Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS har gått på betydelige nederlag, men ekspertene advarer mot å ta seieren på forskudd

Har mistet over 20 prosent av territoriet sitt siden i fjor.

 ANGRIPER IS: Irakiske og syriske sikkerhetstyrker har de siste ukene gjenerobret en rekke byer som terrorgruppa IS har kontrollert. Ekspertene mener likevel at IS fortsatt står sterkt i Syria og Irak. Foto: REUTERS/Stringer
ANGRIPER IS: Irakiske og syriske sikkerhetstyrker har de siste ukene gjenerobret en rekke byer som terrorgruppa IS har kontrollert. Ekspertene mener likevel at IS fortsatt står sterkt i Syria og Irak. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste ukene har terrorgruppa IS tapt terreng flere steder. Det syriske regimet og allierte styrker har med russisk luftstøtte drevet IS-krigere ut av blant annet byene Ramadi og Palmyra.

I Nord-Syria har ekstremistene tapt terreng til USA-støttede kurdiske styrker i Nord-Syria, mens tyrkiskstøttede opprørsgrupper kjemper en separat kamp mot IS nord for Aleppo.

Ifølge organisasjonen IHS, som følger området IS kontrollerer tett, har gruppa mistet rundt 22 prosent av territoriet sitt i løpet av de 15 siste månedene, ifølge NTB.

Men til tross for at gruppa har lidd flere sviende nederlag den siste tiden, advarer ekspertene om ta seieren på forskudd.

- Kommer til å flytte seg til andre land - IS har opprettet flere avdelinger i andre land, særlig i Midtøsten. Hvis de jages ut av Syria og Irak har de andre muligheter som de kan falle på, sier Anne Stenersen, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, til Dagbladet.

 KAN BLI FRAGMENTERT; Magnus Ranstorp ved den svenske forsvarshøgskolen tror IS kan bli mer uforutsigbare hvis IS bekjempes i Irak og Syria. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX SWEDEN
KAN BLI FRAGMENTERT; Magnus Ranstorp ved den svenske forsvarshøgskolen tror IS kan bli mer uforutsigbare hvis IS bekjempes i Irak og Syria. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX SWEDEN Vis mer

Hun mener at gruppas tyngdepunkt vil flytte seg til land som Jemen og Libya, og muligens forverre situasjonen der.

- Det at IS har blitt betraktelig svekket i Syria og Irak betyr ikke at de er i ferd med å bli utslettet. Angrepene i Europa i vinter er først og fremst en konsekvens av at IS svekkes i Irak, men også for å vise at de ikke kommer til å gi seg så lett, sier Stenersen.

- Det blir nok en fortsettelse av disse angrepene, både i Europa og i Midtøsten. IS har nok kapasitet til å fortsette slike aksjoner.

Kraftig fall i inntektene I fjor var de månedlige inntektene til IS på rundt 80 millioner dollar, men i år har inntektene falt til 56 millioner dollar, ifølge en ny rapport som IHS har kommet med.

Ifølge rapporten har den daglige oljeproduksjonen i områdene islamistgruppa kontrollerer gått ned fra 33 000 til 21 000 fat. I tillegg til fallet i oljeinntekter har også skattegrunnlaget til gruppen falt.

- Vår forskning viser at IS øker skattene for vanlige tjenester og finner nye måter å få penger fra befolkningen på. Disse skattene inkluderer avgifter for lastebilsjåfører, avgifter for å installere nye eller reparere ødelagte satellittantenner og avgifter for å forlate byene, sier analytiker Ludvico Carlino i IHS, ifølge NTB.

- Kan oppstå nye terrorgrupper Terrorforsker Magnus Ranstorp ved den svenske forsvarshøyskolen tror heller ikke på at terrorgruppa er ved randen av ødeleggelse.

- De har fortsatt ressurser nok til å holde seg flytende en god stund til tross flere nederlag. Lederskapet er fortsatt på frifot, og de har fått gode forbindelser til liknende grupperinger i andre land. Et svekket IS i Syria kan føre til et mer fragmentert terrornettverk som vil forbli farlig, sier Ranstorp til Dagbladet.

Han mener at terrorrusselen kan bli mer fragmentert, mer uforutsigbar og mer regionalisert, og viser til at al-Qaida har klart å etablere seg i flere forskjellige land selv etter Osma bin Ladens død.

- Vi kan få en liknende situasjon med IS hvis de taper mer terreng i Syria i og Irak. IS-krigere og sympatisører kan bli mindre avhengig av beskjed fra ledelsen, og framstå som mindre toppstyrte enn tidligere og heller mer selvstendig. De kan i verste fall danne nye terrorgrupper, sier han.

Hele Norges coronakart