SKAL VÆRE DREPT: Dette bildet er tatt fra en video som ble lagt på sosiale medier 5. juli 2014, og som skal vise IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi i en moske i Mosul. Foto: Reuters/NTB Scanpix.
SKAL VÆRE DREPT: Dette bildet er tatt fra en video som ble lagt på sosiale medier 5. juli 2014, og som skal vise IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi i en moske i Mosul. Foto: Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

- IS-lederen er drept, ifølge syrisk eksilgruppe

Skal ha fått bekreftelse fra IS-kommandanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): IS-lederen Abu Bakr Al-Baghdadi (46) er drept, melder eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights.

I følge nyhetsbyrået Reuters sier den syriske eksilgruppa at den har fått bekreftet at IS-lederen er død - uten at noen kilde er angitt i første omgang.

De siste dagene har flere internasjonale medier rapportert at IS er i ferd med å mistet kontrollen over sin siste base i gamlebyen i Iraks nest største by Mosul, der Al-Baghdadi proklamerte Den islamske stat.

Omtrent samtidig med nyheten om IS-lederens død., har den syriske eksigruppa meldt at 30 IS-krigere er drept siste døgn etter flyangrep mot IS-hovedstaden Raqqa fra den internasjonale flystyrken, som opererer over Syria og Irak.

USA har utlovet en dusør på 25 millioner dollar, nærmere 210 millioner kroner, for Al-Baghdadi, som ikke har vært sett offentlig siden han proklamerte opprettelsen av et IS-kalifat i Syria og Irak i 2014.

USAs president Donald Trump har vært tidlig ute på twitter og gratulert med «stor seier over IS» - uten å fortelle om det er angrepet over Raqqa eller nyheten om IS-lederens død han sikter til.

Overfor nyhetsbyrået AFP viser SOHRs leder Rami Abdulrahman til opplysninger fra IS-kommandanter i Syria.

- Emiren er død

- Høytstående IS-kommandanter som befinner seg i Deir al-Zor-provinsen har overfor SOHR bekreftet at Abu Bakr al-Baghdadi, emiren i IS, er død, sier han.

- Vi fikk vite dette i dag, men vi vet ikke når eller hvordan han døde, legger han til.

Den irakiske TV-stasjonen Al Sumaria meldte også tirsdag at IS-lederen var død, og viste til "en lokal kilde" i Nineveh-provinsen i Irak, skriver NTB.

Midten av juni

De første meldingene om at IS-lederen «kan være drept» kom fra russiske kilder allerede i midten av juni.

Da skal russiske flybomber ha truffet et møtested i Syria der Al-Baghdadi og et 30-talls andre IS-ledere skal ha vært sammlet sammen med 300 andre opprørere.