IS hevder norsk IS-gissel er henrettet

Ble kidnappet i Syria i januar.

 SKAL VÆRE DREPT: I siste utgave av IS' propaganda avis Dabiq står det at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er henrettet. Foto: Privat
SKAL VÆRE DREPT: I siste utgave av IS' propaganda avis Dabiq står det at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er henrettet. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsministerens kontor bekrefter at de er kjent med opplysninger om at det norske IS-gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er drept.

- Det er publisert bilder som tyder på at gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er henrettet. Arbeid med verifisering pågår. Vi kommer tilbake med ytterligere informasjon, heter det i en uttalelse fra Statsministerens kontor (SMK) til NTB.

Kidnappet i januar Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble kidnappet i Syria, opplyste Erna Solberg på en pressekonferanse i september

- Norske myndigheter ble i slutten av januar gjort kjent med en mulig kidnapping av en norsk statsborger i Syria. Han har vært holdt fanget hos ulike grupper, men vi har grunn til å tro at han nå holdes fanget av IS, sa statsministeren.

- Vi har ett mål: å få vår statsborger hjem, understrekte statsministeren.

Nå melder SITE, nyhetsbyrået som spesialiserer seg på ekstremistmiljøer og sikkerhetsnyheter, at Grimsgaard-Ofstad er drept.

De viser til den siste utgaven av IS' progangadavis Dabiq som viser bildet av Grimsgaard-Ofstad på forsiden sammen med den kinesiske fangen Fan Jinghui som også ble holdt fanget.

DRO TIL KONFLIKTOMRÅDER: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad har reist til flere konfliktfylte områder ulike steder i verden. Her poserer han med to medlemmer av den libanesiske delen av Det syriske sosialistiske nasjonale parti. Nå hevder IS at nordmannen er drept. Foto: Privat
DRO TIL KONFLIKTOMRÅDER: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad har reist til flere konfliktfylte områder ulike steder i verden. Her poserer han med to medlemmer av den libanesiske delen av Det syriske sosialistiske nasjonale parti. Nå hevder IS at nordmannen er drept. Foto: Privat Vis mer

I magasinet til IS ble Fan Jinghui i september avbildet med et hovent venstre øye, men i samme gule fangedrakt som det Grimsgaard-Ofstad.

Nordmannen hadde fangenummer 05674 og kineseren hadde 05675. Teksten under bildet av Fan Jinghui var den samme som for Grimsgaard-Ofstads del:

«Denne kinesiske fangen er sviktet av sin regjering, som ikke gjorde sitt ytterste for å kjøpe hans frihet»

I den siste utgaven av magasinet står det at fangene er henrettet etter å ha blitt forlatt av sine land. 

UD ønsker ikke å kommentere den siste utviklingen i saken.

Reiste til konflikter Dagbladet er kjent med at Grimsgaard-Ofstad både på 1990- og 2000-tallet skal ha reist til flere konfliktområder.

- Jeg var ikke klar over at han var kidnappet, fortalte en venn bosatt i utlandet da Dagbladet konfronterte han med opplysningene.

De skal ha blitt kjent gjennom felles venner, og hatt jevnlig kontakt med hverandre før Grimsgaard-Ofstad reiste til Syria. Vennen er heller ikke overrasket over at Grimsgaard-Ofstad dro til Syria.

Dagbladet er kjent med at Grimsgaard-Ofstad også reiste til Midtøsten i oktober 2013.

- Han var veldig opptatt av konflikten i Midtøsten, sa kameraten.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad var bosatt i Oslo, men opprinnelig fra Porsgrunn. Han fortalte selv på sosiale medier i januar at han var kommet til den syriske byen Idlib. Han skal ha tatt seg inn i Syria fra Libanon.

Nordmannen skal tidligere ha vært i PSTs søkelys etter ekstreme ytringer på nett, men han skal ikke ha vært fremmedkriger.

Dagbladet oppdaterer saken.