Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS-lederens mystiske ekskone løslatt fra fengsel i Libanon

Tatt til fange i november i fjor.

TATT TIL FANGE: Dette bildet fra en video påstås å være Saja Hamid al-Dulaimi - en av terrorleder Abu Bakr al-Baghdadis tidligere koner. Identiteten er ikke bekreftet. Nå skal hun imidlertid være løslatt fra libanesisk fangenskap.
TATT TIL FANGE: Dette bildet fra en video påstås å være Saja Hamid al-Dulaimi - en av terrorleder Abu Bakr al-Baghdadis tidligere koner. Identiteten er ikke bekreftet. Nå skal hun imidlertid være løslatt fra libanesisk fangenskap. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Al-Qaidas Syria-fløy, Jabhat al-Nusra, har sluppet fri 16 libanesiske soldater og politifolk som ble tatt til fange i fjor. I bytte slipper IS-lederens ekskone og tolv andre islamister ut av libanesisk fengsel.

Etter den vellykkede fangeutvekslingen sier Libanons regjering at den er klar til også å forhandle med ekstremistgruppa IS om frigivelsen av ni andre libanesere, skriver NTB.

Direktebilder på TV fra grenseområdet mellom Syria og Libanon viste tirsdag kjøretøyer med de libanesiske fangene og maskerte menn væpnet med automatvåpen, veivende på svarte Nusra-flagg. De 16 ble overlatt til Røde Kors-mannskaper, over ett år etter at de ble tatt til fange.

Qatar Avtalen ble framforhandlet ved hjelp av qatarske meklere og innebar at 13 islamister, deriblant fem kvinner, løslates fra libanesiske fengsler. Blant dem er Saja al-Dulaimi, ekskona til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Bildene av Dulaimi som slippes fri, sammen med hennes tre barn som var sammen med henne i fengslet, ble også vist på TV.

Bildene viser Nusra-krigere som kysser og klemmer Dulaimis sønner, som ble pågrepet av libanesiske sikkerhetsstyrker for et år siden.

Dagbladet skrev i fjor om Saja al-Dulaimi - som da ble omtalt som «den mystiske terrorkona». Hun fortalte til Al-Jazeera etter utvekslingen at hun nå har planer om å reise til Beirut og deretter Tyrkia.

- Jeg er Abu Bakr al-Baghdadis ekskone. Vi har vært skilt i over seks år nå, fortalte hun.

LØSLATT: Her blir libanisiske soldater og politifolk som ble kidnappet av Nusrafronten i fjor, løslatt ved grensebyen Arsal. Foto: REUTERS/Hassan Abdallah
LØSLATT: Her blir libanisiske soldater og politifolk som ble kidnappet av Nusrafronten i fjor, løslatt ved grensebyen Arsal. Foto: REUTERS/Hassan Abdallah Vis mer

Hun ble tatt til fange for terroranklager i november i fjor da hun og hennes datter av ukjente grunner krysset grensa til Libanon fra Syria.

I juni skal hun ha født et barn i fangenskap. Før hun ble tatt til fange skal hun ha jobbet som frisør i Bagdad, og hun har blitt ansett som et viktig forhandlingskort for å få løs de libanesiske fangene. Det er imidlertid usikkert hvilken verdi hun har hatt i forhandlingene.

IS-forhandlinger En kilde i den libanesiske sikkerhetstjenesten sier at ti av fangene Nusra krevde å få overlevert, valgte å vende tilbake til Beirut i stedet for å overlates til opprørsgruppa.

Al-Nusra bortførte de 16 libanesiske sikkerhetsfolkene - soldater og politifolk - i et angrep mot grensebyen Arsal i august 2014. Angrepet ble utført i samarbeid med ekstremistgruppa IS, som antas å fortsatt holde fanget ni andre soldater og politifolk, skriver NTB.

- Vi er klare til å starte en forhandlingsprosess med Daesh (IS) om de ni soldatene hvis vi finner noen å forhandle med, sier generalmajor Abbas Ibrahim, sjefen for et libanesisk sikkerhetstjeneste til Reuters tirsdag.

Takk Al Jazeera snakket med et av de frigjorte gislene i Arsal:

- Vi ønsker å takke Jabhat al-Nusra for å ha sluppet oss fri. Vi vil takke alle som deltok i forhandlingene som førte til vår løslatelse, sier han.

Hizbollahs fjernsynskanal Al-Manar var tirsdag morgen først ute med å melde at de 16 hadde forlatt det fjellrike grenseområdet mellom Libanon og Nusra-kontrollerte områder i Syria.

Før selve fangeutvekslingen overleverte Nusra liket av en av de libanesiske soldater som er drept av opprørsgruppas krigere. Nusra har drept fire av fangene. En av de overlevende hevder imidlertid overfor Al Jazeera at fangene ble behandlet godt.

Avtalen innebar foruten løslatelsen av de 13 libanesiske innsatte, at Jabhat al-Nusra fikk flere lastebiler med nødhjelp fra regjeringen i Beirut.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media