REDDET: Også i januar ble omlag 200 yazidier sluppet fri av IS. Her hjelper kurdiske sikkerhetsstyrkermenneskene i sikkerhet. Foto: REUTERS / Ako Rasheed
REDDET: Også i januar ble omlag 200 yazidier sluppet fri av IS. Her hjelper kurdiske sikkerhetsstyrkermenneskene i sikkerhet. Foto: REUTERS / Ako RasheedVis mer

IS har frigitt over 200 yazidier i Irak

De 200 var eldre og svake, og også to kristne ble frigitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremistgruppa IS har sluppet fri over 200 yazidier som ble holdt fanget i Irak, melder Reuters.

I fjor drepte og fordrev den såkalte Islamske stat (IS) tusenvis av yazidier i Nord-Irak. IS erobret i august byen Sinjar, som ligger nærgrensa til Syria. Erobringen førte til at befolkningen i byen, som for det meste er kurdiske yazidier, flyktet fra Sinjar.

I tillegg ble titallsyazidier drept for å nekte å konverterte til islam. Yazidienes religion har likhetstrekk med mange andre religioner, blant annet islam ogkristendommen, og IS anser dem for å være vantro.

Andre gangen  Også i januar ble en større gruppe mennesker sluppet fri av IS. Minst 200 eldre, handikappede og syke barn fra folkegruppen yazidier ble sluppet fri ut av et IS-kontrollert område i nærheten av den kurdiskkontrollerte byen Kirkuk, hvor de ble tatt imot av kurdiske soldater. Det er uklart hvorfor IS har bestemt seg for å frigi yazidiene, meldte BBC.

Khodr Domli, som kjemper for yazidienes rettigheter, forteller IS' hadde holdt dem fanget i den nordirakiske byen Mosul, som opprørerne erobret i fjor sommer. Domli har møtt gruppen som ble sluppet fri.

— Noen er såret, andre er handikappede og mange lider av mentale og psykiske problemer, sier han til BBC.Blant dem var også en rekke alvorlig syke spedbarn, ifølge en Reuters-reporter på stedet.

Det ble først anslått at tallet på frigitte kurdere var 350, men det ble søndag nedjustert til 200.

Massegraver I februar ble levningene etter 23 yazidi-menn funnet i en massegrav i det nordlige Irak. De døde var blitt skutt, og flere av dem var bakbundet, opplyser talsmann for den kurdiske regionmyndigheten Fuad Othman.

Massegraven er det siste av mange bevis på grusomheter som den ytterliggående opprørsgruppa Den islamske staten (IS) begikk da den ble drevet ut av området av kurdiske styrker. Graven ble funnet utenfor landsbyen Bardiyan etter tips fra lokalbefolkningen, opplyser Othman. 

Også i januar ble massegraver med levningene etter over 300 mennesker er avdekket i nærheten av den IS-kontrollerte byen Mosul i Nord-Irak, ifølge øyevitner.

(NTB)

Dagbladet kommer med mer.