KJEMISK ANLEGG: Et amerikansk overvåkingsfoto av Muthanna-anlegget, etter den første Golfkrigen (1990/91). Dette anlegget er nå plyndret for lageret av kjemiske våpen av IS, ifølge en ny rapport. Foto: CIA
KJEMISK ANLEGG: Et amerikansk overvåkingsfoto av Muthanna-anlegget, etter den første Golfkrigen (1990/91). Dette anlegget er nå plyndret for lageret av kjemiske våpen av IS, ifølge en ny rapport. Foto: CIAVis mer

- IS har plyndret Saddam Husseins lager av kjemiske våpen

Er blitt brukt mot kurdere i Kobani, ifølge ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den islamske stat (IS) har etter alt å dømme plyndret eksdiktator Saddam Husseins omfattende lagre av kjemiske våpen og brukt disse i kampen mot kurdiske styrker. Det kommer fram i en ny rapport publisert i tidsskriftet Middle East Review of International Affairs (MERIA).

- At IS trolig besitter kjemiske våpen, er av åpenbare grunner kilde til dyp bekymring, og bør snarest etterforskes ytterligere, slår rapporten fast.

Gruvekkende skader For noen dager siden publiserte MERIA bilder som viser gruvekkende skader på døde kurdere - skader som er forenlige med kjemiske våpen som sennepsgass. Likene ble funnet ved den syriske grensebyen Kobani/Ayn al-Arab, etter IS' første forsøk på å ta byen i juli.

Øyenvitner har fortalt at de har sett transporter med kjemiske våpen på vei fra Muthanna, Saddam Husseins gamle anlegg for kjemiske våpen nordvest for Bagdad, til Raqqa-provinsen nord i Syria. Det kan bety at IS nå besitter et stort arsenal av fryktede våpen som nevnte sennepsgass og nervegassene sarin og VX.

I sommer bekreftet irakiske myndigheter at IS har erobret Muthanna. Amerikanske myndigheter tilla imidlertid ikke opplysningen stor vekt, siden de ikke trodde anlegget «inneholdt kjemiske våpen av militær verdi».

Men i går publiserte storavisa New York Times en rapport som viser at amerikanerne mellom 2004 og 2010 fant tusenvis av rustne kjemiske stridshoder på ulike baser i Irak, inkludert Muthanna. Opplysningene ble forsøkt holdt hemmelige, men er nå altså lekket ut gjennom intervjuer med militært personell.

Fra Vesten Ifølge New York Times er de avdekkede kjemiske våpnene produsert før 1991, er designet i USA og satt sammen i Europa. Saddam Husseins regime brukte kjemiske våpen i krigen mot Iran (1980-88) og også mot irakiske kurdere, i Halabja-massakren, som tok livet av minst 3200 og skadet over 7000.

USAs forhold til Irak og kjemiske våpen er mildt sagt komplisert. Saddams angivelige lagre av kjemiske våpen var et hovedargument for å invadere landet i 2003. Men da ingen slike lagre ble funnet av FNs inspektører, haglet kritikken mot amerikanske myndigheter. Da våpnene til slutt ble funnet, ble opplysningene dysset ned for å unngå ytterligere pinligheter.

Bruk av kjemiske våpen er totalforbudt i henhold til konvensjonen om kjemiske våpen av 1997.