IS hevder å ha tatt norsk gissel i Syria - Regjeringen bekrefter

IS publiserte bilde og krever løsepenger for 48-åring fra Oslo. Regjeringen vil ikke betale, sier Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


På den publiserte plakaten framstilles mannen fra front og i profil, der det gjøres klart at IS krever løsepenger for mannen:

«Til den det måtte gjelde av korsfarere, hedninger og deres allierte, også de som er omtalt som menneskerettsorganisasjoner. Denne norske fangen ble forlatt av sin regjering, som ikke gjorde sitt ytterste for å kjøpe hans frihet. De som vil betale løsepenger for hans løslatelse og overføring kan kontakte følgende nummer.»

Erna bekrefter Bildet og teksten om den norske mannen skal være publiert i en ny utgave av magasinet Dabiq, som er et talerør for IS. På en pressekonferanse i kveld bekreftet regjeringen med statsminister Erna Solberg at nordmannen er kidnappet.

- Alt tyder på at det er IS som står bak, sier Solberg.

- Norske myndigheter ble i slutten av januar gjort kjent med en mulig kidnapping av en norsk statsborger i Syria. Han har vært holdt fanget hos ulike grupper, men vi har grunn til at han nå holdes fanget av IS, sier Solberg.

Dagbladet kjenner til at mannen i januar postet et bilde på sosiale medier der det synes som om han krysset grensen fra Tyrkia inn i Syria.

Betaler ikke Solberg sier at gisseltakerne har lagt fram krav om «betydelige summer» i løsepenger. Men Solberg er klar på at den norske regjeringen ikke akter å betale.

- Vi kan og vil ikke la oss presse til å betale løsepenger, sier statsministeren.

Hun grunngir dette med signalet å gi etter for kravet vil sende til terrorister.

Solberg opplyser at norske myndigheter først ble gjort oppmerksom på kidnappingssaken seint i januar.

VIL HA LØSEPENGER: Slik fremstår nordmannen på den publiserte plakaten, som skal være publisert i IS-magasinet Dabiq.
VIL HA LØSEPENGER: Slik fremstår nordmannen på den publiserte plakaten, som skal være publisert i IS-magasinet Dabiq. Vis mer