Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS-lederen kan være drept i flyangrep: Her er historien om «verdens farligste mann»

Fra «gatebølle» til overhode i verdens farligste terrorgruppe.

 BERYKTET: Relativt lite om den beryktede lederen er offentlig kjent, men noe av det vi vet er at han i 2004 satt i det USA-drevne fengselet Camp Bucca i den irakiske ørkenen. Dette bildet er fra i sommer under en tale i en lokal moske i Mosul, Irak. Foto: AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA.
BERYKTET: Relativt lite om den beryktede lederen er offentlig kjent, men noe av det vi vet er at han i 2004 satt i det USA-drevne fengselet Camp Bucca i den irakiske ørkenen. Dette bildet er fra i sommer under en tale i en lokal moske i Mosul, Irak. Foto: AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På fredag angrep en amerikanskledet koalisjon en væpnet bilkolonne nord for Mosul i Irak.

Etter dette angrepet har det vært mange spekulasjoner hvorvidt den fryktede IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi var til stede i en av disse bilene, og om han ble skadet i dette angrepet eller ei.

Ifølge den amerikanske forsvarsledelsen var det ti væpnede IS-kjøretøy i denne kolonnen, men ingen offisielle kilder har foreløpig kunne bekrefte om al-Baghdadi eller noen andre IS-ledere ble skadet i denne aksjonen.

Abu Mohammad al-Adnani, talsmann IS bekrefter derimot på sin Twitter-konto at terrorgruppas leder ble skadd i bombeangrepet. Den arabiske tv kanalen al Arabiya meldte i går at al-Baghdadi er kritisk skadet.

Samtidig har USA «ingen etterretning som skulle tyde på at IS' toppleder Abu Bakr al-Baghdadi ble såret i luftangrepene i helgen, ifølge kilder i Washington», meldte blant annet NTB i går kveld.

Ettersøkt - Den amerikanskledede koalisjonens overordnede mål med den lange rekken av angrep mot IS er å svekke deres utvikling, og å bremse fremgangen de har hatt, fortalte USAs president Barack Obama til CBS i går.

Og den mest sentrale personen i denne organisasjonen er Abu Bakr al-Baghdadi.

Jihadist-lederen ble trolig født i byen Samarra nord for Bagdad i 1971, og har utdanning innen islam-studier ved et universitet i hovedstaden. Her er historien om verdens kanskje farligste mann.

Satt i fengsel Relativt lite om den beryktede lederen er offentlig kjent, men noe av det vi vet er at han i 2004 satt i det USA-drevne fengselet Camp Bucca i den irakiske ørkenen.

Han skal ha vært en av flere Al-Qaida-tilknyttede opprørere som var med på en nådeløs offensiv mot landsmenn som hadde en annen tro enn dem selv. Ikke ulikt slik IS operer i dag.

Men al-Baghdadi, den gang i 30-årene, slapp ut av fengsel. Det var ikke rettet noen alvorlig mistanke mot ham, og mannen ble sett på som en «gatebølle», noe Camp Bucca ikke var et hjem for.

Hevn Det er vanskelig å si hva som hadde skjedd om al-Baghdadi ikke ble sluppet fri denne dagen, men det vi vet er at i dag, ti år senere, er at denne «gatebølla» blitt til «verdens farligste mann».

Siden 2010 har han vært leder for den islamistiske terrorgruppa og siden i sommer er han blitt kalt «kalif» i IS. Han er et beryktet statsoverhode i verdens kanskje mest fryktede terrorgruppe.

USA har utlovet en dusør på ti millioner dollar for informasjon som leder dem nærmere kalifen.

- Han var aktiv i al-Qaida i Irak, forløperen til IS. Vår vurdering er at det ikke er strid om lederskapet i ISIL. Det er en hierarkisk organisasjon med ham på toppen, og et lederskap som lojalt følger opp de beskjedene som han gir. I sånne organisasjoner blir man leder ved kombinasjonen av ideologisk, religiøs lojalitet, og ved å dokumentere følgene av operasjoner han har vært involvert i og beordret, sa generalløytnant Kjell Grandhagen, leder for E-tjenesten, til Dagbladet i august.

Den lærde predikanten al-Baghdadi blir omtalt på mange forskjellige måter, og ryktene om han er mange.

Blant islamister blir han ofte portrettert som en mann fra en familie med en «spesiell gudfryktig slekt», og han skal være en lærd predikant.

Samtidig er det vesentlig for mange islamister at han, ifølge informasjon fra Pentagon, er fra Samorra i Irak. Innbyggerne fra dette stedet regnes ofte som etterkommer av profeten Muhammed.

Mystisk skikkelse Det er mye mystikk rundt kalifen. Selv når han snakker med sine egne nærmeste i organisasjonen skal han være kledd maske, og fram til han talte under en seremoni i Al-Nouri-moskeen i Mosul i juli i år, var det bare to kjente bilder av «Den usynlige sjeiken».

Og organisasjonen han leder er ikke hvem som helst. Selv den brutale organisasjonen al-Qaida har tatt avstand fra IS.

Grunnene skal være flere, men den overordnede begrunnelsen er «forskjellige strategiplaner» og en «for voldelig fremgangsferd».

Et av IS fremste måter for å vise sin voldelige framferd er deres etter hvert mange videoer hvor de har halshogget vestlige fanger.

Norsk tilknytning Det er også kjent at en rekke nordmenn skal være tilknyttet IS. Dagbladet har tidligere snakket med terrorekspert Kjetil Stormark, som har fortalt at så mange som 50-100 nordmenn kan være tilknyttet al-Baghdadis voldelige terrorgruppe.

Norske myndigheter har omtalt at antallet nordmenn tilknyttet organisasjonen ligger på mellom 30-50 personer.

Arbeiderpartipolitiker Hadia Tajik fortalte Dagbladet i sommer at de ikke har gjort nok for å følge opp nordmenn som har reist til Syria og nabolandene rundt for å tilknytte seg den voldelige organisasjonen.

Så gjenstår det å se den neste tida om deres beryktede lederen kom seg unna angrepet fra den amerikanskledede koalisasjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media