Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS har publisert video der de hevder de henretter kidnappet amerikansk journalist

Forsvant i Syria i 2012.

- HENRETTET: En video angivelig postet av Den islamske stat (IS) skal vise henrettelsen av den kidnappede amerikanske fotojournalisten James Foley (42). Opplysningene er ikke bekreftet fra offisielt hold.
- HENRETTET: En video angivelig postet av Den islamske stat (IS) skal vise henrettelsen av den kidnappede amerikanske fotojournalisten James Foley (42). Opplysningene er ikke bekreftet fra offisielt hold. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video som skal være sluppet av den militante organisasjonen Den islamske stat (IS), viser det som skal være henrettelsen av den amerikanske journalisten James Foley (42), som forsvant i Syria i november 2012.

Vidoen av Foleys angivelige henrettelse skal etter kort tid ha blitt fjernet fra YouTube, og det har foreløpig ikke kommet noen bekreftelse på at videoen er ekte, eller om mannen på videoen virkelig er Foley.

Beskjed til USA I 01-tida er videoens autentisitet ikke bekreftet fra offsielt hold, men amerikanske myndigheter sier ifølge Washington Post at de evaluerer den. Storavisa og flere andre tunge amerikanske medier som CNN bruker i natt bilder fra videoen i sin dekning.

I videoen, med tittelen «A Message to America», vises det som skal være henrettelsen av journalisten. Hensikten skal være å sende en beskjed til USA etter at de har gjennomført luftangrep mot IS i Irak.

Mannen i videoen, som IS hevder er Foley, er kledd i oransje klær og står på kne i sanden med en maskert mann ved siden av seg. Han sender en hilsen til sin familie, og sier han gjerne skulle ha sett dem én gang til. Han plasserer også skylden for sin egen henrettelse på USA.

Kidnappet to ganger Ifølge en etterlysning fra FBI ble Foley kidnappet i Syria i 2012. Foley er en uavhengig fotojournalist som jobbet med en rekke prosjekter i Midtøsten de siste fem åra, ifølge nettstedet Find James Foley. Blant oppdragsgiverne er avisa Global Post, som i 01-tida i natt ikke kan bekrefte videoens autentisitet.

Foley har en lang karriere som fotojournalist i konfliktområder bak seg. I 2011 ble han kidnappet i Libya, men sluppet fri etter halvannen måned. Så, i november året etter, ble han kidnappet på jobb i Syria, av ukjente væpnede menn.

Støtte Flere nettsider er opprettet til støtte for den 40-årige amerikaneren. På en av dem, Facebook-sida Free James Foley, skriver administratorene at de avventer endelig bekreftelse før de kommenterer videoen, og ber isteden folk be for journalisten. En strøm av støtteerklæringer har allerede kommet inn.

I videoen truer IS også med å drepe amerikaneren og reporteren Steven Joel Sotloff, som skal være i deres varetekt. Også Sotloff ble kidnappet i Syria.

Mannen som skal være Sotloff, vises fram på slutten av videoen, i live.

FORSVANT I 2012: Journalisten James Foley forsvant i Syria i 2012, og er av FBI betegnet som kidnappet. Foto: NICOLE TUNG
FORSVANT I 2012: Journalisten James Foley forsvant i Syria i 2012, og er av FBI betegnet som kidnappet. Foto: NICOLE TUNG Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media