Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- IS har inntatt Libya

Er i ferd med å spre seg vestover, melder CNN.

I LIBYA: IS-tilhengere har inntatt Derna i Libya. Dette bildet ble tatt 3. oktober, ifølge Reuters, og skal vise en gruppe som nå har sluttet seg til IS. Foto: REUTERS / Stringer / NTB scanpix
I LIBYA: IS-tilhengere har inntatt Derna i Libya. Dette bildet ble tatt 3. oktober, ifølge Reuters, og skal vise en gruppe som nå har sluttet seg til IS. Foto: REUTERS / Stringer / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremistgruppa Den islamske stat (IS) er i ferd med å spre seg mot Libya, og noen lojale opprørere har nå tatt kontroll over byen Derna i Libya, melder CNN.

Det svarte flagget til Den islamske staten (IS) vaier over offentlige bygninger og politibiler har fått påklistret IS-merke i byen Derna, som ligger øst i Libya, mellom storbyen Benghazi og grensa til Egypt.

Gruppa som har heiset IS-flagg i Libya har navnet Shoura-rådet av Islamsk Ungdom, som tidligere var en del av islamistnettverket Ansar al-Sharia. Ansar al-Sharia har base i Benghazi i Libya, men har også hatt aktive grupper i Algerie, Yemen, Tunisa og Egypt.

800 lokale krigere Opprørere som er lojale mot IS har utnyttet kaoset som har rådet i landet i lengre tid til å ekspandere vestover og har nå tatt total kontroll over byen, opplyser libyske kilder til CNN.

I tillegg til offentlige bygninger kontrollerer opprørerne også domstoler, skoler og andre utdanningsinstitusjoner samt den lokale radiostasjonen.

Ifølge kilder TV-stasjonen har snakket med, har IS om lag 800 lojale krigere i Derna, melder NTB.

- Alvorlig trussel IS styres i dag av Abu Bakr al-Baghdadi. al-Baghdadi blir omtalt på mange forskjellige måter, og ryktene om han er mange.

Blant islamister blir han ofte portrettert som en mann fra en familie med en «særlig gudfryktig slekt», og han skal være en lærd predikant.

Organisasjonen han leder er meget brutal. Selv al-Qaida har tatt avstand fra IS.

Grunnene skal være flere, men den overordnede begrunnelsen er «forskjellige strategiplaner» og en «for voldelig fremgangsferd».

Et av IS fremste måter for å vise sin voldelige framferd er deres etter hvert mange videoer hvor de har halshogget vestlige fanger.

Gruppa skal også ha flere treningsleire i utkanten av byen der krigere som er rekruttert i Nord-Afrika, trenes opp.

- IS utgjør en alvorlig trussel i Libya. Gruppa er på god vei til å etablere et islamistisk emirat øst i landet, sier Noman Benotman, tidligere jihadist som nå jobber med antiterrortiltak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media