Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS-kriger beordret til å henrette sin egen mor

20-åringen skjøt moren med automatgevær foran folkemengde fordi hun var «frafallen».

SIN MORS BØDDEL: 20-årige Ali Saqr al-Qasem tystet på sin mor, som ville flykte fra IS sammen med ham. Han ble utpekt til å henrette offentlig. Foto: Privat
SIN MORS BØDDEL: 20-årige Ali Saqr al-Qasem tystet på sin mor, som ville flykte fra IS sammen med ham. Han ble utpekt til å henrette offentlig. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En IS-kriger har henrettet sin egen mor offentlig i organisasjonens «hovedstad», syriske Raqqa. Det melder borgerjournalistnettstedet Raqqa Is Being Slaughtered Silently (RIBSS).

20-årige Ali Saqr al-Qasem skjøt sin 45-årige mor Lena i hodet med et automatgevær foran postkontoret i Raqqa, der hun hadde sin arbeidsplass, med en stor folkemengde som tilskuere. Årsaken er at hun var «frafallen», ifølge RIBSS.

Frafallenhet, som innebærer å gi avkall på sin tidligere religion, brukes ifølge The Independent av IS som unnskyldning for å ta livet av enhver som motsier eller kritiserer dem.

Anga moren Ifølge Syrian Observatory for Human Rights var anklagen mot den 45-årige kvinnen at hun «oppfordret sønnen til å forlate Den islamske stat og flykte sammen med henne til utkanten av Raqqa». Hun skal også ha sagt til Ali at «[den amerikanskledede] koalisjonen vil drepe alle medlemmene av organisasjonen».

Men i stedet for å flykte med moren valgte den 20-årige sønnen å rapporterte moren til sine overordnede - som på kort tid bestemte seg for å henrette henne, og beordret Ali til å være bøddel.

Raqqa, som IS har utropt som hovedstaden i sitt «kalifat», styres med jernhånd. Personer fra religiøse minoriteter, som alawitter, er jevnlig blitt henrettet, og kristne og sjiamuslimske gudshus er ødelagt. En svært streng form for sharialovgivning håndheves brutalt.

Byen er gjentatte ganger blitt bombet. Først av den amerikanskledede koalisjonen, deretter av russerne, og så av franskmennene, i kjølvannet av Paris-terroren.

På vikende front I nabolandet Irak har IS den seinere tida vært på vikende front, og mistet nylig storbyen Ramadi til regjeringsstyrker. Samtidig har de stadig prøvd å ta andre byer nordover langs elva Eufrat.

- De har ikke erobret en eneste tomme land siden mai 2015, da de tok Ramadi. De er på defensiven, sier oberst Steve Warren, talsmann for de amerikanske militære styrkene i Irak, ifølge NTB.

Selv hevder IS at de denne uka tok kontroll over to landsbyer i området, men dette tilbakevises altså av Warren.

Fredag ble det meldt at organisasjonens talsmann i landet, Abu Mohammed al-Adnani, er såret i et luftangrep.

Adnani anses som stedfortreder for IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi. Han rapporteres å ha mistet mye blod i luftangrepet, og ligger nå på sykehus i millionbyen Mosul, som fremdeles holdes av «kalifatet», ifølge The Independent.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media