IS har frigitt over 200 yazidier i Irak

De 200 var eldre og svake, og også to kristne ble frigitt.

REDDET: Også i januar ble omlag 200 yazidier sluppet fri av IS. Her hjelper kurdiske sikkerhetsstyrkermenneskene i sikkerhet. Foto: REUTERS / Ako Rasheed
REDDET: Også i januar ble omlag 200 yazidier sluppet fri av IS. Her hjelper kurdiske sikkerhetsstyrkermenneskene i sikkerhet. Foto: REUTERS / Ako Rasheed Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ekstremistgruppa IS har sluppet fri over 200 yazidier som ble holdt fanget i Irak, melder Reuters.

I fjor drepte og fordrev den såkalte Islamske stat (IS) tusenvis av yazidier i Nord-Irak. IS erobret i august byen Sinjar, som ligger nærgrensa til Syria. Erobringen førte til at befolkningen i byen, som for det meste er kurdiske yazidier, flyktet fra Sinjar.

I tillegg ble titallsyazidier drept for å nekte å konverterte til islam. Yazidienes religion har likhetstrekk med mange andre religioner, blant annet islam ogkristendommen, og IS anser dem for å være vantro.

Andre gangen  Også i januar ble en større gruppe mennesker sluppet fri av IS. Minst 200 eldre, handikappede og syke barn fra folkegruppen yazidier ble sluppet fri ut av et IS-kontrollert område i nærheten av den kurdiskkontrollerte byen Kirkuk, hvor de ble tatt imot av kurdiske soldater. Det er uklart hvorfor IS har bestemt seg for å frigi yazidiene, meldte BBC.

Khodr Domli, som kjemper for yazidienes rettigheter, forteller IS' hadde holdt dem fanget i den nordirakiske byen Mosul, som opprørerne erobret i fjor sommer. Domli har møtt gruppen som ble sluppet fri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.