IS-krigere bruker amerikanske våpen

Krigerne i Den islamske staten bruker erobrede amerikanske våpen, går det fram av en ny rapport. Våpnene skal opprinnelig ha blitt gitt til moderate opprørsgrupper i Syria.

AMERIKANSKE VÅPEN: En ny rapport hevder at IS-krigere benytter seg av amerikanske våpen som har blitt sendt via Saudi-Arabia. Foto: REUTERS/Stringer
AMERIKANSKE VÅPEN: En ny rapport hevder at IS-krigere benytter seg av amerikanske våpen som har blitt sendt via Saudi-Arabia. Foto: REUTERS/StringerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten er laget av organisasjonen Conflict Armament Research i London og tar utgangspunkt i våpen beslaglagt av kurdiske styrker fra islamistiske opprørere i Irak og Syria over en tidagersperiode i juli.

De amerikanske våpnene skal ha blitt sendt moderate opprørsgrupper i Syria via Saudi-Arabia.

Ifølge rapporten hadde jihadistene «store mengder» amerikanske håndvåpen, inkludert automatgevær av typen M16. Noen av dem var preget med «Property of US Govt», heter det i rapporten.

Panservernraketter av typen M79 som også brukes av IS i Syria ser også ut til å være av samme type som dem som ble gitt av Saudi-Arabia til Den frie syriske hær i 2013, skriver organisasjonen.

IS skal også ha fått tak i store mengder amerikanske våpen under sin framrykking i Irak.

(NTB)