Demonstrasjoner og skudd i al-Hol-leiren:

IS-leir: - Noe har gått fryktelig galt

Leger uten grenser behandlet kvinner for skuddskader i lukket IS-leir der norske kvinner og barn bor. - Norge og andre land må bli med og løse situasjonen, mener Leger uten grenser.

PROTESTER OG SKUDD: I går skal de mest radikale kvinnene i al-Hol-leiren ha angrepet kurdiske sikkerhetsstyrker og noen av kvinnene i leiren, som de mente ikke følger strenge nok kleskoder. Bildet er fra tidligere i år. Foto: Delil Souleiman / Afp / Scanpix
PROTESTER OG SKUDD: I går skal de mest radikale kvinnene i al-Hol-leiren ha angrepet kurdiske sikkerhetsstyrker og noen av kvinnene i leiren, som de mente ikke følger strenge nok kleskoder. Bildet er fra tidligere i år. Foto: Delil Souleiman / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I mange måneder har helsepersonell, kurdiske myndigheter, advokater og politikere advart om de forferdelige forholdene i al-Hol-leiren i det nordøstlige Syria.

Fakta al-Hol-leiren

  • Rundt 70 000 mennesker, nær 50 000 av disse er barn, er sperret inne i al-Hol-leiren i det nordøstlige Syria.
  • Disse levde før under det såkalte IS-kalifatet i Syria og Irak.
  • Leiren kontrolleres av kurdere, som har bedt Norge og andre land om å hente hjem sine egne borgere.
  • Forholdene i leiren er forferdelige. Det mangler både vann, mat og medisiner.
  • Her bor minst seks norske barn med sine fem mødre.
  • Minst én mor vil hjem til Norge med sine to barn, hvorav ett barn trolig er alvorlig syk.

I går var det skyteepisoder og kaos i leiren. NRK og VG meldte at de mest radikale kvinnene i leiren skal ha angrepet kurdiske sikkerhetsstyrker i leiren - og noen av kvinnene som de mente ikke følger de strenge kleskodene som ekstremistene i terrorgruppa IS vil ha. Leger uten grenser sier det nå «spekuleres mye på hva som var årsaken til uroen i går».

- Vi vet ikke ennå hva som var årsaken, men er ikke overrasket over at det oppstod uro. Dette er den mest kritiske dagen i al-Hols historie, sier Robert Onus, nødhjelpssjef for Leger uten grenser i Syria.

- Må forvente protester

Nødhjelpssjef Onus «ber det internasjonale samfunnet være med og ta ansvar for å løse krisa, i tråd med internasjonale humanitære og menneskerettslige lover og regler».

BEKYMRET: Robert Onus er Leger uten grenser sin nødhjelpssjef i Syria. Han ber Norge og det internasjonale samfunnet bidra for å unngå forverring av en allerede grusom levesituasjon for 70 000 kvinner og barn i al-Hol-leiren. Foto: Leger uten grenser
BEKYMRET: Robert Onus er Leger uten grenser sin nødhjelpssjef i Syria. Han ber Norge og det internasjonale samfunnet bidra for å unngå forverring av en allerede grusom levesituasjon for 70 000 kvinner og barn i al-Hol-leiren. Foto: Leger uten grenser Vis mer

- De forferdelige leveforholdene i al-Hol og de andre leirene i det nordøstlige Syria, i tillegg til den svært begrensede hjelpen, gjør at en må forvente protester, sier Onus.

Leger Uten Grenser driver flere klinikker, inkludert en i det såkalte Annekset, en egen leir i al-Hol-leiren, der rundt 10 000 kvinnene og barna som ikke er syriske eller irakiske bor. Her bor flere av de norske kvinnene og barna som levde under IS i Irak og Syria.

- Vi er ekstremt bekymret over hvordan menneskene i leiren har det. Mangel på sikkerhet i leiren har ført til at Leger uten grenser har måttet redusere våre medisinske aktiviteter, og gjør at færre humanitære organisasjoner klarer å gi hjelp til en veldig sårbar gruppe mennesker, fortsetter Onus.

Kloakk mellom telt

I går behandlet Leger uten grenser-utsendte fire kvinner for skuddskader i Annekset.

- Samtidig måtte våre medisinske team og pasienter måtte gå i dekning for skytingen som fant sted, sier Onus.

Det skal nå være ro i leiren. Men det må bli gjort mer i leiren for å unngå framtidig kaos og eskalering.

- Både i al-Hol og de andre leirene er leveforholdene forferdelige. Om sommeren er det over 50 grader i teltene. Nå nærmer vinteren seg, og det blir fort minusgrader. I en leir renner kloakken mellom teltene, og av og til også inn, sier Onus på telefon til Dagbladet.

Sikkerhet foran medmenneskelighet

Leger uten grenser ber leirledelsen og sikkerhetsmyndighetene om å sikre trygghet og sikkerhet til hele leirbefolkningen. 94 prosent av de som bor i leiren er kvinner og barn som er veldig sårbare.

- Leirledelsen må passe på at sikkerhetsfolkene i leiren ikke slår for hardt ned på de protesterende personene. Våre leger skulle ikke behandle kvinner for skuddsår i en lukket leir. Hvis vi kommer til en slik situasjon, har noe gått forferdelig galt, sier Leger uten grensers nødhjelpssjef i Syria.

- Hva er så årsaken til at situasjonen har blitt så ille? Lurer Dagbladet.

- Deler av problemet er at hele krisa blir sett gjennom en sikkerhetslinse og ikke med humanitære øyne. Det internasjonale samfunnet har ikke tatt ansvar for å løse denne krisa, sier nødhjelpssjefen og fortsetter:

- Ansvaret er lagt på de lokale myndigheter på bakken, som har ansvaret for sikkerheten og og tryggheten for innbyggerne i regionen. De er ikke nødvendigvis de beste for å ta seg av behovene for menneskene i leiren. Det internasjonale samfunnet og Norge må være med og løse dette, sier han.

Bitt av villhunder

Nødhjelpssjefen understreker at situasjonen i al-Hol og de andre interneringsleirene bare vil bli verre om ikke noe blir gjort. Menneskene som bor i leirene lever under grusomme forhold, og jo lenger de må gjøre det, uten å vite noe om framtida, jo verre.

- De ulike landene som har borgere her må ta sitt ansvar. Vi må huske at de fleste som er her er kvinner og barn, og de aller fleste er under 12 år, sier Onus.

Han mener det er viktig å få inn flere organisasjoner for å hjelpe til i de svært kummerlige interneringsleirene i det nordøstlige Syria.

- Forholdene i områdene der de utenlandske borgerne bor er vanskelig å nå på grunn av sikkerhetsforhold. De får tilgang til helt basale tjenester, men det er også det. Det går ville hunder i leirene, og vi har fått inn barn som har blitt bitt av disse. Vi får inn folk med gamle sår som skulle fått ordentlig behandling, som vi ikke kan gi i leiren, sier Onus.

Og ber Norge og resten av verden å se til al-Hol og de andre interneringsleirene med humanitære øyne.

- Forholdene må bli bedre. Ellers blir situasjonen enda verre enn nå, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer