Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- IS kan bare beseires med store bakkestyrker

Ifølge etterretningssjef Kjell Grandhagen.

- ÅPENBART: Etterretningssjef Kjell Grandhagen tror IS bare kan beseires med store bakkestyrker. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
- ÅPENBART: Etterretningssjef Kjell Grandhagen tror IS bare kan beseires med store bakkestyrker. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ganske åpenbart at å bekjempe IS fra luften ikke kan gi de resultatene man håper på, sier Grandhagen til NRK.

Bakkestyrker må til dersom man skal gjøre seg håp om å beseire den militante islamistgruppen som nå kontrollerer store deler av Irak og Syria, mener han.

Utrolig vanskelig - Det er vanskelig å se for seg at du kan tvinge IS ut av de områdene de kontrollerer uten bakkestyrker. De er infiltrert med sivilbefolkningen hele veien. Det gjør det utrolig vanskelig å gjennomføre presise operasjoner som svekker kapasiteten deres over tid, sier Grandhagen.

Han deler syn med tidligere forsvarssjef Sverre Diesen og den tidligere lederen for FNs observatørstyrke i Syria, generalløytnant Robert Mood.

Løser ikke noe - En seier over IS og stabilisering av konfliktområdene i Irak og Syria krever like stor innsats som i Afghanistan, sa Diesen til Klassekampen nylig.

- Det er riktig at luftmakt alene ikke løser noe. Skal du oppnå resultater, må du inn med bakkestyrker. I Syrias tilfelle snakker vi om store bakkestyrker, sa Mood til Klassekampen.

USAs president Barack Obama har tidligere slått fast at det ikke er aktuelt å sende amerikanske bakkestyrker til Syria. Hvem som eventuelt skal ta opp kampen mot IS på bakken, er derfor høyst usikkert.

Flymotstand USA ba tidligere i måneden Norge bidra med kampfly i luftkrigen mot IS, noe flere partier på Stortinget har uttrykt stor skepsis til.

Også blant folk flest er motstanden mot å sende kampfly til Syria stor, viser en fersk meningsmåling respons har utført for Aftenposten og Bergens Tidende.

50 prosent av de spurte er negative til å sende kampfly, 30 prosent er positive, mens 20 prosent er usikre.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media