MØTER TØFF MOTSTAND: Irakiske sikkerhetsstyrker i et militært kjøretøy utenfor Falluja 31. mai. Foto: Alaa al-Marjani / Reuters / NTB scanpix
MØTER TØFF MOTSTAND: Irakiske sikkerhetsstyrker i et militært kjøretøy utenfor Falluja 31. mai. Foto: Alaa al-Marjani / Reuters / NTB scanpixVis mer

IS kjemper sterkere tilbake i Syria, Irak og Libya

Internasjonalt støttede styrker har tatt tilbake viktige områder fra IS i Syria, Irak og Libya den siste tiden, men ekstremistgruppa har gått til flere motangrep denne uken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den syriske hæren har beveget seg nærmere og nærmere den viktige strategiske byen Raqqa i Nord-Syria siden de 2. juni lanserte et samlet angrep. Søndag tok syriske soldater kontroll over et oljeanlegg og var i ferd med å ta tilbake flybasen Tabqa. En gruppe som kaller seg Raqqa slaktes i stillhet, opplyser at minst ett av de amerikanske luftangrepene tirsdag rammet et område i byen som er populært blant fremmedkrigere. Andre mål for luftangrepet var et finanssenter, et hovedkvarter og en oljeinstallasjon.

De siste dagene har derimot ekstremistgruppen slått tilbake mot hæren, og tirsdag lyktes de i å gjenerobre noen av de tapte områdene.

– IS har endret strategi i kampen mot hæren. De sender kjøretøyer med eksplosiver mot frontlinjene til de regjeringsvennlige styrkene, skrev tidligere general Mohamad Jaber på Facebook.

I Irak holdt lommer av IS-medlemmer nord og vest i Falluja de irakiske spesialsoldatene på avstand onsdag. Samme dag gikk krigen om byen, som ligger vest for Bagdad, inn i sin andre måned. Spesialstyrkene forsøker å få ekstremistgruppen ut av Falluja, men det jobbes også med å rydde og sikre veier og sykehus.

I den libyske kampen om byen Sirte mistet 36 krigere, som støtter den internasjonalt anerkjente samlingsregjeringen, livet i kamper mot ekstremistene. De regjeringsvennlige styrkene kom seg raskt inn i byen, men har siden møtt stor motstand. I tillegg til de 36 drepte, er 140 skadd.

(NTB)