- IS-krigere henrettet 600 fanger

Grufull rapport fra Human Rights Watch om IS-krigerne de norske soldatene skal bidra i kampen mot.

EROBRET MOSUL Røykskyer stiger opp under kampene mellom IS og irakiske styrker i byen Mosul 10. juni. Samme dag skal IS ha henrettet 600 fanger i et fengsel like ved byen. Foto: REUTERS/Stringer/Files
EROBRET MOSUL Røykskyer stiger opp under kampene mellom IS og irakiske styrker i byen Mosul 10. juni. Samme dag skal IS ha henrettet 600 fanger i et fengsel like ved byen. Foto: REUTERS/Stringer/FilesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Krigere fra den terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) henrettet om lag 600 mannlige fanger i et fengsel utenfor den irakiske byen Mosul 10. juni i år, ifølge vitner som Human Rights Watch har snakket med.

I en rapport beskriver menneskerettighetsorganisasjonen IS´ grufulle framgangsmåte. Rapporten kommer samme dag som den norske regjeringen bestemte å sende soldater til Irak for å bidra i kampen mot IS.

- De grusomme detaljene fra IS´massemord gjør det umulig å fornekte ondskapen til denne ekstremistgruppa. Folk med alle etniske bakrunner bør fordømme disse grufulle taktikkene og presse irakiske og internasjonale myndigheter til å stille de ansvarlige for retten, sier Letta Tayler i HRW.

Hun nøler ikke med å beskrive massakren som en krigsforbrytelse.

Skutt ved ravine Etter å ha erobret Badoush-fengselet nær mosul skal IS-krigere ha skilt sunni- og sjiamuslimske fanger fra hverandre. De sjiamuslimske mennene skal så ha bli tvunget til å gå ned på kne ved kanten av en ravine. Der skal de ha blitt skutt med rifler og automatvåpen. 15 overlevende sjiamuslimer har nå fortalt HRW om massakren 10. juni.

Den skjedde samme dag som IS-opprørerne erobret Iraks nest største by, Mosul. De 1500 fangene i fengselet, som sonet dommer for alt fra drap til ikke-voldelige kriminelle handlinger, ble plassert i lastebiler og kjørt til et isolert område to kilometer fra fengselet, ifølge de overlevende.

Flere hundre sunnimuslimske og en håndfull kristne fanger ble tatt med vekk fra stedet, mens sjiamuslimene som var igjen, ble ranet og hånet før de måtte marsjere opp til en ravine og stille seg opp på en lang rekke langs kanten.

- Alle måtte rekke opp hånda og si sitt nummer. Jeg var nummer 43, og jeg hørte dem si 615. Da hørte jeg en IS-fyr si: «Vi kommer til å spise godt i kveld». En mann bak oss spurte: «Er du klar?», og en annen svarte ja og begynte å skyte oss med et maskingevær. Så begynte alle å skyte oss bakfra, forteller en av de overlevende til Human Rights Watch.

Av hensyn til de overlevendes sikkerhet, er de anonymisert.

- Truffet i hodet Vitnene har alle litt ulike anslag på hvor mange fanger som var til stede, men de strekker seg fra mellom 500 til 750. Vitnene anslår samtidig at 30-40 overlevde. De fleste ved å rulle seg ned i ravinen og late som om de var døde, eller fordi de fikk andre skuddofre over seg.

- En kule traff meg i hodet og jeg falt til bakken. Da kjente jeg en ny kule treffe meg i armen. Jeg var bevisstløs i rundt fem minutter. En person som ble skutt i panna, falt over meg, forteller en av de overlevende.

- Da de begynte å skyte, klarte jeg å kysse mennene på begge sider av meg fordi jeg visste at vi kom til å dø. Etter at vi hadde sagt farvel til hverandre, tok jeg min datters bilde og kysset det. Og jeg ba til gud om å redde meg for henne, for jeg har ingen andre til å ta vare på henne, forteller et vitne.

Krigerne skal ha fortsatt å skyte helt til de gikk tomme for ammunisjon, og de fleste av dem som ble skutt, skal ha falt i ravinen.

Deretter skal krigerne ha satt fyr på buskas i og rundt lavinen slik at flammene spredte seg til likene.

Brutal framferd Intervjuene med de 15 overlevende sjiamuslimene og fire andre tidligere fanger i Badoush-fengselet ble foretatt av Human Rights Watch i to fengsler i de kurdiskkontrollerte områdene etter at de hadde rømt fra de IS-kontrollerte områdene. Nesten samtlige skal ha vist fram arr fra skuddsår og brannsår som de sier at de fikk under massakren.

Foreløpig har verken HRW eller irakiske myndigheter selv klart å komme seg til Badoush-fengselet eller åstedet for det påståtte massedrapet fordi området fortsatt er under IS´kontroll.

IS har systematisk drept, bortført og utvist sjiamuslimer og andre religiøse og etniske minoriteter på sin brutale framferd gjennom Irak. Dagen etter massakren i Mosul 10. juni hevder IS at de henrettet 1700 sjiamuslimske soldater i byen Tikrit 225 kilometer sør for Badoush. De la også ut videoer som viste krigere som skyter hundrevis av fangede menn.
 
Samtidig sier også sikkerhetskilder til nyhetsbyrået Reuters at 150 sunnimuslimske irakere er funnet i en massegrav. De skal ha vært motstandere av IS.