Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terroren i Marokko:

- IS har kidnappet religionen og skapt et islamotopia, et drømmeland

Drapsmennene i Marokko ble radikalisert på kort tid. - De er veden som kastes i ovnen. Små soldater som er brakt inn for å dø for en større sak, sier Ahmed Abbadi.

FORFERDET: De to marokkanerne Younes Mabrouk (33) og Driss Hije (38) er i sjokk etter drapene på Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen, som skjedde en times gåtur unna dem, i Atlasfjellene. - Monstrene som drepte dem var hjernevasket og representerer ikke Marokko eller religionen islam, sier vennene fra Casablanca. Alle foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORFERDET: De to marokkanerne Younes Mabrouk (33) og Driss Hije (38) er i sjokk etter drapene på Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen, som skjedde en times gåtur unna dem, i Atlasfjellene. - Monstrene som drepte dem var hjernevasket og representerer ikke Marokko eller religionen islam, sier vennene fra Casablanca. Alle foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IMLIL/RABAT/MARRAKECH (Dagbladet): Like før jul ble norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen drept i Atlasfjellene, en liten gåtur fra fjellbyen Imlil.

- Drapsmennene i Imlil er forbrytere, men også ofre. De er veden som kastes i ovnen. IS trenger mange små soldater i kampen sin, og slike fotsoldater får noen tusen dollar til å sende til familiene sine. Så blir de sendt ut for å dø, sier Ahmed Abbadi, generalsekretær i Muhammadan League of Religious Scholars.

- Hjernevasket raskt

IS-TRO: Fire av hovedmistenkte i Imlil-saken sverget troskap til IS på en video publisert dager etter drapet. Om de faktisk har hatt kontakt med IS sjøl, er ikke kommet fram.
IS-TRO: Fire av hovedmistenkte i Imlil-saken sverget troskap til IS på en video publisert dager etter drapet. Om de faktisk har hatt kontakt med IS sjøl, er ikke kommet fram. Vis mer

De fire mennene som er siktet for å stå bak drapene skal ha blitt radikalisert unormalt raskt, sier flere kilder til Dagbladet i Marokko.

Den marokkanske ambassadøren til Norge, Lamia Radi, sa også nylig til NRK at drapsmennene ble hjernevasket på under ei uke.

Det overrasker ikke den religiøse lærde professoren. terroreksperten og generalsekretæren, Ahmed Abbadi. I flere år har han og andre religiøse lærde jobbet for å få bukt med ekstremisme: Ekstremisme som gjerne blir utført i religionen islams navn.

- Ekstremister i Daech (IS, journ.anm.) har kapret religionen. Jeg kaller det for islamotopia, eller drømmeland, sier Abbadi.

Identitetskrise

TERROREKSPERT: Marokkanske Ahmed Abbadi er både professor, religiøs lærd og generalsekretær i Muhammadan League of Religious Scholars. Han mener IS og andre ekstremister har kidnappet religionen, og kaller det for islamotopia.
TERROREKSPERT: Marokkanske Ahmed Abbadi er både professor, religiøs lærd og generalsekretær i Muhammadan League of Religious Scholars. Han mener IS og andre ekstremister har kidnappet religionen, og kaller det for islamotopia. Vis mer

Abbadi vil helt tilbake til det osmanske rikets fall i 1924 for å forklare hva som har gått galt i Midtøsten og Nord-Afrika. I århundrer hadde det osmanske riket sin storhetstid - og kontrollerte den arabiske verden, på Balkan, Anatolia og store deler av Sørøst-Europa. Hele området var styrt strengt via osmanene. Etter det osmanske rikets fall, sleit de ulike nye, unge statene med å finne egnede styresett.

- De ble full kollaps og identitetskrise. Siden den gang har mange innbyggere følt seg fortapt, samtidig som mange har håpet at det arabiske riket igjen skulle gjenoppstå og bli verdensledende, sier Abbadi og fortsetter:

- De fleste lands ledere i regionen mislyktes, samtidig som Daech (IS, journ.anm.) kidnappet denne storhetsdrømmen. De skal gjøre det andre ledere har mislyktes i å gjøre: Å skape en perfekt, islamsk stat. En magnetisk drøm, sier generalsekretæren.

Økt velstand

De siste tiåra har utviklingen i Marokko vært positiv. Utbyggingen av veier, hurtigtog og moderne trikker burde gjøre enhver Venstre- og Frp-politiker misunnelig. Europeiske og kinesiske firma investerer i landet og handelen med det afrikanske kontinentet øker. Bruttonasjonalproduktet har steget med 70 prosent per person siden år 2000, ifølge The Economist. Turistene strømmer til landet og fattigdommen blant folk flest går ned.

Typografen Younes Mabrouk (33) og forretningsmannen Driss Hije (38) er blant dem som tar del i den nye økonomien. Foreldrene hadde aldri råd til å dra på ferie, mens kameratene var i Imlil i forrige uke, på vei opp til Nord-Afrikas høyeste topp, Toubkal, med sine 4167 meter.

STORE FORSKJELLER: Mens mange marokkanere har fått tatt del i velstandsutviklingen de seinere åra, er forskjellen på livet i byen og bygda enorm.
STORE FORSKJELLER: Mens mange marokkanere har fått tatt del i velstandsutviklingen de seinere åra, er forskjellen på livet i byen og bygda enorm. Vis mer

- Stadig flere marokkanere drar på ferie. Mange drar til utlandet, men stadig flere, som oss, begynner også å oppdage landet vårt. Vi har jo alt: Hav og strender, ørken, byer - og fjell, sier Mabrouk.

De har med seg guide for å nå toppen. Dette er ny instruks etter terroren i Imlil. Tre nye politi-sjekkposter er også satt opp. For å registrere hvem som går i fjellene, og for å forhindre nye drap.

- Vi beklager til de drepte jentenes familier og til alle nordmenn og dansker. Vi er veldig lei oss over drapene og dere må vite at morderne og bakmennene er fiender av landet, sier Mabrouk.

Faller utenfor

Men mange marokkanere forteller at de ikke får ta del i den nye velstanden. Folk Dagbladet møter forteller at de jobber hardt og lenge for småpenger. Gatefeiere og gartnere får utbetalt fem kroner dagen, for drøye tolv timers arbeid. Ikke nok til å betale bompenger for å kjøre på de gode motorveiene - eller å ta de fancy hurtigtogene som turistene bruker.

SIKTET: De tre gateselgerne Rachid Afatti (t.v), Ouziad Younes og Ejjoud Abdessamad (t.h) er siktet for drapene. I tillegg er 19 andre siktet i terrorsaken. Foto: Marokkansk politi / AFP / Scanpix /
SIKTET: De tre gateselgerne Rachid Afatti (t.v), Ouziad Younes og Ejjoud Abdessamad (t.h) er siktet for drapene. I tillegg er 19 andre siktet i terrorsaken. Foto: Marokkansk politi / AFP / Scanpix / Vis mer

- De fire marokkanerne som ble rekruttert til terroren i Imlil var fattige. Flere av dem hadde aldri gått på skole, de jobbet som gateselgere og sleit med livet, forteller flere kilder til Dagbladet.

Fattigdom, ydmykelser og mangel på håp er fellesnevner for mange av de unge innbyggerne som bor i utkanten av Marrakech' by. Det er her de fire marokkanerne antas å ha blitt rekruttert av en sveitsisk-spansk statsborger med IS-bånd.

- Transnasjonalt fenomen

HILSER TIL NORGE: På den Unesco-vernede Jemaa el-FNA-plassen i Marrakech synger og hilser disse mennene til Norge. - Vi står sammen mot terrorisme, sier de.
HILSER TIL NORGE: På den Unesco-vernede Jemaa el-FNA-plassen i Marrakech synger og hilser disse mennene til Norge. - Vi står sammen mot terrorisme, sier de. Vis mer

Sveitser-spanjolen har gått inn og ut av sveitsisk fengsel i en årrekke, og ble overvåket av politiet internasjonalt på grunn av sine bånd til IS og andre ekstremister. Han flyttet til Marokko i 2015 og skal ha lært opp de en rekke av de 21 marokkanske siktede i saken til å bruke meldingstjenesten Telegram sånn at de gikk under radaren til marokkansk politi og etterretning.

- Dette viser at dette er et transnasjonalt fenomen, som må studeres langt bedre enn hittil, sier Abbadi.

Han fnyser når han tenker på hvor mye penger verden har brukt i kampen mot terror siden terrorangrepet i USA i 2001. Beløpet er, ifølge Abbadi, på 12 billioner dollar.

- Hvor er fruktene? Vi har ikke dukket dypt nok, tordner professoren.

- Bli en helt

Og ber verden se til Marokko. I årevis har Abbadi og hans like studert religiøse ekstremister. 22 000 fanger i fengsler er blitt intervjuet og studert. Så også marokkanere som har kommet hjem etter opphold i Syria.

I tillegg har ekstremisters aktiviteter på nettet blitt grundig gjennomgått, siden ekstremistene bruker nett til å nå ut til potensielle rekrutter. Her sendes enkle, men slående budskap:

«Om du blir med oss, får du den beste kona i verden. Er du en ugift kvinne, blir du gift med en hellig kriger».

Er du arbeidsledig, får du jobb. Du er kanskje ikke noe, men kan bli en helt (hero out of zero)».

- Om du er uten jobb, uten selvtillit eller uten mål... Da er det lett å falle i ekstremistenes feller. Vi må slutte å si at vi skal bekjempe terror, men uten å vite hvordan. Vi må gi folk bedre og mer troverdige religiøse svar enn de får av ekstremistene, sier Abbadi.

- Islam har skylda

UREDD: Filosofen og professoren Ahmed Aassid er berber og ikke-troende. - Religiøse ledere må slutte å si at terror ikke har noe med islam å gjøre, tordner Aassid.
UREDD: Filosofen og professoren Ahmed Aassid er berber og ikke-troende. - Religiøse ledere må slutte å si at terror ikke har noe med islam å gjøre, tordner Aassid. Vis mer

Noen kilometer unna, på andre siden av hovedstaden Rabat, sitter en annen terrorekspert og kjent debattant i Marokko, berberen og filosofien Ahmed Aassid.

I motsetning til Abbadi, sluttet Aassid å tro på islam som 16-åring. Det betød ikke at han sluttet å lese religiøse tekster. Tvert om, er hans kunnskap om islam blitt hans våpen.

- Etter terrorangrepet i Imlil gikk jeg ut på YouTube og sa at religiøse ledere må slutte å si at terror ikke har noe med islam å gjøre, sier Aassid og trekker pusten:

- IS og andre ekstremister bruker religiøse tekster for å forme sine unge rekrutter. Drapsmennene i Imlil var marginaliserte og ignorante mennesker som ble hjernevasket. Vi må reformere islam og fjerne alt hatet og krigen, sier Aassid.

Optimist

I hele livet har filosofen og ateisten Aassid kjempet mot religiøse dogmer og konservative religiøse, med koranen i hånd.

- Moderniteten og konservativ religion går ikke sammen. Konservative religiøse ledere vil fremdeles ikke at kvinner skal arve like mye som menn, eller at deres vitneutsagn er like mye verdt som en mann. Men de konservative er på tapende front. Jeg er optimistisk, sier Aassid.

Han mener at Marokkos konge, Muhammed VI, hører mer på landets moderne røster enn på konservative islamister. Til tross for enorm motstand blant islamistene, har kongen blant annet gått med på å nedsette et utvalg som ser på hvordan kvinner skal få flere rettigheter i Marokko.

- Skoleresultat fra videregående viser at to tredjedeler av marokkanske kvinner får bedre resultater enn menn. De er altså smartere enn menn, men har ikke arverett og deres vitneutsagn er mindre verdt? Hallo, slikt går ikke an i 2019, og er nå i ferd med å endres, sier Aassid.

Jager terrornettverk

22 personer er nå siktet for å være innblandet i terroren i Imlil, men etter det Dagbladet har fått opplyst i Marokko, utelukkes det ikke at flere personer vil bli arrestert og siktet i tida framover. Etterforskningen pågår for fullt, og antas å ta flere måneder.

- Vi går ut ifra at de som blir dømt i saken vil få en dødsstraff, men uten at den blir gjennomført. Marokko har ikke utført dødsstraff siden 1993, sier den marokkanske advokaten Mourad Elajouti.

Marokkos terroreksperter mener at landets etterretning og politi gjør en god jobb når det gjelder å oppløse mulige terrorceller i landet.

- Dette er et virus, og alle virus lar seg ikke ødelegge. Det vil alltid være bakterier der. Men vi kan ikke gi opp, og jeg mener vi har kommet relativt langt i Marokko, sier professor og religiøs lært, Ahmed Abbadi.

TURISME: I fjellandsbyen Imlil lever innbyggerne av turisme og litt jordbruk, og har levd slik i generasjoner. - Vi lever av og med turister, og håper og tror at vi kan fortsette med det, sier denne butikkeieren.
TURISME: I fjellandsbyen Imlil lever innbyggerne av turisme og litt jordbruk, og har levd slik i generasjoner. - Vi lever av og med turister, og håper og tror at vi kan fortsette med det, sier denne butikkeieren. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!