LAGT I RUINER: Dette bildet fra 2010 viser triumfbuen i Palmyra. Flere medier melder at IS nå har sprengt triumfbuen. Foto: AFP / NTB Scanpix
LAGT I RUINER: Dette bildet fra 2010 viser triumfbuen i Palmyra. Flere medier melder at IS nå har sprengt triumfbuen. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

IS har sprengt i stykker «juvelen» i den 2 000 år gamle byen Palmyra

- En forbannelse over byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- IS har sprengt triumfbuen, et hovedmonument i den 2000 år gamle romerske byen Palmyra, sier Syrias sjef for fortidsminner, Maamoun Abdul.

Kilder i Palmyra har bekreftet hendelsen overfor myndighetene i Damaskus.

Det er ikke kjent om triumfbuen - som omtales som juvelen i den verdensarvlistede byen - er totalødelagt, men tidligere har opprørsgruppen gått grundig til verks når den har ødelagt monumenter og bygninger i Palmyra.

To av oldtidsbyens viktigste templer ble tidligere i år jevnet med jorden. I tillegg har opprørsgruppen sprengt flere 2 000 år gamle gravtårn i stykker.

- Det er som om det ligger en forbannelse over byen. Jeg forventer ikke annet enn nyheter som vil sjokkere oss. Byen er fordømt om den forblir i deres hender, sier Syria-sjefen for fortidsminner til Reuters.

IS erobret Palmyra fra de syriske regjeringsstyrkene i mai. I august halshogde IS-jihadister den 82 år gamle arkeologen Khaled Assad, som i over 40 år var sjef for oldtidsmyndighetene i Palmyra.

Oldtidsbyen Palmyra står på UNESCOs verdensarvliste og omtales ofte som «ørkenens perle». Byen ligger 210 kilometer nordøst for Damaskus, og før borgerkrigen brøt ut i Syria ble den besøkt av 150 000 turister årlig.

IS har et fundamentalistisk religiøst syn og ser på statuer og andre gjenstander som avgudsdyrkelse.

(NTB/Dagbladet)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram