Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS hevder å ha halshogd den japanske journalisten Kenji Goto (47)

Ble tatt til fange av terroristene da han prøvde å redde kameraten.

HENRETTES: Japanske myndigheter jobber nå med å verifisere henrettelsesvideoen, som er publisert på nettet. Foto: Skjermdump
HENRETTES: Japanske myndigheter jobber nå med å verifisere henrettelsesvideoen, som er publisert på nettet. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Islamister sprer nå en video på nettet som hevdes å vise henrettelsen av den japanske journalisten Kenji Goto (47).

Goto dro til Syria seint i oktober i fjor for å forsøke å hjelpe sin savnede venn Haruna Yukawa (42), som var tatt til gissel av IS og ble henrettet i forrige uke.

Japanske myndigheter har jobbet på spreng for å få reddet ut Goto, som nå tilsynelatende er død. Landets ledelse er kalt inn til hastemøte.

Publiserte grotesk video IS har publisert en grotesk video som skal vise henrettelsen, og japanske myndigheter jobber med å verifisere den. Samtidig har jihadister allerede begynt å spre bilder av den døde kroppen på sosiale medier.

I propagandavideoen, etter teksten «en beskjed til den japanske regjeringen», hevder terrorgruppa at det er politikken til den japanske statsministeren, Shinzo Abe, som gjorde at de tok livet av journalisten. Det fordi Japan har engasjert seg i krigen mot IS. Terrorgruppa sier også at alle japanere nå er terrormål.

- La marerittet for Japan begynne, sier en svarkledd mann med britisk aksent i videoen.   

Terroristen likner på den mye omtalte «Jihadi John», en tidligere rapper fra Vest-London som mistenkes å ha henrettet journalisten James Foley.

Tatt til fange Den 20. januar hadde IS-terroristene fått Kenji Goto og vennen Haruna Yukawa ned på kne, ikledd oransje drakter og med hendene bundet på ryggen.

Terroristene ga beskjed om at de ville halshogge de to om ikke de fikk utbetalt 200 millioner dollar i løsepenger innen 72 timer. Dette utgjør om lag 1,5 milliarder norske kroner.

- Jeg vil ikke gi etter for terroristene, var svaret fra Japans statsminister Shinzo Abe, som understreket at hans topprioritet var å få de to japanerne løslatt.

Kravet ble ikke møtt, og Haruna Yukawa, en entreprenør som hadde startet et sikkerhetsfirma i Syria noen år tidligere, ble drept.

Ble kidnappet to ganger Yukawa, som hadde startet et privat sikkerhetsselskap i Syria, ble tatt til fange utenfor Aleppo i august i fjor. Da var Goto også i området, og klart som tolk få vennen løslatt.

Men etter at Goto hadde reist tilbake til Japan, ble Yukawa kidnappet på nytt.

Goto dro derfor tilbake til Syria, for å finne ham. Han ble da kidnappet selv. 

Nå skal de begge være henrettet.

Fordømmer USA jobber også med å analysere om videoen IS publiserte i kveld er ekte.

BA OM LØSLATELSE:  Det japanske gisselet Kenji Goto ber her om at en terrordømt IS-kvinne må bli løslatt, hvis ikke så vil terroristene drepe det jordanske gisselet  Muath al-Kasaesbeh. Videoen dukket opp på Youtube 27. januar. Foto: Youtube / AFP Photo / NTB Scanpix
BA OM LØSLATELSE: Det japanske gisselet Kenji Goto ber her om at en terrordømt IS-kvinne må bli løslatt, hvis ikke så vil terroristene drepe det jordanske gisselet Muath al-Kasaesbeh. Videoen dukket opp på Youtube 27. januar. Foto: Youtube / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har sett videoen som angivelig viser den japanske statsborgeren Kenji Goto bli drept av terroristgruppen ISIL, sier talsperson for Det hvite hus, Bernadette Meehan.

- Vi jobber med å bekrefte hvorvidt den er ekte. USA fordømmer ISILs handlinger på det sterkeste og krever at alle de gjenværende gislene blir løslatt umiddelbart. Vi uttrykker solidaritet med vår alliert Japan, sier hun videre.

Forhandlet med Jordan IS har også fremmet flere gisselkrav:

Om ikke Jordan slipper fri deres fengslede IS-søster, Sajida al-Rishawi, som er selvmordsbomberen som «mislyktes» i terrorangrepet på Radissom SAS-hotellet i den jordanske hovedstaden Amman i 2005, vil de drepe nestemann på lista:

Den jordanske piloten Muath al-Kasaesbeh.

Kravet som blir framsatt i opptaket er at Jordan må overlate den terrordømte kvinnen ved grensa til Tyrkia ved solonedgang torsdag.

Krevde bevis En talsmann for regjeringen i Amman kunngjorde onsdag at Jordan er villige til å løslate Rishawi, men bare dersom IS beviser at Kasaesbeh fortsatt er i live og løslater ham. 57 mennesker ble drept og over 100 ble skadd i selvmordsangrepet Sajida al-Rishawi hadde planer om å gjennomføre.

Siden har Jordan vært i forhandlinger om frigivelse av piloten, men har nektet å slippe fri fangen før de har fått bevis på at han fortsatt lever.

Mens forhandlingene pågår, skal altså IS ha henrettet det andre japanske gislet.