Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- IS har «bestilt» norsk terror-celle

IS skal ha bestilt flere terrorister fra Europa. To unge menn fra Østlandet skal nå ha reist til Den islamske stat - der de etter planen skal trenes for selvmordsoppdrag i Europa.

TERRORTRENING: To unge menn fra Østlandet har nå reist til IS i Syria og Irak, for å trenes til å bli terrorister. Foto: AFP / NTB scanpix
TERRORTRENING: To unge menn fra Østlandet har nå reist til IS i Syria og Irak, for å trenes til å bli terrorister. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den islamske stat (IS) skal de siste ukene ha kontaktet lokale tilhengere i ni ulike land, og «bestilt» nye krigere. Norge skal være blant disse landene.

Dagbladet får bekreftet at to nye menn med norsk tilknytning har reist til Syria og sluttet seg til de fryktede islamske terroristene.

Etter selvmordsattentatene i Paris 13. november i fjor, russernes bombing i Syria på president Bashar Assads side, og de vestlige landenes offensiv, har IS slitt med rekrutteringen.

Derfor skal terrorgruppa ha tatt kontakt med personer i ulike land der IS anser å ha et rekrutteringspotensial.

Personer tilknyttet terrorgruppa har de siste ukene ytret ønske om 20 nye krigere og selvmordsbombere fra Norge får Dagbladet opplyst fra sentrale kilder med tilknytning til islamistene.

Selvmordsbombere

I tillegg til de to som skal ha reist fra Norge, skal IS ha «bestilt» selvmordsbombere fra åtte andre land. Planen skal være at islamistene ønsker å sende terroristene til Europa for å skape kaos.

Offisielt bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at 90 personer tilknyttet Norge har reist til Syria. 40 av disse er fortsatt hos IS. Rundt 20 er drept, mens om lag 30 skal ha kommet hjem.

- Dette er personer vi med sikkerhet vet har reist til Syria. De fleste er menn i 20-åra, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Han svarer følgende på spørsmål om de to nye mennene som skal ha reist til Syria på «bestilling» fra IS:

- Vi ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger, sier Bernsen.

Dagbladets kilder sier at det er store mørketall, men at mellom 150 og 180 personer med norsk tilknytning - både etniske nordmenn som har konvertert til islam, og nordmenn av multinasjonal etnisk bakgrunn - har reist til det krigsherjede landet. PST har tidligere opplyst at de har god oversikt over islamistmiljøet og at rekrutteringen har avtatt.

Terrorceller

Norske myndigheter mener at antallet nordmenn som har reist til Syria og Det islamske kalifatet har avtatt de siste månedene. Det er også vanskeligere å krysse grensen mellom NATO-landet Tyrkia og områdene IS har kontroll.

IS ønsker seg både kvinner og menn. Hensikten er at de nye rekruttene ikke bare, og ikke fortrinnsvis, skal kjempe på bakken i Syria. De skal også trenes opp til å bli enslige terrorceller som skal returnere til Europa for å utføre angrep.

Europol-advarsel Europol opplyste i januar at IS planlegger terrorangrep i Europa - i stor skala. Informasjonen fra Europol samsvarer med egne kildeopplysninger Dagbladet sitter på. Dagbladet skrev i fjor at 272 IS-krigere er i Europa, og at 150 flere er på vei. PST bekreftet overfor Dagbladet at de er kjent med opplysningene, som stammer fra en kilde med kjennskap til IS' virksomhet. Kilden har tidligere gitt opplysninger som har vist seg å stemme.

Noen uker seinere advarte Europol om et trusselbilde som samsvarte med Dagbladets opplysninger. Europol-rapporten viser at IS' terroristceller i Europa opererer innenlands og lokalt.

Ifølge Dagbladets opplysninger er terroristene fordelt på små, selvstendige celler. Dagbladets kilde sier lederen for hver enkeltstående celle kan kommunisere med IS i Syria. Dette skjer via kryptert kommunikasjon og chatteapplikasjoner.

- To typer operasjoner

Dagbladets kilde opplyser at treningen av den første bølgen med terrorkrigere skal ha sitt utspring i Raqqa. Krigerne skal ha blitt trent til å utføre to forskjellige typer operasjoner. Denne informasjonen er svært lik det Europol går ut med.

• Ei gruppe er trent til å bli levende martyrer gjennom å utføre selvmordsangrep. De aktuelle personene beskrives overfor Dagbladet som «helt hjernevasket».

• Den andre gruppa skal være trent til å utføre terror med håndvåpen og selvmordsbelter.

Begge metodene ble benyttet under terrorangrepene i Paris 13. november i fjor.

Dagbladets kilde hevder at Tyskland, Storbritannia og Frankrike er spesielt utsatt. Rapporten til Europol bekrefter også at spesielt Frankrike er et sannsynlig terrormål.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!