HARDE KAMPER: Røyken stiger etter et bombeangrep i Ramadi 15. mai. IS skal ha reist sitt svarte flagg på toppen av bygningen til de lokale myndighetene. Foto: REUTERS/Stringer
HARDE KAMPER: Røyken stiger etter et bombeangrep i Ramadi 15. mai. IS skal ha reist sitt svarte flagg på toppen av bygningen til de lokale myndighetene. Foto: REUTERS/StringerVis mer

IS har tatt kontroll over irakisk provinshovedstad etter harde kamper

Samtidig rykker ekstremistene fram mot oldtidsbyen Palmyra i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS har tatt kontroll over sentrum i den irakiske provinshovedstaden Ramadi. Samtidig rykker ekstremistene fram mot oldtidsbyen Palmyra i Syria.

Irakiske myndigheter sier de ikke har mistet Ramadi til ekstremistene, selv om det svarte IS-flagget er heist fra taket til regjeringsbygget i provinshovedstaden.

- Situasjonen er prekær, men byen har ikke falt og kampen mot kriminelle Daesh fortsetter, sier guvernør Sohaib al-Rawi i Anbar-provinsen.

Daesh er et arabisk navn på ekstremistgruppa Den islamske staten (IS).

Nytt framstøt Dersom IS tar kontroll over Ramadi, vil det være den første byen de tar over i Irak siden offensiven mot dem startet i fjor.

Til tross for måneder med luftangrep under amerikansk ledelse, sliter irakiske myndigheter med å få kontroll på IS-styrkene i Anbar-provinsen, der Ramadi er hovedstad, og i Baiji, nord for Bagdad.

Opprørerne kontrollerer allerede Mosul, Iraks nest største by og provinshovedstad i Nineveh.

Likviderte sivile I Syria har gruppen de siste dagene rykket nærmere Palmyra, en flere tusen år gammel ruinby som står på UNESCOs verdensarvliste.

Ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har IS likvidert 23 sivile, flere av dem kvinner og barn, i landsbyen Amiriyeh nord for Palmyra.

IS har tidligere ødelagt kulturarv i både Syria og Irak. Blant annet har gruppen lagt ut videoer som viser sprengningen av den 3.000 år gamle assyrerbyen Nimrud i Irak.

(NTB)