Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter terrorangrep i Paris:

IS hevder å stå bak angrepet i Paris

- Gjerningsmannen gikk ut av bilen og åpnet ild med automatvåpen.

SKUTT: En amatørvideo viser åstedet like etter angrepet mot politiet i Paris. En politimann er skutt og drept da en 39 år gammel mann avfyrte skudd mot en parkert politibil på Champs-Elysées i Paris. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: IS påtar seg skylda for Paris-angrepet, ifølge Reuters, AFP, og France 24.

Nettstedet Amaq, som er et propagandatalerør for ekstremistgruppa IS, melder at det er IS som står bak, og navngir samtidig en påstått gjerningsperson.

- Gjerningsmannen bak angrepet på Champs-Élysées i sentrum av Paris er en belgier som er IS-kriger, melder Amaq.

Dette vet vi:

  • Minst en gjerningsperson åpnet ild mot minst to politibetjenter på paradegata Champs-Élysées i Paris torsdag kveld.
  • En politimann er bekreftet død. Minst én er skadd.
  • En antatt gjerningsmann ble skutt og drept av politiet på stedet. Personen skal allerede ha vært «flagget» av fransk sikkerhetspoliti, ifølge Reuters.
  • Frankrikes president François Hollande sier han er overbevist om at omstendighetene rundt skyteepisoden på Champs-Élysées peker mot en terrorhandling.

(Dagbladet): Fransk politi utelukker ikke terror etter at tre politimenn ble skutt, på Champs-Élysées i Paris seint torsdag kveld. Innenriksdepartementet bekrefter at en av politimennene mistet livet i skytingen. Tilstanden er foreløpig uklar for de andre to.

Angrepet startet en gang før klokka 21.00 torsdag kveld, da en bil stoppet utenfor Champs-Élysées 102 - der en politibil sto parkert. En mann kom ut av bilen og åpnet ild mot politimennene med et automatvåpen, opplyser innenriksdepartementets talsmann, Pierre Henry Brandet, overfor CNN.

Politiet opplyser til franske medier at den antatte gjerningspersonen drepte en politimann og såret to andre politibetjenter, før han selv ble skutt og drept. En femte person - en tilfeldig forbipasserende - skal være såret.

Fransk politi bekrefter at de har verifisert identiteten til gjerningsmannen. De forsøker nå å finne ut av om han hadde noen medhjelpere, skriver nyhetsbyrået AP.

Minst én adresse øst i Paris blir nå gjennomsøkt av politiet.

Skytingen fant sted mellom T-banestoppene Franklin-Roosevelt og Georges V, skriver Le Parisien. Det ligger bare noen titalls meter unna den verdenskjente Triumfbuen.

Peker mot terror
Frankrikes president François Hollande sier i en uttalelse torsdag kveld at han er overbevist om at omstendighetene rundt skyteepisoden på Champs-Élysées peker mot en terrorhandling.

Det stemmer overens med uttalelser fra Paris-politiet, som foreløpig betegner hendelsen som en «mulig terrorhandling».

Hollande kalte tidligere torsdag kveld inn til hastemøte i etterkant av skyteepisoden på paradegata i Paris. En politibetjent er bekreftet drept, ytterligere to personer er alvorlig såret. Den antatte gjerningsmannen er også bekreftet drept.

Antiterroravdelingen av den franske påtalemyndigheten opplyser at de etterforsker av hendelsen, skriver Le Figaro. Hollande sier torsdag kveld at han er sikker på at en terroretterforskning er den riktige framgangsmåten for å etterforske hendelsen.

KONTROLLER: Politiet gjennomfører kontroller i nærheten av Champs-Élysées etter skyteepisoden torsdag kveld. Foto: Franck Fife / AFP
KONTROLLER: Politiet gjennomfører kontroller i nærheten av Champs-Élysées etter skyteepisoden torsdag kveld. Foto: Franck Fife / AFP Vis mer

Alt tyder på at angrepet var målrettet mot politibetjentene, som ifølge polititalskvinne Johanna Primevert, holdt vakt ved T-banen.

Unntakstilstand

Frankrike er fortsatt i unntakstilstand etter en rekke terrorangrep. Det var derfor allerede økt politioppbud i den franske hovedstaden. Angrepet torsdag kveld fant sted tre dager før den første valgomgangen i det franske presidentvalget.

Ifølge Le Figaro holdes T-banen i deler av byen nå stengt.

Politiet i Paris opplyser selv på twitter at Champs-Élysées er stengt. De oppfordrer samtidig folk om å holde seg unna området.

Hendelsen fant sted mellom T-banestoppene Franklin-Roosevelt og Georges V.
Hendelsen fant sted mellom T-banestoppene Franklin-Roosevelt og Georges V. Vis mer

Bilder fra stedet viser et stort politioppbud i sentrum av Paris. Flydata viser at et helikopter tilhørende nødetatene i byen har sirklet over området i godt over en time.

Ifølge den franske TV-kanalen BFMTV har politiet stormet leiligheten til den antatte gjerningsmannen.