Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS hevder de smugler terrorister på flyktningbåter. - De er i Europa for å realisere våre trusler om angrep

- De kommer til Italia, før de setter kursen mot Sverige og Tyskland.

TERRORORGANISASJON: Bekymringene for at fremmedkrigere, som har sluttet seg til IS, skal returnere til hjemlandene sine og utføre terrorangrep, øker. En IS-operatør har fortalt hvordan gruppa angivelig smugler krigere inn i Europa. Her en IS-kriger i Mosul i Irak. Foto: Reuters/NTB Scanpix
TERRORORGANISASJON: Bekymringene for at fremmedkrigere, som har sluttet seg til IS, skal returnere til hjemlandene sine og utføre terrorangrep, øker. En IS-operatør har fortalt hvordan gruppa angivelig smugler krigere inn i Europa. Her en IS-kriger i Mosul i Irak. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den islamske stats (IS) brutale frammarsj i Irak og Syria har vekket kraftig internasjonal bekymring det siste året.

I tillegg til at terrororganisasjonen har hatt et sterkt grep i flere områder i landene, har de også et utstrakt ønske om å danne et islamsk kalifat, med IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi som leder for alle verdens muslimer.

Men IS ser også utenfor egne landegrenser, og har i ei tid truet Vesten med terrorangrep. I et intervju med amerikanske Buzzfeed, forteller en syrisk menneskesmugler, engasjert av IS, hvordan terroristene angivelig kommer seg inn i Europa.

- Smugles med flyktninger IS-operatøren som ifølge nettstedet befinner seg i Tyrkia, smugler IS-krigere ved hjelp av flyktningbåter som skal inn i Europa.

- De smugles i små grupper fra Tyrkia. Vi gjemmer dem på lasteskip fylt med hundrevis av flyktninger, sier mannen i 30-åra, ifølge Buzzfeed.

Nettstedet opplyser også at to andre menn forteller at de har hjulpet terroristsmugleren.

- Krigerne har som mål å realisere truslene fra IS om angrep i Vesten. Hvis noen angriper meg, vil jeg selvsagt angripe dem tilbake, forteller den anonyme IS-operatøren.

Smugleren sikter da til den USA-ledede koalisjonen som i månedsvis har bombet IS fra lufta. I tillegg klarte kurdiske styrker denne uka å gjenerobre den viktige byen Kobani ved grensa til Tyrkia.

Smugleren at IS-krigerne reiser under dekke av å være flyktninger, og at båtene ofte har kurs for Italia, før terroristene forsøker å komme seg inn i land som Tyskland og Sverige.

- Vi kjenner til at det finnes personer som har som hensikt å begå terrorhandlinger i landet, sier Fredrik Milder i det svenske etterretningspolitiet Säpos, til Expressen.

- Har hørt om det Hjemvendte IS-krigere har lenge vært en uttalt frykt blant europeiske styresmakter. Ifølge tall fra Det internasjonale senteret for radikaliseringsstudier og politisk vold (ICSR) er det nå så mange som 20 000 fremmedkrigere i Syria og Irak. Ifølge PSTs oppdaterte tall er det rundt 70 norske fremmedkrigere i Syria.

- Vi kan vel trygt si at denne smuglingen skjer. I hvilket omfang, kjenner jeg ikke til, sa den amerikanske senatoren Richard Burr tirsdag, ifølge Buzzfeed.

Også senator Lindsey Graham sa han var kjent med opplysningene, og la til at IS-krigerne vil fortsette å bruke Tyrkia som en port inn og ut av Syria og Irak.

- Største trusselen for Norge Under Høyres strategikonferanse forrige uke, uttalte statsminister Erna Solberg at fremmedkrigere utgjør den største terrortrusselen.

- Det er de som ser ut til å ha størst potensial. Men dette kan endre seg fort. Og det er fortsatt slik at med bakgrunn i det som skjedde 22. juli kan det også være en person som jobber alene uten kontakt med andre, og som man ikke har oversikt over, sa Solberg.
 
Situasjonen med returnerte fremmedkrigere med mål om å utføre terrorangrep, har også blitt kraftig aktualisert etter terrorangrepene i Paris tidligere denne måneden.

For to uker siden ble to angivelige terrorister, angivelig med bakgrunn fra Den islamske stat (IS), skutt og drept av politiet i Belgia. Politiet sier de to var del av ei gruppe som planla et stort terrorangrep i landet.