- IS har plyndret Saddam Husseins lager av kjemiske våpen

Er blitt brukt mot kurdere i Kobani, ifølge ny rapport.

KJEMISK ANLEGG: Et amerikansk overvåkingsfoto av Muthanna-anlegget, etter den første Golfkrigen (1990/91). Dette anlegget er nå plyndret for lageret av kjemiske våpen av IS, ifølge en ny rapport. Foto: CIA
KJEMISK ANLEGG: Et amerikansk overvåkingsfoto av Muthanna-anlegget, etter den første Golfkrigen (1990/91). Dette anlegget er nå plyndret for lageret av kjemiske våpen av IS, ifølge en ny rapport. Foto: CIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den islamske stat (IS) har etter alt å dømme plyndret eksdiktator Saddam Husseins omfattende lagre av kjemiske våpen og brukt disse i kampen mot kurdiske styrker. Det kommer fram i en ny rapport publisert i tidsskriftet Middle East Review of International Affairs (MERIA).

- At IS trolig besitter kjemiske våpen, er av åpenbare grunner kilde til dyp bekymring, og bør snarest etterforskes ytterligere, slår rapporten fast.

Gruvekkende skader For noen dager siden publiserte MERIA bilder som viser gruvekkende skader på døde kurdere - skader som er forenlige med kjemiske våpen som sennepsgass. Likene ble funnet ved den syriske grensebyen Kobani/Ayn al-Arab, etter IS' første forsøk på å ta byen i juli.

Øyenvitner har fortalt at de har sett transporter med kjemiske våpen på vei fra Muthanna, Saddam Husseins gamle anlegg for kjemiske våpen nordvest for Bagdad, til Raqqa-provinsen nord i Syria. Det kan bety at IS nå besitter et stort arsenal av fryktede våpen som nevnte sennepsgass og nervegassene sarin og VX.

I sommer bekreftet irakiske myndigheter at IS har erobret Muthanna. Amerikanske myndigheter tilla imidlertid ikke opplysningen stor vekt, siden de ikke trodde anlegget «inneholdt kjemiske våpen av militær verdi».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer