusenvis av kvinner og jenter helt ned i tolvårsalderen.

Mange har blitt gitt til krigere som belønning eller selges som sexslaver for mellom 500 og 2000 dollar hver, og IS har heller ikke prøvd å skjule denne praksisen.

5000 bortført Sommeren 2014 ble over 5000 kvinner og menn bortført av IS fra Sinjar-området i det nordlige Irak, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ifølge SOHR.

Ifølge SOHR-direktør Rami Abdulrahman ble noen av kvinnene bortført sammen med barna sine, men barnas skjebne er ukjent.

Yezidiene som stort sett holder til i det nordlige Irak, har sin egen religion som verken er kristen eller muslimsk. Jihadistene ser på dem som vantro. Da IS erobret det nordlige Irak i fjor, ble mange yezidier massakrert og titusener av dem måtte flykte.

- Jeg trygler dere En av de som fikk merke grusomhetene på kroppen er den 21 år gamle Nadia Murad Basee Taha. I desember holdt hun en tale for FNs sikkerhetsråd der hun fortalte sin historie og kom en innstendig bønn.

- Voldtekt ble brukt for å ødelegge jenter og kvinner, og for å garantere at de aldri mer vil være i stand til å leve et normalt liv. IS har gjort yazidi-kvinner til en kjøttvare som kan kjøpes og selges, sa hun.

- Jeg trygler dere. Utslett IS for godt.

Applaus Den unge kvinnen var tydelig preget av de rystende opplevelsene hun hadde gjennomgått, og måtte flere ganger stoppe beretningen.

Hun fortalte at hun ble kidnappet fra en liten landsby i Irak, og fraktet til Mosul. Alle mennene i familien hennes ble henrettet på stedet.

- På veien dit ydmyket de oss. De tok på oss og forgrep seg på oss. Jeg var livredd. Vi ble fraktet til Mosul sammen med 150 andre yazidi-familier, og når vi kom fram ble vi stuet inn i en bygning med flere tusen yazidier. Vi ble utvekslet som gaver, sa hun, og fortalte i detalj om overgrepene hun ble utsatt for.

Fortellingen rørte også sikkerhetsrådet, som brøt ut i applaus for den 21 år gamle kvinnen.

- Jeg har vært tilstede ved mange FN-samlinger, og vi applauderer vanligvis ikke, men i dag klapper vi for en ung og utrolig kvinne, uttalte USAs ambassadør, Samantha Power.