Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Is i magen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sentralbanksjef Svein Gjedrem skuffet landets låntakere i går. Norges Bank satte ikke ned renta denne gangen heller, og vi vil fortsatt ha verdens høyeste renter. Men det er et lysglimt når banken tror vi snart kan få inflasjon under 2,5 prosent, som er det magiske tallet. Dermed ligger det an til en liten rentenedgang i nær framtid.
  • Årsaken til det særnorske rentenivået er at vår økonomi fortsatt går for full maskin. Vi er et lykkelig unntaksland. Sterk inntektsvekst og et ekspansivt statsbudsjett med økt bruk av oljepenger fyrer opp under kjelen. Da må vi ha høy rente for å dempe aktiviteten og holde prisene i sjakk. Gjedrem vil nok ha et ekstra øye med den nye regjeringens pengebruk før han setter ned renta. Dersom Bondevik bruker enda mer oljepenger enn Stoltenberg for å innfri valgløfter, minsker sjansene for rentenedgang. Rentekløfta til omverdenen kan da bli enda større, fordi rentene fortsatt faller i utlandet.
Hele Norges coronakart