- IS kan drepe det skotske gisselet fordi de ønsker skotsk uavhengighet

Mener sikkerhetsekspert.

KIDNAPPET OG TRUET: David Haines fra Perth i Skottland. Foto: AFP / SITE / NTB scanpix
KIDNAPPET OG TRUET: David Haines fra Perth i Skottland. Foto: AFP / SITE / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den fryktede terrororganisasjonen IS (tidligere kjent som ISIL) har truet med å drepe det skotske gisselet David Haines.

Hjelpearbeideren Haines ble vist fram på slutten av videoen som skal vise halshoggingen av journalisten Steven Sotloffs angivelige henrettelse, på samme måte som Sotloff ble vist fram på slutten av den angivelige henrettingen av journalisten James Foley.

- Vil blande seg inn En terror- og sikkerhetsekspert sier til avisa Scotsman at det trolig ikke er tilfeldig at Haines er plukket ut som det neste trolige offeret.

Professor Anthony Glees ved Centre for Security and Intelligence Studies ved universitetet i Buckingham sier til avisa at Haines kan bli henrettet fordi IS ønsker å blandet seg inn i den skotske valgkampen, da Skottland neste torsdag skal skal stemme over hvorvidt de skal bli uavhengige.

- IS er drevne innen propaganda, og de innser betydningen av å velge en skotte. De håper å kunne vise at Storbritannia er svake og ute av stand til å forsvare sine egne innbyggere, og at det vil bidra til at skottene går mot uavhengighet. IS ønsker seg et svekket Storbritannia, hevder Glees.

Propagandakrig Uavhengighetssida har nå en knapp ledelse på meningsmålingene, etter å ha ligget langt bak nei-sida.

IS er kjent for å drive en avansert propagandakamp, ikke minst på nettet, der de både sprer groteske videoer som skal skape frykt både i områdene der kamper utspiller seg og i Vesten, og videoer med fengslende musikk og klare budskap som brukes i rekrutteringsøyemed.

IS er svært aktive på sosiale medier, og Dagbladet har tidligere avdekket hvordan norske islamister og IS-støttespillere bruker nettet til å kommunisere skjult for politiet.