Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS har eget departement for krigsbytte

Beslaglagte dokumenter avslører IS-organisasjonen.

BYRÅKRATI: Beslagslagte IS-dokumenter forteller mye om IS'-byråkratiet. Dette bildet skal være vise IS-krigere i Raqqa i 2014. Foto: NTB Scanpix
BYRÅKRATI: Beslagslagte IS-dokumenter forteller mye om IS'-byråkratiet. Dette bildet skal være vise IS-krigere i Raqqa i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da amerikanske spesialsoldater i mai gikk til angrep på et IS-hovedkvarter og drepte den sentrale bakspilleren Abu Sayyaf, fikk soldatene med seg dokumentasjon som avslører hvordan byråkratiet i det såkalte kalifatet er organisert.

Dokumentene skal ifølge amerikanske tjenestemenn ha hjulpet koalisjonen som kjemper mot IS med å finne terrorgruppas svake punkter.

Det britiske nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til deler av beslaget, men de understreker at de ikke kan verifisere at de er ekte.

Krigsbytter Dokumentene viser ifølge nyhetsbyrået at IS har organisert egne departementer, som de kaller «Diwan». Ett av disse er i følge dokumentasjonen «Krigsbytte-departementet», som håndterer alt utbytte IS henter fra områdene de kontrollerer, slik som olje og antikviteter.

Også slaver regnes som krigsbytter.

Salg av krigsbytte fra erobringene, og det at de holder store oljeproduserende landområder, har gjort at organisasjonen omtales som den rikeste terror-gruppa noen sinne.

Fatwaer Dokumentene viser også rivalisering mellom IS-ledere og organisasjonens bruk av religiøse fatwaer.

En bestemmelse som aksepterer å innhente organer fra mennesker har ført til at mange stiller spørsmålstegn ved hvorvidt IS handler med menneskelige organer.

En annen håndbok inneholder regler for hvordan man skal gjøre kvinner som er tatt fra de vantro til slaver. Dokumentet, fra oktober 2014, forsøker å legitimere slaveholdet i islamsk rett.

- IS har investert mer i å å skape et bilde av en stat og et kalifat enn andre jihadistgrupper. En formell organisasjon vil, i tillegg til å være praktisk når du kontrollerer et så stort sammenhengende område og mange store byer, også bygge opp under det bildet, sier IS-ekspert Aymenn al-Tamimi ved Middle East Forum ifølge Reuters.

Reglene gjelder selverklærte IS-provinser i Afrika, Sinai og Sør-Asia i tillegg til erobret territorium i Syria og Irak.

I dokumentene fins også regler for trivielle saker som IS-krigernes personlige detaljer, inkludert hvilken type telefon og hvilke sosiale medier de bruker — Skype, WhatsApp eller andre, ifølge NTB.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling