IS hevder de har materiale til å lage «skitne bomber»

Skal ha stjålet radioaktive kjemikalier fra offentlige laboratorier i Irak og Syria.

-KAN LAGE SKITNE BOMBER: Terroristgruppa IS hevder de nå har anskaffet materiale til å produsere såkalte skitne bomber. Bildet viser et luftangrep mot den syriske byen Kobane i fjor. Foto: Scanpix
-KAN LAGE SKITNE BOMBER: Terroristgruppa IS hevder de nå har anskaffet materiale til å produsere såkalte skitne bomber. Bildet viser et luftangrep mot den syriske byen Kobane i fjor. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ekstremistgruppa Den Islamske Stat (IS) har angivelig anskaffet nok kjernefysisk materiale til å produsere dødelige, såkalte skitne bomber, ifølge en ny rapport.

Flere utenlandske medier, blant annet The Independent, melder at terroristene skal ha stjålet radioaktive kjemikalier fra offentlige laboratorier i Irak og Syria.

- Innen kort tid IS forsøker nå, ifølge australske etterretningskilder, å produsere bomber med dette radioaktive materialet.

I det siste nummeret av IS-magasinet Dabiq skryter angivelig medlemmer av gruppa av at den i løpet av kort tid vil kunne bygge eller kjøpe atomvåpen, som igjen kan brukes til å lage de såkalte skitne bombene.

«Skitne bomber» er en betegnelse for radioaktive våpen som ikke er kjernefysisk produsert på samme måte som fisjons- og fusjonsbomber, men som fungerer på same måte som konvensjonelle - vanlige bomber. 

De er imidlertid pakket inn med et radioaktivt stoff, og dette stoffet vil fungere på samme måten som radioaktivt nedfall etter en eksplosjon.

Kaller inn til møte I propagandabladet Dabiq skal IS-medlemmer ha uttalt at gruppa kan kjøpe kjernefysisk våpen fra Pakistan, skriver The Independent.

Australske etterretningskilder sier, ifølge avisa, at de er bekymret for utviklingen, og kaller inn til et internasjonalt møte for å stoppe spredningen av kjernefysisk våpen i håp om å løse problemet.

I et intervju med avisa The Australian sier Australas utenriksminister Julie Bishop at ekstremistgruppen kan ha skaffet seg radioaktive stoffer fra sykehus og forskningsinstitusjoner i områdene den har erobret.

Tidligere har Bishop hevdet at IS forsøker å rekruttere eksperter som kan lage kjemiske våpen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer