IS-hevder drapsekteparet var sympatisører. - La ut IS-hyllest på Facebook under angrepet

FBI etterforsker California-massakren som terror.

ANTATTE GJERNINGSPERSONER: Bildey av Syed Rizwan Farook er hentet fra hans studentkort. Det er ennå ikke kommet noe bilde av 27 år gamle Tashfeen Malik, som skal ha hyllet IS på sosiale medier under angrepet. Foto: Reuters / NTB scanpix
ANTATTE GJERNINGSPERSONER: Bildey av Syed Rizwan Farook er hentet fra hans studentkort. Det er ennå ikke kommet noe bilde av 27 år gamle Tashfeen Malik, som skal ha hyllet IS på sosiale medier under angrepet. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge nyhetsbyrået Reuters skriver det halvoffisielle nyhetsbyrået til ekstremistgruppa IS, Aamaq, hevder at det var IS-sympatisører som sto bak massedrapet i California onsdag.

IS hevder følgende: «To pakistanske IS-supportere åpnet ild mot et helsesenter i California. Drepte 14 og skadet 17.

Det samme nyhetsbyrået var også først ute med å melde at det var IS som sto bak terroraksjonen mot et russisk passasjerfly på Sinaihalvøya tidligere i år, skriver NTB.

Syed Rizwan Farook (28) og kona Tashfeen Malik (27) var utstyrt med to rifler, to semi-automatiske håndvåpen og 1600 skudd da de drepte 14 personer i San Bernardino i California onsdag. 21 personer ble skadd.

Det føderale politiet FBI opplyser på en pressekonferanse i kveld at de etterforsker massakren som terror og at det er funn som tyder på at massakren ble planlagt over lengre tid.

På spørsmål om paret kan ha planlagt et angrep nummer to, svarer David Bowdich fra FBI: - Det er helt klart en mulighet.

Han sier samtidig det ikke er noe som tyder på at det vil skje flere angrep.

- Hyllet IS på Facebook Tidligere i dag ble det kjent at politiet mener den antatte gjerningskvinnen Tashfeen Malik (27) sverket troskap til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi på Facebook før angrepet. Nå skriver nyhetsbyrået AP at innlegget var en hyllest til terrorgruppa IS og at den ble lastet opp da angrepet begynte onsdag kveld norsk tid. Byrået siterer en Facebook-sjef på opplysningene.

Kontoen hadde et annet navn oppgitt, men skal ha vært brukt av Malik. Innlegget ble lastet opp klokka 11 lokal tid, på samme tid som politiet fikk de samme nødsamtalene. Facebook oppdaget profilen torsdag, slettet den og varslet myndighetene om innholdet, skriver AP.

Amerikanske etterforskningskilder sier at onsdagens angrep kan ha vært inspirert av IS, men at det ikke foreligger beviser for at IS ga ordre om angrepet.

Etterforskes i Pakistan Tashfeen Malik er fra Pakistan og kom til USA i 2014 på et eksteskapsvisum før hun giftet seg med Rizwan Malik i California. Ifølge Reuters er hennes familie i Pakistan nå kontaktet av pakistansk etteretning som følge av etterforsknignen.

Under ransakingen av leieboligen til paret som var bosatt i området Redlands, fant politiet harddisker, datamaskiner og mobiltelefoner, men foreløpig skal det ifølge offisielle kilder tett på etterforskningen ikke være bevis for at de to hadde tilknytning til militante grupper i utlandet.

Ifølge sikkerhetskilder skal Syed Rizwan Farook, som var født i USA, ha vært i kontakt med terrormistenkte som er under etterforskning av FBI, men kildene tror likevel at det kan ha ligget andre motiver bak skytingen. Han skal blant annet ha reist til Saudi-Arabia i en måned tidligere i år.

Ekteparet ble drept i skuddveksling med politistyrker fem timer etter massakren ved Inland Regional Center i San Bernardino, California. 

President Barack Obama antydet torsdag at skytingen kunne være terrorrelatert, men utelukket ikke at det kan ha dreid seg om en arbeidskonflikt. Malik jobbet på helsesenteret og hadde tidligere på dagen hadde vært på en tilstelning. Det var dette førjulsarrangementer paret angrep.