Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS-leder knyttet til Paris-terror drept

Charaffe al Moudan ble drept i et luftangrep i Syria julaften.

ARKITEKT: Abdelhamid Abaaoud (t.v.) var hovedmannen bak terroraksjonene i Paris 13. November. Han ble drept i Frankrike to dager senere. Charaffe al Moudan (t.h.), som ble drept i Syria julaften skal ha stått i ledtog med Abaaoud. Foto: Dabiq Magazine/AP/Reuters
ARKITEKT: Abdelhamid Abaaoud (t.v.) var hovedmannen bak terroraksjonene i Paris 13. November. Han ble drept i Frankrike to dager senere. Charaffe al Moudan (t.h.), som ble drept i Syria julaften skal ha stått i ledtog med Abaaoud. Foto: Dabiq Magazine/AP/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske flyangrep har tatt livet av ti sentrale IS-kommandanter den siste måneden, opplyser oberst Steve Warren, som som er talsmann for den amerikanske hæren.

Noen av disse har forbinnelser med terroren i Paris 13. november, mens andre skal ha vært i gang med å planlegge ytterligere angrep i Vesten.

Fransk I følge BBC nevner Warren spesielt den franske statsborgeren Charaffe al-Mouadan, som en som var sentral i Paris-terroren. Han skal ha vært direkte tilknyttet hovedmannen Abdelhamid Abaaoud.

- Al-Mouadan drev aktiv planlegging av angrep mot vesten. Vi vil jage ISIL-ledere som jobber for å oppfordre til angrep mot USA eller våre allierte. Så lenge ISILs eksterne terror-planleggere holder på vil det amerikanske forsvaret jakte dem og drepe dem, sier Warren i følge The Guardian.

ISIL er betegnelsen amerikanerne velger å bruke på opprørsgruppa som også blir omtalt som «Islamske staten» (IS), ISIS eller Daesh.

Overhørte 27 år gamle Al-Mouadans kallenavn skal ha vært «Souleymane». Han var en venn av Samy Amimour, som er en av de tre selvmordsbomberne som drepte 90 personer under en konsert på rockeklubben Bataclan.
De to skal ha truffet hverandre i Paris-forstaden Drancy og hadde i følge talsmannen snakket sammen flere ganger om å reise fra Frankrike for å bli jihadister i Jemen eller i Afghanistan.

I 2012 ble både Amimour og al-Mouadan siktet for sammensvergelse for å begå terror. Franske etterforskere ble oppmerksomme på al-Mouadan da en av de overlevende fra Bataclan kunne fortelle at han hadde hørt en av terroristene referere til en mann de kalte Souleymane.

Svekkes Bland de nylig drepte er også Abd el-Qader Hakim. Han skal ha vært en av organisatorene bak IS sine opperasjoner utenfor de områdene de kontrollerer. Hakim skal ha blitt drept i den irakiske byen Mosul 26. desember.
Talsmann Warren mener at konsekvensene av alle de drepte IS-lederne nå også er synlig på slagmarken i Syria og Irak. Han viser til seieren da irakiske styrker forrige uke inntok byen Ramadi, som islamistene i IS har holdt siden mai.

Tidligere i dag ble det kjent at en brite og to pakistanere har blitt arrestert misstenkt for å være IS-medlemmer.

DREPT: Charaffe al Mouadan ble i 2012 siktet for sammensvergelse for å begå terror. Foto:AFP
DREPT: Charaffe al Mouadan ble i 2012 siktet for sammensvergelse for å begå terror. Foto:AFP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling