ER MED IS I RAQQA:  34-åringen til venstre kjemper med IS i Syria og har lagt ut dette bildet av seg selv med en afghansk kriger. På sosiale medier skriver han om hva kvinner som gifter seg med jihadister kan forvente seg i Syria. Foto: Privat
ER MED IS I RAQQA: 34-åringen til venstre kjemper med IS i Syria og har lagt ut dette bildet av seg selv med en afghansk kriger. På sosiale medier skriver han om hva kvinner som gifter seg med jihadister kan forvente seg i Syria. Foto: PrivatVis mer

IS-kriger avslører hva som venter jihadist-kvinner i Syria: Får ikke se sola, må sitte inne i månedsvis

Mener kvinnene ikke er forberedt på livet som venter dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Av de rundt 150 norske Syria-krigerne er minst seks av dem kvinner som har sluttet seg til terrorgruppa Den islamske stat (IS).

På sosiale medier har en IS-kriger (34) i Raqqa forklart hva kvinner som gifter seg med jihadister kan forvente seg.

- Mange har et glorifisert bilde av jihad og er totalt uforberedt på virkeligheten, skriver han.

- Slik er IS-kvinnenes liv Dagbladet har den siste tiden snakket med en venn av 34-åringen, en annen IS-kriger. Han bekrefter at han befinner seg i Raqqa, som er terrorgruppas påståtte hovedstad.

IKKE FORBEREDT: En IS-Kriger i terrorgruppas hovedsete Raqqa sier mange kvinner ikke er forberedt på påkjenningene de må gjennom når i for eksempel Syria. Som å være uten strøm, mat og vann, og å sitte innendørs i lange perioder.  Foto: Skjermdump VK
IKKE FORBEREDT: En IS-Kriger i terrorgruppas hovedsete Raqqa sier mange kvinner ikke er forberedt på påkjenningene de må gjennom når i for eksempel Syria. Som å være uten strøm, mat og vann, og å sitte innendørs i lange perioder. Foto: Skjermdump VK Vis mer

34-åringen har lagt ut mange bilder av seg selv med våpen og IS-flagg, hvor han hyller folk som utfører terror i Vesten og oppfordrer flere til å krige.

Det er et kjent faktum at gruppa bruker sosiale medier for å rekruttere nye krigere, også kvinner. Men IS-krigeren tegner et nytt bilde av IS-kvinnenes liv.

Han mener dette er situasjoner kvinner kan komme opp i når de gifter seg med en jihadist:

SEKS NORSKE KVINNER:  
Se profilene på seks kvinner fra Norge som har meldt seg til tjenestene for Den islamske stat.
SEKS NORSKE KVINNER: Se profilene på seks kvinner fra Norge som har meldt seg til tjenestene for Den islamske stat. Vis mer

1. Være i et rom i flere måneder uten kontakt med verden utenfor.
2. Å ikke kunne se sola.
3. Å være borte fra ektemannen i månedsvis uten å vite om han vil komme tilbake.
4. At ektemannen blir skadet eller drept.
5. Å være alene i lange perioder uten å kunne kontakte venner eller familie.
6. Å mangle mat, vann og elektrisitet.
7. Dårlig tilgang på legehjelp.
8. Å alltid være redd for at huset ditt bli angrepet.
9. Muligheten for at hun aldri får returnere til det livet hun hadde før jihad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ut i fra hans brukernavn på sosiale medier, så påstår 34-åringen at han er amerikaner.

Oppfordrer til vold, lager mat Mens de norske kvinnene som har reist til Syria blir satt til å passe barn og gjøre forskjellig ikke-krigsrelatert arbeid, har de fleste mennene blitt kommandert til å krige.

Men lite er kjent om kvinnenes virkelige liv under terrorgruppa IS.

GIFT MED NORSK SYRIAKRIGER:  Her står en norsk Syria-kriger (venstre), sammen med sin kone (høyre) og en slektning som ikke har noe med ekstremisme å gjøre. I midten av desember ble 23-åringen drept i Syria. 6. januar sprengte enken seg selv i Istanbul.
Les mer om selvmordsbomberen her. Foto: Privat
GIFT MED NORSK SYRIAKRIGER: Her står en norsk Syria-kriger (venstre), sammen med sin kone (høyre) og en slektning som ikke har noe med ekstremisme å gjøre. I midten av desember ble 23-åringen drept i Syria. 6. januar sprengte enken seg selv i Istanbul. Les mer om selvmordsbomberen her. Foto: Privat Vis mer

Ifølge en rapport fra tenketanken Institute of Strategic Dialogue (ISD) så gjør kvinner for det meste oppgaver i huset. De steller for sine menn, lager mat og oppdrar barna.

Ugifte kvinner blir plassert på hosteller, hvor de bor gratis, mens gifte kvinner får et hus sammen med mannen sin.

ISD skriver at kvinnene ofte oppfordrer folk til angrep på Vesten, hyller mennenes voldsbruk og overtaler andre kvinner til å komme til Syria. Men at kvinnene også er villige til å utøve vold selv, som for eksempel gjennom selvmordsangrep.

TRØNDERKVINNE TOK MED MANNEN:  En trønderkvinne konverterte og tok med mannen til IS i Syria i fjor. 
Les hele saken om paret.  Foto: Privat
TRØNDERKVINNE TOK MED MANNEN: En trønderkvinne konverterte og tok med mannen til IS i Syria i fjor. Les hele saken om paret. Foto: Privat Vis mer

Kona til en Syria-kriger fra Fredrikstad sprengte seg selv i lufta 6. januar i år, i Tyrkia.

Lange perioder innendørs Som IS-krigeren ovenfor beskriver, så kan kvinnene forvente seg å måtte sitte innendørs i lange perioder. Ifølge ISD gjelder det spesielt hvis du er ugift.

- Realiteten er at det er veldig vanskelig å bo her uten en ektemann, sier en IS-kvinne til ISD.

Koranen tillater en mann å ha fire koner, med visse forbehold, og dette er noe IS-krigere hevder å leve etter. Men gifte kvinner kan ifølge den 34-årige IS-krigeren også møte store påkjenninger.

- Det er mange søstre der ute som vurderer å gifte seg med en Mujahid (en som utkjemper jihad red.anm.). De vil bli med i jihad og har hørt at det er noen offer som må gjøres underveis - men de er ikke klare over hvilke påkjenninger de må takle, skriver han.

34-åringen har ikke svart på Dagbladets henvendelser om saken.