Krigen mot IS

IS henter menneskelige skjold sør for Mosul

IS skal ha gått fra dør til dør i landsbyer og truet med seg folk de kan bruke som menneskelige skjold i Mosul, Syria.

KRIGSSONE: Barn leker foran en bygning som ble ødelagt i kamper mellom irakiske styrker og ekstremistgruppa IS i Qayyarah. Foto: Xinhua/Sipa USA
KRIGSSONE: Barn leker foran en bygning som ble ødelagt i kamper mellom irakiske styrker og ekstremistgruppa IS i Qayyarah. Foto: Xinhua/Sipa USAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitner beskriver kaos i landsbyer der hundrevis av mennesker skal ha blitt beordret ut av hjemmene sine og kjørt nordover mot Mosul.

– IS truet oss med våpen og sa at hvis vi ikke kom, var vi vantro, sier Ahmed Bilal Harish fra landsbyen al-Shura til nyhetsbyrået AP onsdag. Hans familie klarte å rømme fra IS under kaoset som oppsto under luftangrep.

– Vi hadde to valg, enten bli drept av IS eller dø underveis, så vi løp, sier han. Familien oppholder seg nå i en leir for intern fordrevne.

Også andre forteller at de ble tvangsflyttet i løpet av forrige helg. Familier fikk kun minutter til å gjøre seg klare, flere er kommet bort fra slektninger og en døde av hjerteinfarkt på veien.

– Disse små landsbyene er ubetydelige for IS. Mosul er mye viktigere, og de ønsker ikke å kaste bort energi, sier Alaa Mehsin, brigader i den irakiske hæren.

Ifølge en talsmann for de irakiske sikkerhetsstyrkene, generalmajor Haider Fadhil, er rundt 1.000 sivile de siste dagene flyttet fra landsbyer som Tob Zawa til leire i Khazer-regionen.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) opplyser at nærmere 9.000 sivile er drevet fra hjemmene sine siden de irakiske styrkene og deres allierte innledet offensiven mot Mosul 17. oktober. (NTB)