IS-siktet kvinne (29) hentes til Norge:

IS-kvinnen som splitter regjeringa

- Hun vender hjem for å sikre barnas liv, helse og fremtid, sier advokaten til den IS-siktede 29 åringen. Hjemreisen hennes har skapt politisk splid i regjeringa.

HENTES HJEM: En 29 år gammel norskpakistansk kvinne og de to barna hennes, er i ferd med å bli hjulpet tilbake til Norge av norske myndigheter. Dette er saken. Foto: NRK, NTB Scanpix, Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske myndigheter henter hjem en IS-siktet norsk kvinne (29) og hennes to barn fra Syria.

Det ble kjent mandag denne uka, og allerede samme dag skal den 29 år gamle norske kvinnen og de to barna hennes ha blitt geleidet over grensa mellom Syria og Irak.

Ett av de to barna er en syk femåring.

- Mor vender hjem for å sikre barnas liv, helse og fremtid, sier hennes advokat Nils Christian Nordhus til Dagbladet onsdag kveld.

ADVOKAT: Nils Christian Nordhus er den 29 år gamle kvinnens advokat . Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ADVOKAT: Nils Christian Nordhus er den 29 år gamle kvinnens advokat . Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi vil takke alle som har bidratt i kampen for å redde livet til femåringen og hans lillesøster, legger advokaten til.

Politisk splid

Nyheten ble møtt med stor jubel hos både Venstre og KrF, som har kjempet for at gutten skal reddes hjem, selv dersom det betyr at moren blir med.

Men alle er ikke like takknemlige over avgjørelsen. Tvert imot. Saken har skapt politisk splid innad i regjeringa. Frp tok dissens.

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug uttalte at mor «kynisk har brukt sitt barn» i denne saken.

- Frp har vært villig til å hente det syke barnet til Norge. Men vår betingelse har vært at det skal skje uten at moren følger med, sa hun.

Frp-leder Siv Jensen har tidligere sagt at norske myndigheter ikke skal løfte en finger for å hjelpe 29-åringen.

Onsdag kunne hun fortelle at begeret hadde rent over.

- Begeret er fullt, sa Jensen til Dagbladet, og truet med å ta Frp ut av regjeringen hun selv er en del av.

Deretter gikk Jensen i et krisemøte med Frp-gruppa på Stortinget, og etterpå kunne hun fortelle at Frp vil stille krav til statsminister Erna Solberg for å bli i regjeringen.

KRISEMØTE: Frp-leder og finansminister Siv Jensen truet med å gå ut av regjering, så gikk hun i krisemøte med sine egne. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Født i kalifatet

Den 29 år gamle IS-siktede kvinnen forlot Norge i 2013, da hun var 22 år gammel.

Hun trodde hun skulle møte kjæresten sin i Tyrkia, har hennes far sagt til Dagbladet. Men dagen etter var hun i Syria.

- Hun ville hjem fra dag én, og vi har forsøkt å hjelpe henne med det, men uten å lykkes, sa faren til Dagbladet i fjor.

Kvinnen kom til Syria, som var i full borgerkrig. Regimet til Bashar al-Assad kjempet mot hundretalls ulike grupper, både demokratisøkende og ekstreme.

22-åringen ville ikke være der, hevdet faren, og hun kontaktet ham stadig for å komme hjem.

- Jeg dro for å hente henne ut i desember 2013. Men det gikk ikke, ifølge faren.

Han og familien hjemme i Norge fulgte den stadig blodigere konflikten med gru. Sommeren 2014 ble både de og en hel verden overrasket over en ny gruppe som hadde etablert seg i store deler av Syria og Irak: Terrorgruppa IS.

- Min datter har aldri støttet IS og har hele tida villet dra derfra, hevdet faren overfor Dagbladet i fjor.

AL-HOL-LEIREN: I lengre tid har 29-åringen og de to barna bodd i denne leiren i Syria. Foto: Ali Hashisho/Reuters/Scanpix
AL-HOL-LEIREN: I lengre tid har 29-åringen og de to barna bodd i denne leiren i Syria. Foto: Ali Hashisho/Reuters/Scanpix Vis mer

Født i kalifatet

Den siste tida har kvinnen tilbragt i al-hol-leiren i Nord-Syria sammen med sine to barn.

Begge barna er født og oppvokst i kalifatet til terrorgruppa IS. De to har ulike fedre, og begge skal være drept.

Gutten er syk, og skal lide av cystisk fibrose. Ifølge advokat Nordhus har moren fryktet for hans liv.

HER BOBBE FAMILIEN: Her er bilde fra teltet der de to barna og deres 29-årige mamma har bodd, i al-Hol-leiren i det kurdisk-kontrollerte Syria. Foto: Privat
HER BOBBE FAMILIEN: Her er bilde fra teltet der de to barna og deres 29-årige mamma har bodd, i al-Hol-leiren i det kurdisk-kontrollerte Syria. Foto: Privat Vis mer

Siktet

I oktober 2019 ble kvinnen siktet for deltakelse i en terrororganisasjon, etter tidligere å ha vært mistenkt. Den øvre strafferammen er seks år.

Dermed kan hun forvente å bli pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) når hun er på norsk jord.

Kvinnen lot seg intervjue av NRK i mars i fjor, der hun sa at hun angret, og at hun ønsket å få hjelp til å komme hjem til Norge.

I september i fjor sa advokat Nordhus at kvinnen var forberedt på at hun vil bli pågrepet når hun ankommer Norge.

- Hun er innforstått med at hun vil bli pågrepet, satt i fengsel, og trolig blir holdt varetektsfengslet fram til rettssaken mot henne begynner. Hun er også villig til å forklare seg og gi informasjon som kan opplyse saken, noe hun har formidlet til PST og norsk UD, sa Nordhus til Dagbladet.

Til NRK har han sagt at kvinnen nekter straffskyld etter siktelsen, at hun ikke reiste til Syria frivillig, men ble tatt med dit av ektemannen og at hun i årevis forgjeves forsøkte å komme seg ut igjen.

Skjerming

Nøyaktig hvor kvinnen er nå, er ukjent. NRK melder onsdag kveld at hun er i den byen Arbil, som er Iraks fjerde største by og ligger rundt 80 km nordøst for Mosul.

Aftenposten skrev i går at uttransporteringen bekreftes av flere hold, blant annet av Abdulkarim Omar, som er sjef for utenrikssaker i den kurdiskkontrollerte delen av Syria.

- Grunnet sikkerheten til og behovet for skjerming av barna, vil vi ikke kommentere saken ytterligere før de er landet på norsk jord, sier kvinnens advokat Nordhus til Dagbladet onsdag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer