MED FLAGGET: Terroristene i IS har overtatt Raqqa og flere andre byer i Syria, og har bare siden januar fått og tatt med seg hundrevis av barn. Foto: REUTERS/Stringer/NTB Scanpix
MED FLAGGET: Terroristene i IS har overtatt Raqqa og flere andre byer i Syria, og har bare siden januar fått og tatt med seg hundrevis av barn. Foto: REUTERS/Stringer/NTB ScanpixVis mer

IS har rekruttert og kidnappet 400 barn i Syria siden januar

«Enklere å hjernevaske barna», sliter med å rekruttere voksne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorgruppa IS har tatt over store områder i Syria det siste året, og på bare to måneder skal de ha rekruttert 400 barn under 18 år til å krige for dem. 

Det opplyser overvåkinggruppa Syrian Observatory for Human Rights, ifølge Reuters

IS ber syriske foreldre om å ta med barna sine til terror-treningsleire. Gjør de ikke det, tar de barna uten foreldrenes samtykke, gjerne ved å lokke dem med penger, ifølge observatoriet. 

I Raqqa i Syria, der terroristene har sitt hovedsete, lever innbyggerne under brutale sharia-lover. Små barn, ungdommer og voksne blir vist brutale drap på IS-motstandere som underholdning på storskjerm, og terroristene lokker folk til seg med lovnader om gull og grønne skoger. 

- Det er livet i leiren som fenger: «Vi bader, her spiser vi kake og har det så flott og spennende. Kom ned og se hvordan vi har det!», sa terrorekspert Thomas Hegghammer til Dagbladet allerede i fjor sommer.

- Det appelerer fordi det er en god del mennesker som ønsker eventyr og spenning, som jo det å være fremmedkriger innebærer. Samtidig understreker det at livet de lever er et spartansk liv, men også et idyllisk liv med mye glede, sa han. 

Da den jordanske piloten Moaz al-Kassasbeh (26) ble låst inne i et bur og brent levende tidligere i år, ble det vist som underholdning for barna i Raqqa. 

- Jeg vil fange piloter og brenne dem, sa en liten gutt smilende til et kamera etter å ha sett videoen. 

Overvåkinggruppa forteller at små barn blir hjernevasket og rekruttert til å kjempe for terrorgruppa. 

- De bruker barn fordi det er lett å hjernevaske dem. De kan bygge barn slik de ønsker - de stopper dem fra å gå på skole, og sender dem til IS-skoler i stedet, sier Rami Abdulrahman, lederen for det britiske observatoriet, ifølge Reuters. 

Tidligere har det dukket opp videoer av barn som gjennomgår kamp- og skytetrening. 

Abdulrahman mener IS rekrutterer ekstra mange barn fordi de sliter med å få med voksne. På samme tid som de 400 barna skal ha blitt rekruttert, er 120 voksne mennesker blitt en del av terrorgruppa.

Det er fire år siden borgerkrigen i Syria brøt ut. 

LES OGSÅ: Viser IS-henrettelse på storskjerm. Liten gutt: - Jeg vil fange piloter og brenne dem

LES OGSÅ: Dobbelt så mange nordmenn som offentlig kjent kriger i Syria