Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST om IS-kvinnens hjemkomst:

IS-kvinnen ikke avhørt

PST sier på en pressekonferanse lørdag at de ikke anser at hjemkomsten til den norske terrorsiktede IS-kvinnen som ble pågrepet i natt, endrer trusselsituasjonen.

- IKKE VÆRT AVHØRT: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) pågrep den 29-årige terrorsiktede IS-kvinnen da hun ankom Gardermoen sent fredag kveld. Lørdag ettermiddag befinner hun seg på Ullevaal sykehus. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet Vis mer

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) pågrep den 29-årige terrorsiktede IS-kvinnen da hun ankom Gardermoen seint fredag kveld.

- Kvinnen blir framstilt for varetektsfengsling mandag og vi vil forsøke å gjennomføre avhør av kvinnen så snart som mulig, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold på en pressekonferansen lørdag.

Kvinnen er siktet for deltakelse i terrororganisasjonene Jabhat al-Nusra, en al-Qaida-tilknyttet gruppe, og IS i Syria fra juni 2013 til våren 2019.

HENTET HJEM: Den 29 år gammel norsk-pakistansk kvinnen og hennes to barna er hentet hjem til Norge. Foto: Privat
HENTET HJEM: Den 29 år gammel norsk-pakistansk kvinnen og hennes to barna er hentet hjem til Norge. Foto: Privat Vis mer

På spørsmål om etterforskningen vil ta tid, svarer Sjøvold:

- Vi begynner ikke på «scratch». Det vil ta tid, men vi er en organisasjon som har god erfaring i å etterforske denne typen saker.

Endrer ikke trusselbildet

Hjemkomsten til den norske kvinnen endrer ikke trusselsituasjonen.

- Vi anser ikke at denne ene hjemkomsten endrer situasjonen slik vi vurderer det nå. Det er imidlertid et vanskelig bilde. Det er flere som sitter i fengsel, flere som slipper ut, og flere som kommer tilbake. Derfor vil dette være en løpende vurdering, sier Sjøvold på pressekonferansen.

- Det vi vet, er at kvinnene har vært en viktig del for å opprettholde kalifatet og deltatt i terrororganisasjon. Kvinnene som returnerer til Norge vil bli pågrepet av PST, og vi vil iverksette etterforskning av dem, sier han videre.

Kvinnen ble umiddelbart pågrepet ved ankomst fredag, og hennes to barn får helsehjelp og blir fulgt opp av barnevernet.

FÅR HELSEHJELP: PST-sjef Hans Sverre Sjøvold sier at det legges stor vekt på at seperasjonen mellom mor og barn skal foregå på en ordentlig måte. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FÅR HELSEHJELP: PST-sjef Hans Sverre Sjøvold sier at det legges stor vekt på at seperasjonen mellom mor og barn skal foregå på en ordentlig måte. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Helsefaglig og barnefaglig støtte

Den lille familien befinner seg nå på Ullevål sykehus, opplyser Sjøvold.

- Vi har lagt stor vekt på at prosessen med å separere mor og barn skal foregå på en ordentlig måte. Derfor har vi lagt opp til at den første delen av varetektsperioden skjer på Ullevål sykehus med helsefaglig og barnefaglig støtte, sier PST-sjefen til Dagbladet.

Sønnen til kvinnen er syk, og skal lide av den sjeldne sykdommen cystisk fibrose, en alvorlig sykdom som krever langvarig behandling.

Det var denne helsetilstanden som fikk regjeringen til å snu og hente hjem mor og barn, noe som skapt et politisk rabalder. Nyheten ble møtt med stor jubel hos både Venstre og KrF, som har kjempet for dagens resultat, mens Frp har tatt dissens i regjering.

- Vi har sammen med helsevesenet og barnevernet laget en plan for å ivareta barna i en krevende situasjon, sier Sjøvold.

PÅ SYKEHUS: Den terrorsiktede kvinnen som ble pågrepet da hun landet i Norge, ble fraktet til Ullevål sykehus etter pågripelsen. Video: Lofstad/Sæthre, Dagbladet TV Vis mer

Forsvarer varsler pressemøte

På spørsmål fra Dagbladet om PST har informasjon som tilsier at kvinnen har hatt kontakt med islamistiske miljøer i Norge, mens hun har oppholdt seg i Syria, svarer Sjøvold:

- Det har jeg ingen kunnskap om, og hadde jeg ennå hatt det, hadde jeg nok ikke kommentert det her.

Nils Christian Nordhus ble natt til lørdag offentlig oppnevnt som kvinnens forsvarer. Han varsler et eget pressemøte i saken søndag.

- Jeg ble i natt offentlig oppnevnt som forsvarer for kvinnen, som ble pågrepet for deltakelse i terrororganisasjon. Jeg vil, så snart praktisk mulig og i nødvendig samarbeid med PST, få truffet og gjennomført samtaler med kvinnen, sier han i en pressemelding til NTB.

- Som forsvarer er jeg i henhold til gjeldende etiske retningslinjer forpliktet til snarest å drøfte saken med egen klient, sier han videre, og understreker at han ikke vil kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt.