Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS-krigerens private bilder viser propaganda, dagligliv og sharia i praksis

Viser det indre liv i «hovedstaden» i Den islamske stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den USA-ledede koalisjonen har intensivert bombingen av «hovedstaden» til terrorgruppa Den islamske stat (IS, tidligere ISIL) - byen Raqqa nord i Syria. 

IS tok kontroll over byen i fjor, og har selv erklært Raqqa som «hovedstad» i «kalifatet» i Syria og Irak. Koalisjonen har gjennomført minst 30 bombeangrep mot byen, som også hyppig angripes av Bashar al-Assads luftvåpen.

En fremmedkriger Dagbladet har hatt kontakt med den siste tida har dokumentert livet i IS-hovedstaden.

Tok bilder Bildene framstår som de er tatt i den hensikt å rekruttere nye krigere, men gir likevel et innblikk i daglig- og forretningsliv i byen. Facebook-profilen der bildene er lagt ut blir åpenlyst brukt i informasjons- og propagandahenseende for IS.

Bildene viser hvordan IS-krigere bader i et badebasseng i et rolig øyeblikk, og de viser hvordan krigerne ser på jihadvideo på TV under en busstur.

De viser også at vestlige varer - joggesko, parfyme og solbriller - tilsynelatende er fritt til salgs i butikker i byen. Men butikkeiere som holder åpent når det er bønnetid, risikerer å bli banket opp eller satt i fengsel, ifølge avhoppere.

Trakk seg Fremmedkrigeren gjør også forsøk på å være morsom gjennom å legge ut et bilde av IS-flagget med to skåler frokostblanding, hvorpå det bare var melk nok til en - og avslutter setningen med et smilefjes der han skriver at en mann som oppbevarte sigaretter ble pisket som straff.

Fremmedkrigeren sa først ja til å intervjues av Dagbladet gjennom chattetjenesten WhatsApp, men da han så spørsmålene trakk han seg.

At vestlige varer er populært går også fram hos Financial Times - som forteller hvordan Red Bull, Pringles og nyeste Iphone 6 er populært hos jihadistene.

Ifølge Financial Times tjener IS-krigerne omkring 1300 kroner i måneden - ikke mye etter vestlig standard, men mye mer enn lokalbefolkningen er vant med. I tillegg kommer tyvgods fra krigssoner, 20 kroner pr. dag i matpenger og hyppige bonuser.

Svært strengt IS sørger for driften av skoler, domstoler, lokalt byråkrati og forbrukerrådet i byen.

I Raqqa har ekstremistene forbudt alkohol og krevd at folk må holde seg innendørs etter solnedgang. Kommunikasjon med omverdenen er angivelig bare tillatt fra IS' eget mediesenter. Strenge straffer venter dem som ikke godtar IS' nye regler, og det er kommet tallrike rapporter om likvideringer av personer som gruppen definerer som lovbrytere, ifølge NTB.

I Raqqa er det offentlige «henrettelser» og korsfestelser nærmest daglig, sa en IS-avhopper til CNN i september.

Kvinner som nekter å gå med heldekkende nikab, blir angivelig straffet med pisking. Og i skolene er læreplanene endret i tråd med IS' fundamentalistiske ideologi.

Drept Ti sivile skal ha blitt drept da amerikanske fly tidligere i måneden bombet et oljefelt utenfor byen, og onsdag skal 95 mennesker - hvorav flesteparten sivile - ha blitt drept i et syrisk flyangrep mot byen.

Opposisjonsgrupper i Syria sier ifølge DPA at så mange som 170 er drept i luftangrepene.

Som blant annet traff et marked og et industriområde nær grensen til Irak.

BADER: IS-krigere slapper av i et badebasseng. Foto: Privat
PISKET: Mannen som oppbevarte disse sigarettene ble ifølge en IS-kriger pisket som straff for bruddet på sharialovgivningen. Faksimile: Facebook
VESTLIGE VARER: Et butikkvindu i Raqqa. Foto: Privat
VESTLIGE VARER: Et butikkvindu i Raqqa. Foto: Privat
FROKOST: Frokostblanding med sjokolade, melk - men bare til en, og IS-flagget. Faksimile: Facebook
PÅ BUSSEN: IS-krigere ser på jihad-video på bussen. Foto: Privat
ANNONSE: Raqqa er full av propaganda for Den islamske stat. Foto: Privat
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling