KAN FALLE I DAG: De syriskkurdiske YPG-styrkene melder at IS kan tape sitt hovedsete Raqqa lørdag. Her marsjerer IS-soldater i byen som de tok makten over tilbake i 2014. Foto: NTB Scanpix
KAN FALLE I DAG: De syriskkurdiske YPG-styrkene melder at IS kan tape sitt hovedsete Raqqa lørdag. Her marsjerer IS-soldater i byen som de tok makten over tilbake i 2014. Foto: NTB ScanpixVis mer

IS-krigere flykter fra Raqqa

Hundre IS-krigere skal ha overgitt seg. Fremmedkrigere får ikke lov til å forlate byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Ifølge Al Jazeera har en talsmann for den USA-ledede koalisjonen mot IS, Ryan Dillon, uttalt til Reuters at rundt hundre IS-krigere har overgitt seg i Raqqa i løpet av de 24 siste timene.

Utenlandske krigere som har sluttet seg til ekstremistgruppa IS, får ikke forlate Raqqa, melder koalisjonen mot ekstremistgruppa til AFP.

Dillon opplyser at de venter vanskelige kamper de kommende dagene og vil ikke gi noe tidspunkt for når IS vil trekke seg helt tilbake.

I en uttalelse fra koalisjonen lørdag heter det at de kommer til å fortsatt støtte SDF (The Syrian Democratic Forces) fram til at IS er endelig beseiret, melder nyhetsbyrået AP.

De syriskkurdiske YPG-styrkene hevder at IS kommer til å tape byen lørdag eller søndag. Mange sivile har de siste dagene flyktet fra de siste områdene under IS-kontroll.

YPG-talsmann Nouri Mahmoud uttalte til Reuters tidlig i dag at byen vil bli frigjort i dag eller i morgen.

Under press

Ifølge statlige syriske medier skal også Mayadeen, en av de siste byene under IS-kontroll øst i landet, blitt gjenerobret fra ekstremistgruppa ifølge NTB.

Regjeringsstyrkene skal, ifølge en militærkilde, jobbe med å fjerne miner i byen, som ligger i Deir al-Zor-provinsen øst i Syria.

IS har fortsatt kontroll over rundt halvparten av Deir al-Zor-provinsen, men er også under press fra USA-støttede opprørere, først og fremst kurdiske.

ANGREP: Røyk etter luftangrep mot IS-okkuperte områder i Raqqa fjerde oktober i år. Foto: Reuters
ANGREP: Røyk etter luftangrep mot IS-okkuperte områder i Raqqa fjerde oktober i år. Foto: Reuters Vis mer

Kjemper fortsatt

Det har vært blandede rapporter som har kommet fra Raqqa i dag.

Eksilgruppa SOHR (Syrian Observatory for Human Rights), meldte også tidlig at alle IS-krigere var i ferd med å forlate Raqqa.

- Alle syriske IS-krigere har forlatt Raqqa i løpet av de siste fem dagene, uttalte SOHR-leder Rami Abdulrahman. Han anslo at rundt 150 fremmedkrigere var igjen i byen.

Ifølge AFP har også organisasjonen meldt at syriske IS-krigere og deres familier er på vei mot ukjente bestemmelsessteder.

Ifølge Abdulrahman ber fremmedkrigerne om lov til å forlate byen samlet og sette kurs mot områder under IS-kontroll i Deir al-Zor-provinsen.

En talsmann for YPG-styrkene har avvist at det pågår samtaler om en avtale som skal sørge for at IS-krigerne får forlate byen.

Nyhetsbyrået AFP meldte litt etter klokken 10.00 i dag at alle IS-krigere hadde forlatt det som har vært den såkalte IS-hovedstaden. AFP siterte en overvåkingsgruppe på at de syriske IS-krigerne forlater byen.

Ifølge SKY News opplyser USA-støttede kurdiske The Syrian Democratic Forces (SDF) at jihadister fortsatt yter motstand i flere av byens nabolag.

Forsvinner ikke

- Vi vet jo at IS blir slått territorielt. Det er bare et tidspørsmål, sierJo Jakobsen, ekspert i internasjonal politikk og professor i statsvitenskap ved NTNU til Dagbladet.

Ifølge Jakobsen er ikke det som skjer i Raqqa i dag uventet.

- IS har lyktes i å opprette et såkalt kalifat med den Islamske Stat. Det er i praksis dette som forsvinner, Raqqa har vært en hovedstad som de nå mister, men organisasjonen blir ikke borte, sier han.

Jakobsen påpeker at det er vanskelig å opprettholde kontrollen over et område slik IS har forsøkt med Raqqa.

- Når man får kontrollen over et område må man gå over til å styre, innføre regler, sørge for vannforsyning og økonomisk vekst. Det har aldri vært realistisk. De har fiender overalt. Det kunne bare vare i toppen fire år, sier han.

RAQQA: I den syriske byen Raqqa har en aktivist risikert livet sitt ved å filme i skjul. Selv om IS har beleiret byen, ser det ved første øyekast ut som en vanlig by, med masse liv i gatene. Ifølge CNN er videoen et tegn på at IS har mistet fotfeste. Video: CNN Vis mer

Jakobsen spår at IS nå vil gå fra å være en territoriell organisasjon som ønsker å styre, til å bli en gerilja eller terrorbevegelse.

- IS kunne ha vært nedlagt ganske fort, hadde det ikke vært for at hovedfokuset i Syria var borgerkrigen, sier Jakobsen.

Han sier at det nå er kritisk viktig at befolkningen igjen får en hverdag så fort som mulig.

- Grunnen til at IS kunne ta kontroll var mangelen på styring. Problemet nå er at både SDF, som støttes av USA, og Assad- regimet, som støttes av Russland og Iran, ønsker territoriell kontroll i området. Det er et problem at de er i konflikt med hverandre, sier han.

Den ytterliggående islamistgruppa IS tok sommeren 2014 kontroll over store områder i Irak og Syria og proklamerte et islamsk kalifat med den syriske byen Raqqa som hovedsete.

Ventet voldelige kamper

Det var i sommer at amerikanskstøttede syriske styrker opplyste at de hadde innledet en offensiv for å gjenerobre Raqqa. Ifølge den USA-støttede koalisjonen skulle omkring 3000-4000 IS-terrorister da ha befunnet seg inne i byen.

- Kampene vil bli voldelige, for IS-krigerne vil kjempe til døden for å forsvare sin såkalte hovedstad, sa Talal Silo, en talsmann for den USA-støttede kurdisk-arabiske militsen SDF, til nyhetsbyrået Reuters.

Det er anslått at over 320 000 mennesker er drept siden konflikten i Syria startet i mars 2011 med demonstrasjoner mot Assad-regimet.