IS krever halvannen milliard for japanske gisler i propagandavideo. Men er den ekte?

Ekspertene har flere argumenter for at den kan være falsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag slapp Den islamske stat (IS) en video der de sier de vil drepe to japanske gisler om de ikke får utbetalt 200 millioner dollar i løsepenger innen 72 timer. Det utgjør om lag 1,5 milliarder norske kroner.

Den ene av gislene er frilansjournalisten Kenji Goto (47), og den andre entreprenør Haruna Yukawa (42).

Det er ikke kommet noen nye rapporter om hva som har skjedd med gislene, på tross av at Japan krevde umiddelbar løslatelse av de to, og at de 72 timene nå er gått.

Likhetstrekk Videoen der de truer med henrettelse er svært lik tidligere gisselvideoer sluppet av terrorgruppa.

Mannen som snakker på videoen skal høres ut som, og ha likhetstrekk med den britiske IS-bøddelen «Jihad John» som tidligere har stått for grufulle drap på gisler for åpent kamera.

De japanske fangene er ikledd oransje fangedrakter, slik som de andre gislene har vært. I tillegg ser det ut til å være filmet med HD-kameraer i det som tilsynelatende er en ørken - i likhet med de tidligere videoene.

Undersøker ekthet Det er imidlertid her filmens ekthet bestrides. Nå skal japanske myndigheter undersøke om det hele kan ha blitt iscenesatt.

- Det er mulig at videobilder tatt ved forskjellige anledninger er satt sammen. Det vil kreve svært gode kunnskaper for å gjøre dette, sier Tsuyoshi Moriyama fra Tokyos polytekniske universitet, til nettstedet stuff fra New Zealand, som siterer Washington Post.

- Det kan også hende disse videoene er tatt på forskjellige steder, sier professor ved Washeda-universitetet Shigeo Morishima.

En japansk regjeringstalsmann bekreftet også at eksperter nå går gjennom opptakene.

Feil skygger Veryan Khan, direktør i Terrorism Research and Analysis Consortium mener det er mer sannsynlig at videoen har blitt spilt inn i et studio med en falsk bakgrunn, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Khan mener at lyset på de to gislene ser ut til å komme fra forskjellige retninger, i stedet lys fra sola. Det synes på skyggene, som peker i forskjellige retninger.

- Gislene er tydelig preget av det sterke lyset, sier hun.

Selv om det er tydelig at det flagrer i klærne til de tre i videoen, mener hun det kan skyldes en vifte. Hun mener også det er mistenksomt at det ikke er noe støy på mikrofonen når «bøddelen» snakker.

I tillegg peker hun på at vinden vill gjort sanda synlig. Nyhetsbyrået mener en slik forfalskning kan tyde på at IS ikke har like fritt leide som de ønsker at Vesten skal ha et inntrykk av at de har. Det kan også bety at de forsøker å skjule sine spor.

Bør ikke spekulere - Jeg ønsker ikke å spekulere, men terroristene har en tendens til å endre strategi så det skal bli vanskeligere å finne dem. Det er en interessant historie, men det hjelper ikke disse to som står i fare for å bli halshogd, det kan faktisk gjøre det verre, sier Ben Venzke, direktør i kontraetteretningsselskapet IntelCenter.

Det er terrorbevegelsens propagandakanal al-Furqan som står bak publiseringen av videoen.

Tjenesten SITE, som overvåker terrororganisasjoner, skriver at islamister tilknyttet IS har spredt uverifiserte opplysninger om at de to japanske gislene er drept.

Japans statsminister Shinzo Abe var raskt ute med å si at landet ikke vil gi etter for terrorisme.

Selv om tidsfristen for betalingen gikk ut tidligere i dag, har japanske myndigheter ennå ikke hørt noe fra den Islamske stat, men sier til Wall Street Journal at de gjør alt de kan for at gislene skal bli sluppet fri.

LIKT: HEr er gisselet James Foley, som ble drept av IS, da USA ikke ville betale løsepenger. Han er også ikledd den samme oransje, fangedrakta og er tilsynelatende i ørkenen. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
LIKT: HEr er gisselet James Foley, som ble drept av IS, da USA ikke ville betale løsepenger. Han er også ikledd den samme oransje, fangedrakta og er tilsynelatende i ørkenen. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer