IS-leder fra Bærum (24) ble meldt drept i fjor høst. Men han var aldri død

Levde under radaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i november i fjor det ble meldt at en 24 år gammel norskeritreer fra Bærum var blitt drept i Syria. Dødsfallet ble meldt å ha inntruffet måneden før - oktober 2014.

Dagbladet får bekreftet at 24-åringen aldri var død. I realiteten ble han hardt skadd - men etter å ha fått behandling på sykehusi en periode, der han klarte å leve under radaren til vestlige lands myndigheter, får Dagbladet nå bekreftet at 24-åringen er skrevet ut fra sykehus, i live og i aktiv tjeneste for IS.

Betrodd rolle Dagbladet fikk første gang informasjon før jul i fjor om at 24-åringen ikke var død. Den informasjonen får Dagbladet nå bekreftet fra flere kilder med god kjennskap til de norske IS-krigerne. Norske sikkerhetsmyndigheter ønsker ikke å bekrefte eller kommentere Dagbladet opplysninger.

24-åringen, som kom til Norge som enslig mindreårig asylsøker fra Eritrea i 2003, har vært etterforsket i en alvorlig kriminalsak i Norge - og reiste til Syria i 2012. Han er dermed en av nordmennene som har vært i IS' rekker lengst. 24-åringen er også en av nordmennene som har fått en spesielt betrodd rolle i organisasjonen, og som har rykket opp til et mellomledernivå på linje med en militær sersjant i Norge.

Kilder i Syria opplyser til Dagbladet at 24-åringen fra Bærum er involvert i  innkreving av skatt på oljen som IS eksporterer ut fra Syria, via uformelle kanaler over grensa til Tyrkia. Han lyder i Syria navnet Abu Siddiq.

Oljeformue Oljehandelen som 24-åringen skal være involvert i er en svært lukrativ - og svært viktig - inntektskilde for IS.

Opposisjonspolitikeren Ali Ediboglu, som er folkevalgt i grenseprovinsen Hatay, sa allerede i fjor sommer til tyrkiske medier at IS allerede hadde omsatt olje over grensa fra Syria til Tyrkia for 800 millioner dollar.

- IS har vært økonomisk uavhengig i mange år - gjennom inntekter fra olje, beslag og skatt og avgifter. Eksempelvis må lastebiler betale for å passere gjennom deres områder, sier terrorforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt til Dagbladet.

Motivasjon - Hvor mange vestlige fremmedkrigere har rykket oppover i IS-hierarkiet?

- Det finnes ikke presise tall på dette, og vi vet lite om mellomsjiktet i IS. Vi vet mye om fotsoldatene og mye om ledelsen, men ikke så mye om de i mellom. Dette sjiktet er også i stadig endring ettersom folk blir drept. USA har drept 6000 fremmedkrigerne siden august, påpeker Hegghammer.

- Rekrutteringen av fremmedkrigere har vel så mye å si for kampmoralen og atmosfæren i organisasjonen, rekrutteringen tar med seg en følelse av optimisme, samhold og av å være i medvind, sier Hegghammer.