Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- IS har brukt kjemiske våpen

Klorgass og sennepsgass.

KJEMISKE VÅPEN: Ekstremistgruppen IS har brukt kjemiske våpen, ifølge CIA-direktør John Brennan. Han sier også at gruppen er i stand til å produsere mindre mengder klorgass og sennepsgass. Foto: Samuel Corum / Anadolu Agency / NTB Scanpix
KJEMISKE VÅPEN: Ekstremistgruppen IS har brukt kjemiske våpen, ifølge CIA-direktør John Brennan. Han sier også at gruppen er i stand til å produsere mindre mengder klorgass og sennepsgass. Foto: Samuel Corum / Anadolu Agency / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremistgruppen IS har brukt kjemiske våpen, ifølge CIA-direktør John Brennan. Han sier også at gruppen er i stand til å produsere mindre mengder klorgass og sennepsgass.

- Vi kjenner til flere tilfeller hvor IS har brukt kjemiske stridsmidler på slagmarken, sier Brennan til TV-kanalen CBS, som torsdag viste utdrag fra programmet «60 minutes», som sendes søndag.

Kanalen opplyste samtidig at Brennan har fortalt at ekstremistgruppen også er i stand til å produsere små mengder sennepsgass og klorgass til bruk i våpen.

Frykter eksport - Det er rapporter om at IS har tilgang til kjemiske ingredienser og våpen de kan bruke, sier Brennan. Han advarer også mot at gruppen kan forsøke å eksportere slike våpen for å skaffe seg penger.

- Det er alltid et potensial for det. Derfor er det så viktig å stenge transport- og smuglerrutene de har brukt, legger han til.

På spørsmål om hvorvidt det er amerikanske ressurser på bakken som leter etter kjemiske våpenlagre eller laboratorier, svarte CIA-sjefen at «amerikansk etterretning er aktivt involvert i innsatsen for å knuse IS og skaffe så god innsikt som mulig i hva de har på bakken i Syria og Irak».

Første siden 1995 Utdragene fra intervjuet med Brennan offentliggjøres to dager etter at etterretningssjef James Clapper kom med lignende kommentarer i en komitéhøring i Kongressen.

Han viste da til bruk av etsende sennepsgass og sa det er første gang en ekstremistgruppe har produsert og brukt kjemiske stridsmidler siden sekten Aum Shinrikyos sarin-angrep i Tokyo i 1995. 12 personer ble drept da gruppen slapp ut nervegass på undergrunnsbanen i rushtiden.

I fjor opplyste tjenestemenn i den autonome kurdiske regionen i Nord-Irak at blodprøver viste at IS-krigere hadde brukt sennepsgass i angrep mot kurdiske peshmerga-styrker.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram