IS hevder de har materiale til å lage «skitne bomber»

Skal ha stjålet radioaktive kjemikalier fra offentlige laboratorier i Irak og Syria.

-KAN LAGE SKITNE BOMBER: Terroristgruppa IS hevder de nå har anskaffet materiale til å produsere såkalte skitne bomber. Bildet viser et luftangrep mot den syriske byen Kobane i fjor. Foto: Scanpix
-KAN LAGE SKITNE BOMBER: Terroristgruppa IS hevder de nå har anskaffet materiale til å produsere såkalte skitne bomber. Bildet viser et luftangrep mot den syriske byen Kobane i fjor. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ekstremistgruppa Den Islamske Stat (IS) har angivelig anskaffet nok kjernefysisk materiale til å produsere dødelige, såkalte skitne bomber, ifølge en ny rapport.

Flere utenlandske medier, blant annet The Independent, melder at terroristene skal ha stjålet radioaktive kjemikalier fra offentlige laboratorier i Irak og Syria.

- Innen kort tid IS forsøker nå, ifølge australske etterretningskilder, å produsere bomber med dette radioaktive materialet.

I det siste nummeret av IS-magasinet Dabiq skryter angivelig medlemmer av gruppa av at den i løpet av kort tid vil kunne bygge eller kjøpe atomvåpen, som igjen kan brukes til å lage de såkalte skitne bombene.

«Skitne bomber» er en betegnelse for radioaktive våpen som ikke er kjernefysisk produsert på samme måte som fisjons- og fusjonsbomber, men som fungerer på same måte som konvensjonelle - vanlige bomber. 

De er imidlertid pakket inn med et radioaktivt stoff, og dette stoffet vil fungere på samme måten som radioaktivt nedfall etter en eksplosjon.

Kaller inn til møte I propagandabladet Dabiq skal IS-medlemmer ha uttalt at gruppa kan kjøpe kjernefysisk våpen fra Pakistan, skriver The Independent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer